Att skapa läslust

Jag läser i Sydsvenskan (2) att Malmö stadsbiblioteks framtidsvision, som i korthet går ut på ”att det ska bli fler ”mötesplatser” på biblioteket, innebär att en femtedel av böckerna gallras ut. Spontant blir jag lika illamående som Mats, men sedan tänker jag: är inte ett av stadsbibliotekets främsta syften (liksom skolans) att skapa läslust hos personer som saknar det?

-”Kör månglarna ur templet!”, utropar Mats, och som vanligt håller jag i grunden med honom… Men tänk om ”månglarna” kan locka dit personer som vanligtvis inte besöker biblioteket. Personer som saknar läslust. Finns det inte då en möjlighet att väcka deras lust? Att föra dem till ljuset, för att fortsätta den religiösa flirten?

Så länge bibliotekets huvudfokus är att förse oss med de böcker vi efterfrågar, skapa läslust och tillhandahålla lugna läs- och studieplatser så tycker jag att några ganska oskyldiga aktiviteter för att locka till sig nya besökare är helt OK.
Läslust

Uppdateringar: Om förändringarna ses som ”något som uteslutande rör bibliotekarierna och deras yrkesidentitet” är det förstås problematiskt. (Sydsv) Jag kan på ett sätt förstå det mänskliga i att vilja förändra och förbättra, men samtidigt måste man ju vara försiktig så att man inte förändrar det som redan fungerar bra, och alltid ha ett syfte som gagnar brukarna i fokus. Angående sättet man gallrar på (Sydsv); varför inte bara lägga ut böckerna på några bord och låta bibliotekets besökare ta vad de vill ha?

Länkar till andra bloggar om: , , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, Malmö och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Att skapa läslust

 1. Mats skriver:

  Jag var inte beredd på din tolkning av ”oskyldiga aktiviteter” och i princip är väl alla medel tillåtna.

  Men vad läser flickan?

 2. Mats skriver:

  Nja – troligen inte, troligen aldrig på tiden.

  Allvarligt talat finns det en parallell till skolans värld i den här formen av förändringsarbete uppifrån.Läs den ofrivilligt roliga förändringsbloggen!

  Länk finns på min blogg!

 3. Mats skriver:

  Jag ställer en fråga på bloggen och vill gärna ha svar:
  http://lumaol.wordpress.com/2009/08/11/dagens-biblioteksfraga/

 4. Pingback: Darling Library « Christermagister

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s