Fildelning

Åtta av tio svenskar tycker att upphovsrätten ska gälla även på internet och många är villiga att betala för kultur på nätet visar en ny undersökning. (SvD) 70% tycker att avgiften för fildelning ska tas ut på bredbandsabonnemanget. (DN)

Jag tycker att det är glädjande att folk är villiga att betala, men ställer mig frågande till metoden. Vill man verkligen ha ett nytt system som liknar TV-avgiften? Alla betalar lika mycket oavsett om man nyttjar tjänsten eller inte…

Länkar till andra bloggar om:
, , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, fildelning och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Fildelning

 1. cwaste skriver:

  Ljuv musik för mina öron!
  Man pratar så mycket om olaglig spridning av upphovsrättsskyddad musik och film, men jag tycker att man borde prata mer om att man ska ha äganderätt till sina texter också!

 2. Jan-Olof Flink skriver:

  Med tanke på att två av de som skriver under inlägget i SvD är organisationerna som hanterar kasettavgiften och STIM-pengar så är det nog precis vad de är ute efter.

  Mvh

  /J-O

 3. zale skriver:

  Har du läst artikeln på SvD Opinion?
  Om du gjort det så kan du väl förklara var det står att ”70% tycker att avgiften för fildelning ska tas ut på bredbandsabonemanget.”
  Att DN ljuger betyder inte att du måste okritiskt acceptera deras version av vad som faktiskt står på Kulturskaparnas artikel.

  ”Mer än 70 procent av de tillfrågade vill kunna betala direkt på nätet eller via sin bredbandsfaktura. ”
  Detta är inte samma sak som att vi vill betala genom vår bredbandsleverantör.

  • Christermagister skriver:

   Tack för att du påpekade den skillnaden i de två texterna. Det är ju faktiskt inte alls samma sak… För att kunna avgöra exakt vad som sägs i undersökningen måste vi ju ha tillgång till Sifos originalmaterial, har du det?

   Alla undersökningar är luriga, hur frågan ställs kan vara avgörande, liksom hur man väljer att sammanfatta resultaten…

 4. C-SA skriver:

  Vad är det för fel på ”TV-avgiften” (licensavgiften)? Man får tillgång till mycket material utan besvär för slutanvändaren.

  • Christermagister skriver:

   Visst är det enkelt, men det är många som betalar (eller i alla fall borde betala) för något de inte vill se. Det blir ännu tydligare när det gäller nedladdning; många som inte laddar ner alls får förhöjd avgift för att några andra laddar ner en massa. Det går ju att lösa med att man betalar för mängden nedladdat material, men varför inte helt enkelt betala för den tjänst man använder? Då blir det lättare att sålla fram bra tjänster ur utbudet. Att sedan bredbandsbolagen kan sälja sådana tjänster/abonemang och ta betalt direkt på fakturan är ju en annan sak.

 5. Donsan skriver:

  Det var frågan om en beställt undersökning – närmast att betrakta som en partsinlaga – så hur mycket trovärdighet har den?

  Det är en skandal att deras inlägg överhuvudtaget har fått utrymme i pressen – Jag vet inte huruvida Christer‘s inställning gentemot upphovsrätten och den sk olagliga fildelningen har ändrats – men nog borde han se mönstret vid där här laget – dvs om han har hållit sig uppdaterat i frågan:

  1. Först attacker på enskilda privatpersoner som utan kommersiella vinstintressen delar filer de själva förfogar över med varandra – Resultatet: En skärpt upphovsrätt år 2005 och en ny lag: IPRED år 2009

  2. Sedan attacker mot bittorrentsajter – eftersom IPRED är värdelös mot bittorrenttekniken – Resultat: Rättsröta – dvs ministerstyre (T. Bodström) – en korrupt åklagare som ena dagen inte ser några förutsättningar för att åtala TPB men dagen efter plötsligt lyder hussen (T.Bodström) och bänder lagen för att tillmötesgå maffians krav – samt en korrupt förundersökningsledare och till sist en jävig domare

  3. Idag attacker mot Internetoperatörer (ISPs) – ephone – Black Internet – Portlane och Telia är några av ISPs som redan har blivit utsatta – och ånyo hörs ropen på ytterligare lagar som skall tvinga dessa ISPs att ”ta sitt ansvar” – dvs tvinga dem att utföra den Amerikanska skiv- och filmmaffians smutsiga hantverk

  För tro inte att dennaKulturskaparna organisation agerar på egen hand – Samma sak hände när man förföljde enskilda fildelare och ropade på IPRED – Lobbyorganisationer – journalister – redan välbeställda artister – korrupta politiker som går i maffians ledband kommer på nytt få utrymme i pressen för att sprida maffians fascistiska propaganda och kräva att ISPs skall ”ta ansvar” – och om inte – ny lagstiftning bör införas

  När kommer Christer att inse vilkas intressen han egentligen har försvarat i det förflutna? – Hur mycket mer bevis behöver han får att inse att vi manipuleras och styrs av den den Amerikanska skiv- och filmmaffian – och hur våra politiska partier är för fega att sätta sig emot USA och dess fascistiska men inflytelserika multinationella bolags och stå upp för sina egna medborgare – Det händer inte bara i Sverige – utan det händer internationellt!!

  Länk: Actaavtalet: Operatörer ska jaga fildelare enligt läckt förslag
  Länk: Movie Studios Lose Landmark Case Against Aussie ISP

  • Christermagister skriver:

   Jag vägrar diskutera dessa konspirationsteorier vidare med dig Donsan, det ger varken dig eller mig någonting.

   Jag ser ingen attack mot någon i detta och försvarar heller ingen. Jag bara påpekar att jag tycker att det är bättre att de som använder en tjänst betalar för den än att man lägger på en allmän avgift till alla.

 6. swingthatcat skriver:

  Den där Christermagister verkar ju mycket vettig i skolfrågor, men det här med kampen mot upphovsrättsindustrin har han ju inte förstått något av.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s