Prioriteringar

Spara på kulturenGenom att se över hela sin verksamhet och prioritera bättre behöver kommunerna inte dra ner ett öre på skola, vår och omsorg, enligt Timbro. Man har granskat utgifterna för kultur och fritid och kommit fram till både uppmuntrande och nedslående resultat; uppmuntrande för att de visar att det finns en annan väg genom krisen än att skära ner på välfärden och nedslående för att de visar hur tokigt det kan bli inom det kommunala självstyret.

I Helsingborg, där man fått ”ordentligt underkänt för sin skolkvalitet i Lärarförbundets rankning”, driver man t ex ett kulturhus ”för en summa som motsvarar mer än 130 lärartjänster” och i Ystad bygger man ett nytt äventyrsbad för pengarna man sparar på att dra ner på 250 lärartjänster…

Jag har skrivit flera gånger tidigare att kommunerna borde prioritera annorlunda under krisen och att invånarna måste bli bättre på att sätta ner foten; i flera kommuner finns nu alltså ett tydligt underlag för jämförelser. Och säga vad man vill om förtjänsterna med ett kommunalt självstyre, men visst måste staten kunna styra upp de ekonomiska satsningarna lite bättre än i dagens läge?

P.S. Tro nu inte att jag inte förstår att kultur och fritid är en del av välfärden, eller att jag vill att man rent allmänt ska skära i dessa verksamheter; det här handlar om prioriteringar i kristider och insyn och påverkan när det gäller kommunernas satsningar. Kärnverksamheterna måste komma först, och om inte kommunens politiker inser det måste någon tvinga dem eller avsätta dem!

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, skolpolitik och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Prioriteringar

 1. Pingback: Claeskrantz.se » Kan Thomas Idergard ha rätt? – Timbros granskning av kommunerna

 2. Morrica skriver:

  Jag noterade särskilt hur sjävklart artikelskribenten drog parallellen mellan folkbildning och korruption. Jag anar att många kommuner kommer att ta detta ad notam och införa t ex de avgifter på bibliotek det talats om, skära ner på studieförbundens tillgång till lokaler, minska tillgängligheten i idrottshallar och annat onödigt bjäfs.

  Det känns sorgligt att inte vara förvånad.

  • christermagister skriver:

   Ja, det var en lite konstig koppling mellan korruption och folkbildning, men det handlade ju om att organisationen som sköter pengafördelningen tilldelar sig själv en fjärdedel av pengarna…?

 3. Pingback: Stockholmsvänstern » Timbros förslag leder i själva verket till dyrare välfärd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s