Statliga skolsatsningar och friskolor

teachers-cornerSkolverket skriver i dag att ”det finns stora skillnader i hur olika kommuner och fristående skolor deltar i statliga satsningar för ökad måluppfyllelse. Något som i slutänden kan påverka likvärdigheten i skolan. 18 kommuner har exempelvis inte sökt statsbidrag för fortbildning inom lärarlyftet alls sedan starten 2007. […] De fristående skolhuvudmännen har i mycket lägre utsträckning än kommunala huvudmän tagit del av de statliga satsningarna.”

Som möjliga förklaringar anger man dels att ”mindre kommuner och fristående skolor inte har samma administrativa organisation som större kommuner”, men också att ”en del kommuner väljer att avstå på grund av krav på medfinansiering.”

Mitt deltagande i lärarlyftet stoppades på grund av att kommunen ställde krav på medfinansiering av skolan, vilket Skolverket inte ens tycks räkna med som ett alternativ. (Mer om det här.)

Jag har inte varit så engagerad i det här med friskolor i år…
Förra året skrev jag flera spaltmeter om det.
Men jag tycker att man ofta ser uttalanden om att det inte är en så viktig fråga med hänvisning till att det trots allt inte är en så utbredd skolform. Därför blir jag förvånad när Skolverket skriver: ”44 procent av gymnasieskolorna är idag fristående skolor” och ”antalet fristående grundskolor har mer än fördubblats på tio år”. 44 procent! Kan det stämma?

Dessutom skriver man att ”allt fler fristående skolor börjat bedrivas i aktiebolagsform inom större koncerner. Idag ansvarar ett tiotal större utbildningsföretag för närmare 30 procent av alla elever som går i fristående skolor.”

Skolverket ser ett behov av att studera hur detta påverkar ”såväl elevers skolgång som kommunernas möjligheter att ha överblick och övergripande ansvar för utbildningsverksamheten.” Det behovet ser jag också, och det kanske är dags att börja skriva lite om det igen…

Media: Burlöv står utanför lärarlyftet, och Torsås,

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Annonser

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Det här inlägget postades i Debatt och politik, skolpolitik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Statliga skolsatsningar och friskolor

 1. Plura skriver:

  Skummade Skolverkets lägesbedömning 2009. Noterade oxå siffrorna. Verkar skumt.

  Men att driftsformenra skulle gjort skolan marknadstyrd håller jag inte med om. Det blev den redan när skolpengen infördes på nittiotalet, innan fristående skolor fanns i nuvarande mängd.

  Sedan vet jag inte varför assoiationsrätten skulle vara avgörande för en fristående skolan. Är det finare att driva det i ett kooperativ eller stiftelseform med ingen har insyn i, än en öppen hårt lagstyrd aktibolagslag. Ibland undrar man hur det står till med kunskapen hos analytiker.

  • christermagister skriver:

   Jag citerade Martin Lind från Örebro häromdagen:

   -Att skolor är vinstdrivande handlar ju inte bara om att de går med överskott. Det handlar också om vad som är syftet med hela verksamheten, att skolan drivs med det övergripande syftet att gå med vinst. Problemet med det är att det krockar med skolans uppgift att tillgodose ett samhällsintresse.

   Och det är väl det som är problemet…

 2. MarySaintMary skriver:

  Jag tror 44% kan stämma. Det finns massor av små friskolor, med bara ett program, typ en klass per år. De kommunala skolorna är ofta stora med många olika program och så alla IV-elever. Det är ju inte så att 44% av alla elever går i friskola på gymnasiet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s