Jag, en pojke som härstammar från Irak

Fyra av fem män i Europa härstammar från jordbrukare som för tiotusen år sedan flyttade in från Mellanöstern; ett område som sträcker sig från östra Medelhavsområdet till Persiska golfen, inklusive de bördiga markerna kring floderna Eufrat och Tigris. Däremot tycks de flesta europeiska kvinnor ha sitt ursprung bland jägare och samlare, enligt en ny genetisk studie. (DN)

Att få Jimmie Åkesson och de andra snubbarna i Sverigedemokraterna att gå med på att de härstammar från Irak kanske kan bli svårt, men själv har jag fått förklaringen till att jag lider så svårt på vintern. Jag måste härstamma från något av de varmare områdena. Min kropp skriker att något är fel när termometern närmar sig noll!

Att män och kvinnor tycks härstamma från olika områden kanske dessutom kan förklara att vi ”mognar” olika fort? Enligt en annan undersökning mognar pojkar nämligen först vid 27 års ålder och är fullvuxna vid 29, medan kvinnor är några år tidigare. (AB)

Trots att jag närmar mig 40 är jag enligt undersökningens kriterier inte ”mogen” ännu, men om att mogna innebär att aldrig dricka ett par öl för mycket med polarna och i stället lyssna på radiodokumentärer är jag ganska säker på att jag inte vill bli det heller. Jag hoppas snarare på att bli så mogen att jag kan sätta igång en sådan här hoppdans i snabbköpet utan att skämmas när jag hör en bra låt!

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Privat och foto och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Jag, en pojke som härstammar från Irak

 1. Janne skriver:

  Jag själv har nog rötterna i den arktiska tundran någonstans. Jag kan nämligen inte röra mig i temperaturer över -10 utan att svettas floder på kuppen…

 2. Anders B Westin skriver:

  Christer
  Det är ännu varmare och ännu mer skog.
  Vi härstammar alla från skogarna i Kenya.
  Även de de tjejerna som vi till slut hann ifatt. Dom hade mer bråttom så de stack tidigare upp till kylan med de där jägarmännen som sen inte fick så hög status när vi kom med våra teknologiska plogar och årsskörder.

  https://genographic.nationalgeographic.com/genographic/lan/en/atlas.html

 3. mopsen skriver:

  Som en av ”de andra snubbarna i Sverigedemokraterna” säger jag att det vore endast roligt om jag hade rötter i kulturens vagga, Mesopotanien.

  Tyvärr har den släktforskning min framlidne far gjorde inte kunnat utreda härkomsten fullständigt längre än till 1700-talet och för enstaka grenar 1500-talet.

  Men härkomst är ju faktiskt helt ointressant. Det handlar ju bara om vem du är här och idag.

  För övrigt: Förr föredrog jag kyla framför värme. Klarade militärtjänst i Norbotten – 30 grader utan bekymmer. Nu längtar jag åter till Indonesien och + 30 grader.

  Stellan Bojerud

  • Janne skriver:

   Nej, men visst är det intressant. Härkomsten synliggör ju på ett förträffligt sätt den kulturella förändring/evolution som sker kontinuerligt i alla världens samhällen.

   Jag påpekar detta främst eftersom du utger dig för att vara ”en av de andra snubbarna” och därmed – antar jag – delar den kulturkonserverande agenda som drivs av detta parti?

 4. mopsen skriver:

  Nja, jag står med mina rötter i 1950-talets Sverige, men med någorlunda öppet spjäll för evolution. Men just nu känner jag rädsla för att dö av multikulturell övermättnad. Ja, jag är beredd att svälja mer, men i avsevärt mindre doser om jag får be.

  Stellan

  • Janne skriver:

   Nu blir jag lite off-topic, men jag måste ändå fråga varför du i så fall väljer att sälla dig till de Sverigedemokratiska leden? Deras politik handlar ju inte om att minska takten på den kulturella förändringen av Sveriger, utan om att helt stoppa den…

  • Christermagister skriver:

   Precis vad jag tänkte. Det är ju uppfriskande med en sverigedemokrat som anser att härkomst är oviktigt, men varför stödja ett parti med så tvivelaktigt rykte i frågan då?

 5. Kristian Grönqvist skriver:

  Det går alldeles utmärkt att ta reda på om man härstammar ifrån, odlare, jägare-samlare eller herdefolk, genom att göra ett gen-test, men det är tom enklare än så.
  Tål Du inte mjölk, härstammar Du inte från herdefolk, tål Du inte gluten, så härstammar Du inte från odlare, tål Du inte fisk eller ägg, härstammar Du inte från jägare-samlare. Du kan naturligtvis utreda det mer i detalj, men det brukar oftast räcka som riktningsgivare.

 6. Pingback: Och så ska man hinna sova ibland... | Lancefestivalen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s