Strukturellt förtryck

Travoltas perukIbland när man diskuterar genus och jämställdhet stöter man på begrepp som är svåra att sätta sig in i. ”Strukturellt förtryck grundat i kön” är ett sådant och därför kan det vara bra att se ett exempel från ett annat håll; för visst måste det här vara ett exempel på detta?

När en man har förbättrat hårväxten kallas det en ”miss” och ”fejk”; något pinsamt har avslöjats och hängs ut i media. Om en kvinna gör samma sak kallas det någonting så flashigt som ”extensions” och är ingenting att skämmas för. Tänk om media skulle behandla kvinnor på samma sätt! Vilka rubriker!

”Ooops, vilken läppmiss. Fejkläppar avslöjade!”
”Ooops, vilken bröstmiss. Fejkbröst avslöjade!”
”Ooops, vilken hårmiss. Fejkfärg avslöjad!”

Länkar till andra bloggar om: , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, genus och märktes , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Strukturellt förtryck

 1. Milla skriver:

  Fan vilket bra inlägg =)

 2. Morrica skriver:

  En betydande skillnad i sammanhanget är ju att vitsen med läppförstoringen, bröstförstoringen och hårfärgningen i ditt exempel är just att det ska läggas märke till, det ska noteras, det ska kommenteras. I annat fall är det ett misslyckande, medan peruken snarare är avsedd att förhindra att håret drar till sig någon uppmärksamhet alls utan uppfattas som en lika naturlig del av människan i fråga som knäskålarna. Att den får uppmärksamhet är ett misslyckande.

  Det beror nog mer på modifikantionen än könet, en kvinna som avslöjas med illa fastklistrad peruk hade nog fått samma rubriker.

  • Christermagister skriver:

   Menar du att de som gör en läppförstoring, bröstförstoring eller vad det nu är inte gör det för att de är missnöjda med sitt naturliga utseende? Det är klart att de vill att t ex deras läppar ska få uppmärksamhet, men skulle inte även de uppskatta om folk uppfattade deras fylliga läppar som naturliga?

 3. Kristian Grönqvist skriver:

  Jag kan tycka att det är korkat överhuvudtaget. Silikonbröst eller silikonpitt är bara ett betyg på att något betydelsefullt saknas i området övanför ögonen.

 4. Veronique skriver:

  Vilken himla fin blogg du har! Ta gärna en titt på min med, om du har tid! 🙂

 5. Mrs Teacher skriver:

  Halloj, vill bara göra reklam för min blogg – oss lärare emellan 🙂

 6. Anders B Westin skriver:

  Christer
  Vilka lustiga inbjudningar du får.
  År det Pamelas tuttar som får kvinnorna att flörta.

  • Christermagister skriver:

   🙂

   Veronique har uppenbarligen inte ens ägnat 3 sekunder åt att kolla in min blogg, för då hade hon dragit slutsatsen att jag inte har något intresse av hennes, men Mrs Teacher hamnar i bevakningslistan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s