Lagrådet sågar nya skollagen

Rätt eller fel vägBevare oss för ett hastverk som stressas igenom innan valet!

DN, Riksdag & Departement

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , ,

Annonser

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Det här inlägget postades i Debatt och politik, skolpolitik och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Lagrådet sågar nya skollagen

 1. Plura skriver:

  Får säga som min morfar brukade säga: fort och illa kan ingen gilla, sakta och väl sätter ingen till träl.

  Och det är väl det just departementet får göra, träla till den 23 mars när proppen läggs.

  När man studerar lagrådets yttrande har det mycket att göra med det jag skämtsamt brukar säga när jag pratar om lagen. Man har tagit ett antal ord och lagt dem i boxen och skakat om. Ut kommer ord utan innbördes förhållande. Metod och tolkning har tydligen inte varit skollagsberedningens starka sida och inte Björklunds heller.

  Lagförslaget ger för stora tolkningsutrymmen vilket jurister i gemen är allerisk emot.

  Sedan trampade regeringen i klaveret när det gällde bemyndigandet och grundslagens rum om regeringformen. Man undrar om juristerna på departementet är för unga och oerfarna eller vad det kan vara för bekymmer eller om Björklund är så kåt på att bestämma att han gör just sådan övertramp.

  I sak kunde jag inte se en total sågning som mediavinklingen vill göra gällande utan det är mer lagteknisk kritik lagrådet ger.

  Så vi får se om beredningen får jobba dag och natt till den 23 mars.

  • Christermagister skriver:

   Jag vet inte mer om det, men om man kan misstolka orden i lagen ser det inte bra ut för all den utbildning som kommer att krävas ute i skolorna innan lagen börjar gälla; det finns inte mycket tid att vifta på!

   • Plura skriver:

    Åja – om lagen tas under vårriksdagen har du ett år på dig att sätt dig in i den. Lagen kommer att gälla från och med 1 juli 2011.

    Samtidigt kommer de nya läroplanerna för för- och grundskola att gälla.

    Så det är mycket ny kunskap under ett års tid läsåret 10/11.

   • Plura skriver:

    Jag menar att läroplanern också kommer att gälla från 1 juli 2011.

 2. Jan E skriver:

  Ni som har läst regeringens lagförslag kan väl vidarebefodra pdf-filen till mig så kan jag få förstahandskällan.

 3. Ping: Brister i skriftliga omdömen « Christermagister

 4. Jan E skriver:

  Tack för länken och uppmuntran! Men jag tycker att ni låter som helt vanliga studieblyga elever i åttan.

  – Vad tycker ni?
  -ÖÖÖHH skit. Suger fett!
  – Har ni läst?
  – ÖÖÖÖhhh nää palla!

  1029 sidor diger är en imponerande lunta. Men jag har svårt att tro att allt verkligen är relevant för en helt vanlig SO-lärare på grundskolan? Var och en får väl sikta in sig på de sidor som känns mest aktuella.

  Ögnade igenom de första kapitlen om huvudmannaskap, lärarnas och rektorerna behörighet och vilka befogenheter som en lärare har. Mycket är sig likt. Vissa förtydligande finns dock när det gäller ordningsfrågor och befogenheter skolan och lärare har.

  Däremot skrämmer följande formulering mig:

  ”14 § Om ett barn eller en elev som anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling enligt 9 § eller repressalier enligt 11 §, visar omständigheter som ger anledning att anta att han eller hon har blivit
  utsatt för sådan behandling, är det huvudmannen för verksamheten som ska visa att kränkande behandling eller repressalier inte har förekommit. ”

  Bäddat för häxprocesser mot ”besvärlig” personal på skolorna.

  • Plura skriver:

   Jan jag håller med dig att det är lätta bete sig som trötta elever i nian kombinerat med flitiga elever som ska läsa allt.

   Som du säger det gäller att rikta in sig på det som kan vara viktigt för en själv. Därför vill ja också tipsa om kapitel 4. Här kommer en intressanta passus i 4 § kring vad förskolärare och lärare ska ägna sig åt utöver sitt uppdrag att förmedla kunskap.

   Sedan om den paragraf du hänvisat till på slut. Sorry den har funnits med sedan lagen om kränkande behandling kom till 1 april 2006. Så det är inget nytt. Den överfördes för drygt ett år sedan till både Skollagen kapitel 14a och Diskrimineringlagen som idag gäller. Den senare tog död på alla separatlagar som vi haft på området eftersom denna lag i botten är ett EU-direktiv.

   Och det är med hjälp av den paragrafen BEO driver skadeståndafallen mot kränkande behandlig mot kommuner och fristående skolors huvudmän.

 5. Jan E skriver:

  Jaha, där där ser man! Då är det bäddat för en massa pseudoärenden från elever som anser sig kränkta av de mest fantastiska anledningar. Vem vågar jobba kvar?

  • Plura skriver:

   Jo, så är det redan, vi är det mest kränkta folket i världen.

   Men det är inte alla sk kräkningsärenden som BEO tar upp utan de uppebart grövsta fallen. Om du är intresserad följ vilka ärenden han tar upp på Skolinspektionens hemsida. BEO är knuten dit.

 6. Christermagister skriver:

  Jag menar mest att jag nog väntar tills lagen är färdigformulerad innan jag sätter mig in i den, för det är klart att alla måste göra förr eller senare.

 7. Mats skriver:

  Jag tycker det är rätt coolt att ibland inte ha en åsikt – i det här fallet räcker det aksnke med att referera auktoriteten (lagrådet)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s