Gudfruktig

GudfruktigI serien ”ord som är obegripliga att de används men säger en hel del om användarens världsbild” presenterar jag ordet ”gudfruktig”.
Ordet används som en positiv beskrivning av en person som är god och religiös på ”rätt sätt”.

Att fruktan skulle få någon att hedra, respektera och följa påbuden från en överhet är för mig som (flum)pedagog ett tecken på kortsiktigt tänkande och en människosyn som inte grundas i omtanke.

P.S. Det här är den första delen i serien, och troligen den sista eftersom jag inte har fler ord på lager… Det skulle väl vara kombinationen ”en tyst och duktig klass” då… Det är ju visserligen en kombination av ord, men de stämmer bra in i kategorin. Har du några fler ord så fyll gärna på i kommentarerna!

P.P.S I dagens hittills roligaste inlägg ”Dags för lite bloggmobbning” presenterar Mogi några fjantiga ord och Mats samlar på våra värsta ordspråk.

Länkar till andra bloggar om: , , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i flumpedagogik, Läraryrket, Pedagogik, Privat och foto, reflektioner och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Gudfruktig

 1. Mats skriver:

  Det kan också vara fruktig i betydelsen ”ger frukt” eller ”luktar frukt”

  Ungefär som ett vin har en fruktig doft kan en människa ha en ”gudfruktig” ton i sin personlighet…

  Fast du har nog rätt – det handlar om att rädsla är bra och mer fel än så kan man inte tänka!

  • christermagister skriver:

   Ja, ordet skulle ju kunna ha en mer välsmakande innebörd, men om man tänker på i vilka sammanhang det används och att många religiösa skrifter kryllar av hänvisningar till att man bör frukta gud så är det nog tyvärr inte den innebörden det har.

   En ganska välvillig förklaring finns här:

   http://bibelord.bloggagratis.se/2007/05/22/153619-bibelord-vad-ar-gudsfruktan-orspraksboken-16-6/

   ”Gudsfruktan är inte något från Gamla Testamentet som vi bör känna till och kanske inte bry oss om, det gäller än i dag. Det är en livsstil att känna Gudsfruktan. […] Man kan se under gudstjänster att människor har liten respekt för Guds ord. Man tittar på klockan, diskuterar under mötet, de springer omkring i gångarna, de viskar och pratar. Är det respekt? […] Gudsfruktan är vördnad och respekt för Ordet och för den pastor eller annan som förkunnar.”

   Jag tänker mig ju också att gudsfruktan används för att få folk att göra saker som de annars inte hade gjort…

 2. Maria skriver:

  Hej och tack för att du använder min blogg i ämnet Gudsfruktan. Att känna Gudsfruktan är bra. Det handlar först o sist om RESPEKT för Skaparen av himmel och jord. En troende känner Gudsfruktan och det är för att vi älskar Gud och vill följa honom genom livet, för att han är Evig, mäktig och underbar. Se även http://www.jesuslever.eu/gospel/

  • christermagister skriver:

   Det är bara det att jag har svårt att se kopplingen mellan fruktan och respekt och kärlek. För mig kan inte fruktan leda till varken eller…

   • Martin skriver:

    Det är också värt att nämna att ordet fruktan har genomgått en viss betydelseglidning i svenskan. Av Svenska akademins ordbok kan vi se att ordet ursprunligen har haft två huvudsakliga betydelser, dels vördnad/respekt och dels rädsla/oro. Ordet gudsfruktan härleder SAOB från just denna första betydelse. I modern svenska betyder fruktan mer rädsla/oro medan den första innebörden har försvunnit förutom i sammansättningar av typen gudsfruktan, som alltså inte handlar om att vara rädd för Gud utan att känna respekt och vördnad för Gud. (Samma fenomen har skett med ett annat etymologiskt besläktat ord, nämligen fruktansvärd, som betyder ”som är värd fruktan”. Flera gammaltestamentliga texter beskriver Gud som just fruktansvärd, vilket ju låter minst sagt konstigt med våra öron; det låter snarare som ett ord som Christer Sturmark eller Björn Ulvaeus skulle ha använt om Gud än som ett ord som Bibeln skulle använda. Men så är det med ord).

 3. Maria skriver:

  http://gospel.jesuslever.eu/?cat=86 Hej Christer , i denna länk kan du läsa allt jag lärt om Gudsfruktan= respekt för en mäktig och kärleksfull Gud. När man får hans kärlek i sitt hjärta blir det respekt och kärlek man känner och man vill göra det han vill att man skall göra och man vill ära och lyda. Men allt för få vill ha det så…hälsn Maria

 4. Janne skriver:

  Tycker det är skönt att hitta tillbaka till din blogg genom att googla på ”gudfruktig”. Tack för det! 🙂

  • ChristerMagister skriver:

   🙂 Jag har väl täckt in de flesta orden med åren…

  • Janne skriver:

   Fader Google, som är på Nätet.
   Helgat varde ditt namn.
   Tillkomme ditt rike.
   Ske din vilja,
   såsom på Nätet så ock på jorden.
   Vår dagliga sökning giv oss idag,
   och efterskänk oss våra skulder,
   såsom ock vi efterskänka dem oss skyldiga äro,
   och inled oss icke i frestelse
   utan fräls oss ifrån den verkliga världen.
   [Ty Nätet är ditt och makten och härligheten i evighet.]
   Amen.

 5. Janne skriver:

  Kan det vara så enkelt att det finns en betydelseglidning över tid? Att ordet fruktan har haft en liten annan betydelse och nyans än det har idag. Sedan kan det ju vara så att det gick an att känna fruktan och bävan inför Gud, präst och lärare förr i världen. Det ingick liksom i världsbilden. Idag kan man ju knappt nämna orden Gud, fruktan, disciplin, kateder, uppfostran etc utan bli angripen av ”de rättrogna”. Var tid styrs av sina ideal och profeter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s