Lärarutbildning, behov

Hur lärarutbildningen ser ut, och kommer att se ut, är ju aktuellt just nu. Jag började titta på lite siffror, men orkade inte slutföra projektet speciellt strukturerat. I stället slänger jag ur mig lite lösa siffror och tankar i några olika inlägg så får vi se vart det leder.

Det här är Högskoleverkets siffror för personer som påbörjat en utbildning som leder till lärarexamen under två år.

Läsåret 2007/08……………………………Läsåret 2008/09
11 648 nya lärarstudenter………………10 600 nya lärarstudenter
(75% kvinnor)…………………………………..(76% kvinnor)

Enligt VHS antagningsstatistik ser det inte ut att vara speciellt höga krav på att bli antagen, och jag antar att det beror på att utbildningsplatserna är så pass många. Jag sitter här och funderar på om vi behöver så många lärare? Grundas antalet utbildningsplatser på ett beräknat behov, eller används utbildningsplatserna som arbetsmarknadspolitiska åtgärder?
Eller kanske för att hålla lönerna nere?

Jag tittade på hur Högskoleverket bedömer arbetsmarknaden de närmaste åren, och de förutspår att behovet av förskollärare ”bara kommer att täckas till 40 procent” men att det kommer att ”uppstå ett överskott av lärare med inriktning mot grundskolans senare år, och i synnerhet mot gymnasieskolan”. (Länk)

År 2007/08 examinerades 9693 lärare, 23,5 % av dem var män. Bland kvinnorna fanns en övervikt av examen med inriktning mot förskolan och skolans tidigare år, medan ca 80% av männen hade en inriktning mot grundskolans senare år och gymnasiet… Kvinnorna tycks alltså gå en ljusare framtid till mötes.

Kommer man att ta med beräkningar av det framtida behovet nu när alla lärarutbildningar måste söka nya tillstånd? Och hur funderar man när det gäller spridningen i landet? Folk är ju trots allt ganska ovilliga att flytta på sig…

————————
Fler aktuella inlägg om lärarutbildning: om avhopp,

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , ,

Annonser

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Det här inlägget postades i Debatt och politik, Läraryrket, skolpolitik och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Lärarutbildning, behov

 1. Plura skriver:

  Återkommer med funderingar. Under tiden kan ni kolla min kommentar under Nya lärare: https://christermagister.wordpress.com/2010/02/07/nya-larare/#comments

 2. samikorpela skriver:

  Tänkte bara upplysa om att alla de 27 lärosätena som bedriver lärarutbildning träffas en gång per år på en dimensioneringkonferens. Vad man gör där vet jag dock inte… men de diskuterar väl hur många utbildningsplatser alla får och vad det är för inriktningar etc som behövs. Men jag bara gissar.

  • Plura skriver:

   Inte vet jag, men Krantzen var tydlig på att det är upp till bevis för att få annordna en framtida utbildningen.

   Drar jag ut tangenten av det kommer det innebära att ett mindre antal lärosäten får utbilda framtides lärare. Ungefär som rektorsutbildningen. Där rök många lärosäten som inte nådde kraven.

  • Mats skriver:

   Dimensioneringskonferens är inte riktigt vad den utger sig för att vara – snarare en allmän mötesplats än en plats för beslut. Storlek och fördelning avgörs i s.k. regleringsbrev och högskolorna är s.k. utförare eller ”anordnare”.

 3. Christermagister skriver:

  Det är väl inte en tokig tanke att koncentrera kompetensen till färre lärosäten, och jag antar att de kommer att ta hänsyn även till geografiska aspekter. Det skulle ju t ex bli besvärligt med rekryteringen i vissa delar av landet om det inte gick att läsa till lärare norr om Stockholm…

  • Plura skriver:

   Ja, var inte Umeå en av dem som fick annordna rektorutbildningen.

   Gissar att det möjligen kan var så även för lärarutbildningen.

   Frågan är väl bara vilken av de fyra lärarutbildningarna som får göras norr om Stockholm….

 4. Marie skriver:

  Relevanta frågor du ställer. Jag lutar åt att tro att du har rätt. Arbetsmarknadspolitiska åtgårder och hålla lönerna nere skapar ju en snyggare politisk situation i allmänhet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s