EU:s budget

Skattemedel till EUKlicka på bilden för ett intressant inlägg om hur våra skattepengar används till EU-propaganda; det handlar bl a om trycksaker, hemsidor, reklamkampanjer, tevekanaler och utbildningar för journalister. ”Precis som i gamla tider ska ett motvilligt folk omvändas till den rätta uppfattningen.” (DN)

Jag är i grunden för både ett europeiskt samarbete och att betala skatt. Efter åtskilliga resor runt om i världen uppfattar jag snarast det som vissa beskriver som ”skattetryck” som en lättnad… Det är för mig uppenbart att den höga skatten jag betalar medför ett bättre samhälle. Men i en demokrati måste det finnas insyn i hur skattepengarna används så att mål och medel i budgeten kan diskuteras och debatteras öppet… Den debatten tycker jag att både politiker och journalister i Sverige har slarvat med… Eller är det bara jag som har varit ointresserad?

I år betalar Sverige ”bara” ca 19,7 miljarder i avgift till EU, men 2010-2011 beräknas EU-avgiften hamna på drygt 26 miljarder kronor per år. (EU-upplysningen) Junilistans Nils Lundgren kritiserade årets budgetförslag för att ”mer än två tredjedelar” går till fel ändamål. ”De går fortfarande till jordbrukspolitik, till landsbygdsutveckling och till regionalpolitik, till allt sådant som hör hemma på ländernas egna bord och som de ska betala för själva.” (Europaparlamentet)

Inför EU-valet tyckte jag att kandidaterna hade fått väldigt lite mediatid och att de politiska partierna borde ha lyft fram dem i stället för partiledarna i de debatter som fördes (länk) och är det inte samma sak med debatten om EU:s budget? Är det inte väldigt dålig debatt på det området, eller är det bara jag?

Jag tror att jag har haft en tendens att tycka att allt som har med EU att göra är för ”stort” och för långt bort från min vardag, men jag ska försöka bättra mig. Det är nog dags att börja syna EU:s budget och politik lite närmare och att försöka få in det ämnet i den nationella debatten.

Länkar till andra bloggar om: , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till EU:s budget

  1. Pingback: Solidariskt Sverige » Blog Archive » Propaganda organisationen Timbro anklagar EU för propaganda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s