Visioner

Jag tycker att det är härligt när politiker kommer med förslag som verkligen visar att de har visioner inför framtiden; det är alltför ovanligt och förlöjligas tyvärr genast av politiska motståndare och media. När Miljöpartiet uttrycker sina idéer om att vi bör försöka ställa om vårt samhälle från ett ”slit och släng”-tänkande till att uppmuntra minskat resursslöseri genom att främja reparationer (DN) väljer både Aftonbladet och Sydsvenskan den förlöjligande vägen i stället för att utveckla den i grunden mycket goda tanken. (Mer i SvD och DN, DN)

En annan tanke som i grunden är mycket god gav faktiskt Feministiskt Initiativ uttryck för i går: ”Vi måste helt enkelt producera och konsumera mindre, så att inte tillväxten leder till ekosystemkollaps.” (SvD)

Den globala fattigdomen och miljöhotet är två frågor som känns så stora att det är risk att man bara stoppar huvudet i sanden och låtsas som ingenting, men det går ju inte! Vi behöver visionärer som slänger fram förslag till lösningar, och faktum är att jag tror att tankarna om att överge ”slit och släng”-samhället och på att vi måste producera och konsumera mindre är grundläggande. Vi kan inte fortsätta vår tjurrusning mot ”högre levnadsstandard” till varje pris…

Problemet med visionärer är ju att de inte alltid ”har båda fötterna på jorden”… Förslagen går sällan att genomföra rakt av efter deras idéer. I alla ”arbetslag” behövs folk av olika personlighetstyper, även organisatörer, men saken är den att utan varandra kommer de ingen vart. Därför tycker jag att politiker och media borde ta tillvara på de ”vilda” idéerna och utveckla dem, oavsett var de kommer ifrån, i stället för att fnysa och vifta bort dem.

Länkar till andra bloggar om: , , , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Visioner

 1. Michael skriver:

  Vilka visioner?

  Om dom har visioner vill jag se antigravitationsfarkoster istället för flygplan.

  Magnetmotorer istället för kärnkraft till vapenuran.

  Fri transport för vanligt folk likt fordonet på http://www.pal-v.com

  Fordon utan bränsle tack.

  Vadåå visioner vartdå någonstans, bygga palats och glassa sig i och ändra gator lite så det ser finare ut så man kan glädja sig över sin korrumperade monopolsamhälle.

  vilka visioner jävla skämt hela baletten.

  Bara visioner till att lura ljuga stjäla kontrollera förtrycka och hetsa.

  Orwelliskt statskick.

 2. Andreas skriver:

  Att lösa den globala fattigdomen är en kontradiktion mot att vi måste producera mindre anser jag.

  / Andreas

  • Christermagister skriver:

   Ja, det har du rätt i, jag tänker mig nog snarast att vi måste producera färre onödiga saker som vi konsumerar i vårt ”slit och släng”-samhälle…

   • Plura skriver:

    Frågan är vad är onödigt?

   • Christermagister skriver:

    Det är väl sådant man kommer på först när man börjar fundera på saken ur det perspektivet.

    Om man tar exemplet med cyklar som MP använde så kan det ju vara just en sådan sak; att det är så dyrt att reparera cyklar att man lika gärna kan köpa en ny när växlarna går sönder.

    Min kanna till kaffebryggaren gick sönder häromveckan och eftersom jag inte hittade någon lös kanna i rätt storlek slängde jag den fullt fungerande bryggaren och köpte en ny.

    Plastpåsarna som de prackar på oss i alla affärer är en annan sak. Efter en vanlig shoppingtur en helg går de flesta hem med 5-6 olika påsar trots att en stor hade räckt (jag nekar alltid påsar om jag redan har en).

    • Plura skriver:

     Bra exempel med plast påse. Jag måste var nördig. Jag återanvänder min plastpåse, som givetvis blir vatten när den hamnar på deponin, flera gånger när jag handlar.

     Jag är möjligen uppfostrad att återanvända saker så mycket tills de oåterkallerligen ska hamna på deponin.

     När jag tänker så är det väl så att detta kanske är en generationsfråga.

     Välfärdens barn och barnbarn har väl aldrig behövt återanvända kläder eller saker som tidgare generationer haft. De har fått allt genom att knäppa med fingrarna.

     Och deras föräldrar, som jag tillhör, vill väl distansiera sig från den klass de kommer från.

 3. Plura skriver:

  Ibland tycker jag mig höra landet Utopia när jag hör politiker och samhällsdebattörer snacka. Argument som inte bygger på sakförhållanden.

  Miljösnacket är inte bara avhängit av klimatet. Det är så mycket mer. Vad hela saken gäller är att skapa en hållbar utveckling. Romantiken att minska ”slit och släng” har jag hör i minst fyrtio år nu och har sina rötter i rödvins vänsterns något aparta samhällssyn. Och dit hör väl en del av FI:s anhängare.

  Det som gäller är att skapa hållbara kretslopp och miljösmart teknik.

  • Christermagister skriver:

   Ja, men jag tror att några måste se ”landet Utopia” framför sig och lägga fram visionära förslag för att vi överhuvudtaget ska komma någonstans. Om alla är försiktiga och strikt rationella i sina uttalanden händer antagligen inte mycket alls…

   • Plura skriver:

    Visst är det så, men jag vägrar att tro att politiker tillhör dem som ska utmåla ”landet Utopia”.

    Det var därför rödvins vänstern försvann, eftersom de tillhörde överklassungarna på Östermalm, som aldrig haft skit under naglarna.

    Det är du och jag och andra som vill förbättra världen som ska måla ”landet Utpoia”.

    Det var faktiskt två kompisar som satt på en brygga i Norge och började snacka om OS i Lillehammer.

    Inte politiker eller andra åsiktsmaskiner…….

 4. Anne-Marie skriver:

  Man kanske kan leka med ordet visioner – och tala om friktioner… lite skavande med andra ord. Må gott Christer, A-M

 5. Mats40 skriver:

  ekonomiskreform.se

  där har du visioner!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s