Lex Sarah

”Nu ska också socialvården omfattas av lex Sarah, lagen som i dag ålägger sjukvårdspersonalen att anmäla missförhållanden. Folkhälsoministern Maria Larsson (KD) säger i Dagens Nyheter att hon vill att socialarbetare blir bättre på att upptäcka och anmäla missförhållanden i sin verksamhet. Därför utvidgar regeringen tillämpningen av reglerna i lex Sarah till att gälla även socialvården.” (DN, SvD, Sydsvenskan)

Varför inte låta lex Sarah gälla även inom barnomsorgen och skolan?

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , ,

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, skolpolitik och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Lex Sarah

 1. Kristian Grönqvist skriver:

  Man kan ju se på lex Sarah på flera sätt. Men man kan också ställa en rak och brutal fråga.
  Vill man att alla de numer bekanta missförhållandena skall fortgå eller finns det en bättre metod?

  • Plura skriver:

   Det finns alltid bättre metoder. Frågan är bara ”orkar” skolledare och lärare med att ha civilkurrage att ändra attityder till missförhållande. Eller är man så ”rädda” för föräldrar och elever att man blundar?

 2. Janne skriver:

  Plura!

  Orkar du ha så mycket civilkurage att du anmäler din närmaste granne om du misstänker missförhållanden? Vågar du anmäla en granne där du misstäner att exempelvis barnen far illa. Vi spetsa till så att granne vet att du som har gjort anmälan, för du är den ende grannen. Han/hon kanske uppträder hotfullt mot dina närmaste men du kan inte riktigt bevisa det. Allt sker subtilt och lite finstilt.

 3. Christermagister skriver:

  Jag håller med Janne om att den problematik som han målar upp i både det här inlägget och i det om Mobbning och skolk existerar, men det är ju den problematiken vi måste lösa. Allt annat är ovärdigt. Det finns inget alternativ!

  I anslutning till det tidigare inlägget skrev Plura: ”Vad du säger är att lärarkåren är ryggradslösa djur som inte har civilkurage.” Jag är beredd att instämma i Pluras åsikt om de som reagerar som Janne beskriver utan invändningar, men lägger till vad jag är nästan säker på att även Plura anser; de har blivit ”ryggradslösa” av att vistas i en destruktiv miljö. Ytterst få pedagoger blundar för sina åtaganden mot eleverna på detta sätt av ren…nonchalans eller ondska.

  Att anmäla enligt lex Sarah handlar om att anmäla organisationen och inte enskilda personer (vad jag förstår?). Även detta kan förstås vara ett stort problem när man är rädd om jobb och försörjning, men kanske kan man anmäla anonymt? I alla fall till en viss gräns…

 4. Janne skriver:

  Christermagister

  Jag håller med om att skolpersonal ska våga stå upp mot mobbning och andra missförhållanden. Vi lärare om några borde vara de som tar täten. Men då måste vi backas upp av kollegor, skolledning, utbildningsförvaltningen och ända upp till ministernivå.

  Jag tycker väl att Jan Björklund har insett att det är dags att göra något åt lärarnas befogenheter och disciplinen i skolan. Håller väl inte alltid med i metodvalet men att Björklund försöker ändra kurs är hedervärt. För som det är nu på många skolor är en ren katastrof. För alla parter och samhället i förlängningen.

 5. Christermagister skriver:

  Ja, uppbackning (eller ”en gemensam värdegrund”) är avgörande.

  De ökade befogenheterna Björklund har gett oss är ju en rallarsving i tomma luften när den allt sämre ekonomin har gjort att undervisningsgrupperna har blivit större, rastvakterna färre och stödundervisningen till de som har rätt till den ovanligare. Den konkurrensutsatta skolan har ju sedan medfört att det är nästintill otänkbart att kritisera den egna organisationen, och det är här jag tror att lex Sarah kan hjälpa till.

