Ett litet lästips hinner jag med innan jag ger mig av till stranden!
Tänk att ”alla” som är insatta i skolan vet att mindre klasser är den enskilt viktigaste åtgärden för att förbättra resultaten, men att det fortfarande inte finns några riktmärken för detta!
.
Länkar till andra bloggar om: skola, skolan, skolpolitik, skoldebatt, grundskolan, utbildning,
Pingback: Stockholmsvänstern » I en revolutionär skola tillhandahålls kunskap och redskap för förändring
Jag läste just den artikeln själv och tänkte väl att du nog skulle skriva något om den.. och visst underskattar man elevers syn på skolan.. som tur är så är väl det en fördom som trots allt inte reflekterats tillbaka till verkligheten 😉
Men det är inte bara mindre klasser, läraren själv är minst lika viktig för att väcka intresse för ett ämne, åtminstone i grundskolan.
Det är nog bara personer som inte jobbar i skolan som underskattar majoriteten av elevernas syn på skolan… och vem som skulle stå för myten att eleverna ”inte vill ha kunskap” kan man verkligen undra! Inom skolan finns det snarare en myt om att ”alla barn vill lära sig”…
Självklart är läraren viktig, men hur skicklig läraren än är så når gruppen bättre resultat om den är mindre. Ett tak på 20 elever vore drömmen, men även 25 duger.
Jo, det är klart. Men frågar man folk om de vill ha högre eller lägre eller samma lön så blir nog svaret också entydigt.
Vad eleverna vill är bra att veta, men vad föräldrarna vill pröjsa för via skattsedeln är en annan femma.
Tyvärr är ju inte pengarna till skolan öronmärkta. En massa undersökningar visar att föräldrar är beredda att betala mer skatt om de visste att pengarna gick till skolan.
Haha, flumpedagog! Mycket roligt. Har herrB någonsin definierat sina ”kunskap” och ”flum”? Jag får så högt blodtryck när jag hör honom smutskasta en av världens bästa skolor (som sannerligen inte är utan problem, men ändå faktiskt väldigt bra, om man kisar lite 🙂 )
Ja, det gäller att avväpna honom! 🙂
Jag länkade till shoppen i mitt svar under ”om mig och mitt bloggande”.
Ha en bra dag!
Under Almedalsveckans alla skolseminarier och skoldebatter har inte små klasser varit den avgörande framgångsfaktorn för goda resultet utan – LÄRAREN MÅSTE HA HÖGA FÖRVÄNTNINGAR PÅ SINA ELEVER – oavsett socioekonomisk bakgrund. Har vi lärare inga förväntningar på våra elever och deras arbetsförmåga? Jag tycker detta är en mycket intressant fråga att diskutera och tänka kring. Jag återkommer om detta på min blogg efter Almedalsveckans slut.
Kolla in förra veckans inlägg ”Fördomar och förväntningar”. Jag ser fram emot ditt inlägg i ämnet!
(Att politiker hellre talar om förväntningar än mindre klasser är ju inte så konstigt… 😉 )