Betyg

betygAtt konkurrensen mellan skolorna skapar problem och inflation i betygen är ju ingenting nytt, men här är i alla fall två aktuella artiklar om det, DN 1, DN 2.

Jag tycker att det är uppenbart att vi måste försöka slå oss fria från betygsfokuseringen i stället för att förvärra den genom att införa fler steg och dela ut dem i tidigare åldrar.

På hur många högskoleutbildningar och i hur många yrken avgörs egentligen din framgång av hur betygen såg ut i grundskolan eller gymnasiet? Även om betygen hade varit rättvisa, vilket de uppenbarligen inte är? Vi påbörjade en diskussion om det i ett inlägg i mitten av juni, och med förbehåll för att jag prioriterar Malmöfestivalen just nu och kanske inte är så snabb med svaren så fortsätter jag gärna diskussionen här (men ni, mina kära läsare, brukar ju vara så duktiga på att diskutera själva 🙂 ).

Min inställning som flumpedagog är just nu att betyget G är nödvändigt för att garantera en viss kvalitet på den fortsatta utbildningen och att det dessutom ofta är hyggligt rättvisande, men att de högre betygen varken är speciellt avgörande eller rättvisa och därför borde ersättas av andra antagningskriterier; vilka de är beror förstås på utbildningen.

Uppdateringar: ”Gymnasieskolor som sätter för höga betyg ska straffas”, SvD,

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, flumpedagogik, Läraryrket, Pedagogik, skolpolitik och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Betyg

 1. Hampus Eckerman skriver:

  Som Björn Afzelius sa:

  ”Femman är för dem med diciplin
  som ler åt lärarn när han är ett svin.”

  Att ha många MVG kanske inte visar på kunskap, men det kan visa på disciplin och utantilläsande vilket har sina fördelar på vissa yrkeslinjer. Det kan å andra sidan visa på inställsamhet och brist på eget tänkande också vilket snarare ger nackdelar i andra.

  Ser till vänster att du diggar HorrorPops. Prova isf också Nekromatix och Rezurex.

  • christermagister skriver:

   Även om det är en fördel på vissa yrkeslinjer så är jag tveksam till om det är bra i själva yrkesutövandet, men det är klart; inställsamhet och brist på eget tänkande kan ju kanske också vara fördelar i vissa yrken… 😉

   Nekromantix finns också i favorithyllan, men Rezurex har jag missat. Tack för tipset!

 2. jomabivi89 skriver:

  Jag tror på två saker. En är att lärare ofta kan vara tydligare på att visa vad som krävs för vilket betyg. Det andra är något som jag själv diskuterat flertalet gånger med bland annat mina universitetslektorer, att betyget G borde räcka.

  Godkänd eller icke-godkänd. Det är ett faktum att de flesta arbetsgivare inte tittar närmare på din utbildning än -vad- du har läst. Jag håller inte heller riktigt med om argumentationen till en 5:a som Hampus skriver.

  Att en person är disciplinerad eller inte återspeglas knappast i betygen. I en del fall, naturligtvis. Det finns däremot dem som kanske har något ”sämre” betyg för att de har personliga problem hemma eller är uttråkade i skolan för att dem inte får den nivå av stimulering som deras mentalitet behöver.

  Men i slutändan så är det personens egna argument vid anställning och praktiska yrkesutförandet som visar på hur disciplinerad en person är.

 3. Pingback: Betyg och bibliotek « Christermagister

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s