  Tänk dig t ex att du inser att det är för få rastvakter på din skola. Du tar upp saken med skolans rektor, som svarar att h*n håller med, men tyvärr finns inte resurser att åtgärda problemet (den har du hört va? 😉 ). I dagens läge kan du inte göra så mycket mer, men med lex Sarah i ryggen skulle du kunna påpeka för din rektor att du (och rektorn) i så fall enligt lag är skyldiga att göra en självanmälan…

 6. evaberglund skriver:

  Jag vill påminna om några av de viktigaste punkterna när det gällde att arbeta mot mobbning, utifrån den stora Campbell reviewn. Den viktigaste var ”Föräldraträning/möten” och nästa var ”Övervakning av lekparker”, andra viktiga punkter handlade om ”Klassrumsordning, klassrumsregler och skolpolicy”, ”disciplin” var bara en fråga.

  Om man ser föräldramöten som en möjlighet att skapa en ”by” åt dagens barn (It takes a village to raise a child) så är ett bra samarbete mellan föräldrar jätteviktigt inte bara för att förebygga och ta tag i mobbning utan också för att förebygga andra oönskade bekymmer som alkohol- och droganvändning på högstadiet mm.

  Att man på skolor organiserar ”övervakning” av lokaler på ett effektivt sätt är också viktigt. Om man nu inte har råd att låta lärare göra det så kanske ”frivilliggrupper” av far-föräldrar i närområdet skulle kunna vara en hjälp?

  Nog vore det också möjligt att utarbeta en tydlig och gemensam policy i skolorna som tillämpas överallt med klara regler.

  Disciplinåtgärderna blir kanske bara en perifer metod om det övriga fungerar.

  • Christermagister skriver:

   ”Bytanken” mellan föräldrarna är ju bra och antagligen effektiv eftersom det även kan påverka tiden utanför skolan, men ack så svår att åstadkomma i dagens samhälle… När jag gick i skolan fungerade det bra, alla i klassen bodde i samma område och i stort sätt alla föräldrar var engagerade och kom på föräldramöten, men i dag är det ju inte riktigt så på många håll. Men det är helt klart en viktig punkt, oavsett svårigheterna.

   Det där med pensionärer som ”rastsällskap” har jag också funderat på. Det borde gå att ordna!

 7. Janne skriver:

  Christermagister

  Om jag nu får skåda in i kristallkulan så tror jag ändå att Björklund är på rätt spår. Han förespråkar ju en rad reformer som jag tror kommer att förbättra skolan. Ett förstaligande av skolan ser jag som en nödvändighet och utökade befogenheter för skolans personal är ju ett absolut måste. Tyvärr är ordval som befogenheter och disciplin så moraliskt och historiskt belastade. Talar man om ordning och reda så framträder för många inre bilder av preussisk kadaveranda. Vem vill ha en sådan skola? Den förespråkas av ingen heller.

  Vad gäller skolans konkurrensutsatthet och de konsekvenser som friskolereformen har fått är jag mycket bekymrad. Den medföljande terminologin får mig att se rött. Jag avskyr av hela mitt hjärta att behöva använda ord som kund istället för elev, enhet istället för skola och kvalitetsgarantier för Gud vet vad. Detta är skolpolitiskt kätteri och terminologin hör möjligtvis hemma i områden där man verkligen säljer en produkt eller en tjänst. Lustigt nog väcker detta gamla minnen då jag arbetade extra på ett svenskt multinationellt inredningsföretag. Där kallade vi kunderna för patienter. När de inte hörde.

 8. Kristian Grönqvist skriver:

  Jag är böjd att hålla med Janne. Björklund är inte idealet, men faktiskt en av de enda i systemet som talar klarspråk och som vill följa upp det.. Heder åt honom.

 9. Janne skriver:

  Ja, Björklund är verkligen på hugget. Läste i morgonbladet att Björklund vill lämplighetstesta dem som söker sig till läraryrket. Inte helt fel. Kanske titta på grannländer som har lämplighetstest för lärare och andra yrkesgrupper

  Men vore det inte bättre att höja lönerna och skapa en bättre arbetsmiljö så att läraryrket blir ett förstahandsval och inte ett yrke som man kan tänkas göra istället för det man egentligen vill?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s