Under planlöst klickande råkade jag se att det i dag är
precis 29 år sedan Jean Piaget dog.
Säga vad man vill om hans teorier, men jag hittade ett citat som jag översätter fritt och sorterar in under ”Visdomsord och dikter”.
.
Utbildningens grundläggande mål är att skapa individer som är kapabla att göra nya saker, inte bara upprepa vad tidigare generationer har gjort – individer som är kreativa, uppfinningsrika och upptäcker nya saker.
Länkar till andra bloggar om: skola, skolan, utbildning, Jean Piaget,
Word!
Underbart, en predikan att tänka utanför ramarna…..Någon har kallat det kreativitet….att inte sitta fast i det som är invant…..
Fint!
Mycket fint, men notera orden ”inte bara upprepa”. Alltså ser han förmågan att kunna upprepa tidigare generationers kunskap som ett av skolans viktiga delmål. Mycket av diskussionen kring problemen i skolan går ju ut på att för många av dagens elever inte kan detta. Och då pratar man inte om obsoleta kunskaper utan grundläggande färdigheter som att kunna stava, förstå man man läser och räkna.
Ordet på engelska var ”simply” vilket ju har en lite annorlunda betydelse (”helt enkelt”, ”på ett trivialt sätt” eller liknande) men jag tyckte att ”bara” dög i det här fallet. Tydligen inte… 😉
Det är ju intressent att fundera på ordvalens och översättningarnas betydelse och hur vi kan styra innebörden av det vi skriver genom att välja olika synonymer eller översättningar… Jag brydde mig inte om att kolla upp originalspråket, vilket man naturligtvis måste göra om man ska ge sig in på att tolka ordens mening grundligt.
Det är samma sak med det du skriver sedan. Du har uppfattat en del i debatten som att den gäller grundläggande färdigheter som att stava, medan man antagligen lika gärna kan läsa samma artiklar som du har läst och tolka det som att debatten gäller grundläggande kunskaper som att rabbla hallands floder (Nissan, Ätran, Viskan och Lagan) i rätt ordning, beroende på om man befinner sig norr eller söder om dem… Det är klart att man ställer sig på olika sidor i debatten när man läser in helt olika betydelse i orden!
Jag skriver mer om det här i inlägget ”Ord och mening”.