Ett komplext yrke

Ett komplext yrkeBarn som hamnar utanför i skolan tar skada för livet, oavsett social bakgrund, visar en ny stor studie. (DN, AB, SvD)

Att läraryrket består av så mycket mer än att undervisa och sätta betyg och att skolan har en större uppgift än att utbilda duglig arbetskraft kan man säga är den här bloggens huvudtema. (I högerkant finns över hundra inlägg om det.) Den insikten måste prägla allt vi tar oss för inom utbildningsväsendet; från hur antagningen till lärarutbildningen ser ut till hur verksamheten bedrivs och hur kompetensutvecklingen på skolorna utformas.

Jag önskar att även politikerna insåg detta, eftersom det känns som att de planerar och utvärderar verksamheten efter en mycket förenklad bild. Det senaste exemplet kanske är förslaget om att lärarnas löner ska styras av elevernas resultat på de nationella proven som jag skrivit om här, här och här. Enligt detta synsätt skulle inte pedagogens förmåga att motverka utanförskap värderas överhuvudtaget, och den dimensionen av verksamheten naggas i kanten gång på gång under den rådande skolpolitiken.

Trots att många av förslagen som ligger är bra ur organisatorisk synpunkt och med tanke på kunskapsutvecklingen är jag orolig för vad som händer med de mänskliga relationerna i skolan, och för vad det innebär.

Tack och lov ligger vi i alla fall före USA där de fortfarande misshandlar barnen (AB), men ibland när man lyssnar på retoriken om ordning och reda, disciplin och straff, betyg och sortering så undrar man ju om det inte är dit vi är på väg! Det finns fler sätt att misshandla barn på än med rotting!

Mer: ”Brist på kontakt kan skapa ohälsa”,

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, flumpedagogik, Läraryrket, Pedagogik, skolpolitik och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ett komplext yrke

  1. Janis skriver:

    Jag är dålig på att kommentera, men vet att jag som alltid läser och uppskattar dina inlägg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s