Skolinspektörer utan gränser

Skolinspektionen hyr in holländska inspektörer för att granska svenska grundskolors undervisning i engelska. (DN, SvD)

Carina Abréu som leder projektet framhåller att inspektionerna kommer att ske tillsammans med svenska inspektörer och att huvudsyftet är att inspektörerna ska lära sig av varandra.

De svenska lärarförbunden är irriterade för att de inte har blivit informerade…

Jag tycker att ett internationellt samarbete låter utmärkt. Visst behöver inspektörerna som besöker ett annat land läsa in sig på de aktuella läroplanerna till en viss del, men så länge man inspekterar enskilda ämnen i skolan behöver man ju inte ingående kunskap om annat än kursplanerna. De utomstående ögonen kan se sådant i undervisningen som vi har blivit hemmablinda för, och sedan är det de svenska inspektörernas arbete att överföra den kunskapen till svenska förhållanden.

Bloggat: För en mer fördjupad genomgång, se Morrica.

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, skolpolitik och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Skolinspektörer utan gränser

  1. Janne skriver:

    Jag hade gärna sett initiativet som ett fortbildningstillfälle istället för som kontroll/övervakning, men när det sker i skolinspektionens regi blir det lite konstigt och fördelarna kommer i skymundan.

    Istället för känslan av att presentera sin undervisning á la ”såhär gör jag/vi – vad tycker ni om det?”, får jag impulser i stil med ”hjälp – vad gör jag för fel?!”

    • Morrica skriver:

      Janne, jag undrar om det finns utrymme för ett svar i form av ‘men det du gör är inte bra, eleverna lär sig inte engelska (eftersom det var just engelska som skulle inspekteras i det här skedet) utan sitter bara av lektionerna’ om det handlade om att presentera sin undervisning a la ‘såhär gör jag – vad tycker ni om det’?

      Det finns många fantastiska lärare kvar här i landet, men det finns många rent usla utan minsta uns av självinsikt också. Varför är svenska lärarkåren så rädd att nämna det fenomenet vid namn? Är man rädd att avslöjas som tillhörande den andra kategorin, tro?

  2. Jens Rosbäck skriver:

    Svar till Janne:

    Det är ju fortbildning men inte för lärarna. Syftet är ju inte att ge feedback till skolorna utan till Skolinspektionen. Det är deras inspektörer som skall lära sig göra sitt jobb på lite nya sätt.

    Ett alldeles utmärkt initiativ som jag tror skolorna kommer att vinna på i längden.

  3. Plura skriver:

    Lära av varandra är det mest framgångsrika sättet att tillföra kunskap. Onödigt att uppfinna hjulet en gång till. Utveckling är ju att sno 3 takter från någon och lägga till en takt själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s