I Lärarnas tidning finns en läsvärd artikel om en av skolans viktigaste, och svåraste, uppgifter:
att ”hos eleverna förankra de grundläggande värden som vårt samhällsliv vilar på. Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet med svaga och utsatta”.
(Lpo94, s. 3)
Berättelsen om hur det gick till när Christer Mattsson valde läraryrket är lika inspirerande som den avslutande meningen är klok:
Först när jag respekterar mina elever kan jag vinna deras respekt. Och när jag har den går det att komma någon vart.
Länkar till andra bloggar om: skola, skolan, skolpolitik, skoldebatt, utbildning, utbildningspolitik, demokrati, samhälle, rasism, främlingsfientlighet,
http://blogg.aftonbladet.se/malenelarssen/2010/03/du-tror-att-froken-ar-snall
Det ser ut som en tanke. Jag skrev om samma ämne igår. Gå gärna in och läs.
Malene
Jag skulle tom ifrågasätta om vi har rätt att ”hos eleverna förankra de grundläggande värden som vårt samhällsliv vilar på. Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet med svaga och utsatta”.
Vad skolan borde göra är att lära eleverna att tänka för sig själva, att exponera dem för olika tankegångar och ideer (framförallt betydande filosofiska/politiska/religösa skolor), och stimulera tänkandet om frågor som dessa.
Det ingår också… liksom nästan allt annat man kan tänka sig. 😉
”Skolan skall vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram. Den skall framhålla betydelsen av personliga ställningstaganden och ge möjligheter till sådana.” (Lpo94)
”Eleven skall
kunna beskriva och förstå hur religion och livsåskådning tar sig uttryck i människors sätt att tänka och handla
kunna reflektera över andra människors olika sätt att tänka om liv, tro och etik
förstå vad de egna värderingarna betyder för självuppfattningen och för hur man uppfattar människor i sin omgivning.” (kursplan i religion)