Partiledardebatt

Partiledardebatt

I går var det partiledardebatt i SVT’s Agenda (del 1, del 2). Trots vissa intressanta inslag är mitt övergripande intryck att mycket av tiden slösades bort på onödigt tjaffs. Dels tillåts motståndarna stå och kasta siffror på varandra som inte går ihop (har arbetslösheten ökat eller inte?) och dels slösar man bort tid på att prata om detaljer som inte är bestämda ännu. Ofta är svaret, ”det presenterar vi i april”. Jag har tre önskemål inför den fortsatta valrörelsen:

1) Ägna tiden fram till i april åt att diskutera grundläggande värderingsfrågor i stället för detaljer som ännu inte är bestämda.

2) Organisera ”debatter” där de två allianserna diskuterar sinsemellan om olika frågor. Vad är de överens om? Vad är de inte överens om, och hur ska det lösas? Hur kommer ”laguppställningen” att se ut efter valet om ni vinner?
(Det gäller kanske främst MP’s språkrör, men även ministerposter.)

3) Direktsändningar i all ära, men skulle man inte kunna kräva små inslag i debatten där de huvudsakliga förslagen presenteras? Ofta blir debattämnet helt obegripligt om man inte är fullt insatt, vilket de flesta väljare inte är.

P.S. Det är pinsamt att den skolfråga som får mest uppmärksamhet är betygen.

Media: SvD, AB, DN, Expressen, bloggar om partiledardebatten,

Länkar till andra bloggar om:
, , , , ,

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Partiledardebatt

 1. Kristian Grönqvist skriver:

  PS

  Varför pinsamt? De saknas ju och de är ojämförbara med varandra, fuskas med även på lärarhåll samt bidrar till att sänka kvaliteten på elevmaterialet pga sin frånvaro…

  Är det något annat fundamentalt jag har glömt..? 🙂

 2. Christermagister skriver:

  Det kan man tycka, men det finns fortfarande viktigare frågor att diskutera. Rätten till en likvärdig utbildning. Skolans styrning. Hur de ekonomiska förutsättningarna för skolorna påverkas av en tillfällig ekonomisk kris och hur det påverkar den generation som går i skolan nu…

 3. Lilla O skriver:

  Lite pinsammare är det ändå att vår skolminister inte ens har koll på vilka betyg man kan få på grundskolan. IG? Knappast.

  Och Kristian, betyg tidigare ger inte automatiskt varken mer eller bättre kunskap, att det skulle vara så är inget annat än en förenkling av en verklighet som skolministern tyvärr inte har koll på.

 4. Plura skriver:

  Nej, det är inte mycket han har koll på när det gäller benämningar och betyg.

  Tyvärr är det även skolfolk som inte har klart för sig att IG inte finns i grundskolan.

  Det är först med det nya betygsystemet vi därmed också får IG = F.

 5. Kristian Grönqvist skriver:

  Jodå lilla o

  Betygen ger oss en möjlighet att kontrollera att även lärarna gör nåt, för det ser inte ut som det gjort det de gjort särsklïlt bra på sista tiden.
  Dessutom har vi faktiskt möjilighet att tidigare åtgärda de fel som tydligen också uppträder tidigt.
  ”Verkligheten” ser vi tyvärr resultat på, när vi undersöker hur våra elever står sig i kunskap i förhållande till övriga Europa.
  Det hjälper inte att som lärare prata i luften, när omvärlden har facit i hand.
  Otroligt många länder i världen har en mycket sämre budget än den svenska skolan, men visar mycket mer produktiva resultat.
  Det finns ett antal problem i skolan och de mår inte bra av evig förnekelse. Gå vidare till sorg och bearbetning.

 6. malene skriver:

  Jag ser att du läser böcker om skola och elever. Då kan jag tipsa om en bok som heter ”Är jag normal, mamma?”, sägs vara bra, finns att få tag på i svenska bibliotek och beställas hos bokhandlare, ja just det, författare till boken, det är jag det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s