Scientologi

Scientologer”En nioårig flicka går över Gustav Adolfs torg i Malmö. Hon är på väg mot Filmstaden för att köpa biocheckar till en kompis som ska ha kalas. Mitt på torget kommer en kvinna fram och frågar om hon vet vad stress är…”

Klicka på bilden och läs den skrämmande artikeln om scientologernas verksamhet. De riktar sig till barn och förvränger resultat från personlighetstester… För sin egen vinnings skull.

I inlägget ”Tankar om Gud” skrev jag: ”Tron på gudar gör att vi sluter oss till olika grupper och försöker bevisa vem som har rätt, och resultatet är långt ifrån gott…”. Scientologerna är ju ett exempel på en annan sorts religiositet… Ett exempel på en av människans mest illvilliga egenskaper; att dra nytta av en medmänniskas godtrogenhet, rädsa och osäkerhet för egen vinnings skull…

Jag förstår inte att de tillåts bedriva sin verksamhet! Man borde t ex kunna fälla dem för bedrägeri enligt Brottsbalkens nionde kapitel §1: ”Den som medelst vilseledande förmår någon till handling eller underlåtenhet, som innebär vinning för gärningsmannen och skada för den vilseledde eller någon i vars ställe denne är, dömes för bedrägeri till fängelse i högst två år.”

Uppdatering, Sydsvenskans granskning av Scientologerna: Lovar framgång-jagas av fogden, De slipper skatt i Sverige, Intervju, De bor i kyrkan, En avhoppare berättar,

Länkar till andra bloggar om:
, , , , ,
Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, religion och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Scientologi

 1. Seriös skattebetalare skriver:

  Jag har läst igenom deras reklam samt läste igenom deras hemsida samt pratatde med dom. Det är klart och tydligt att de vet inte alls vad de sysslar med och vad de skriver om. Jag antar att det är olagligt att driva marknadsföring mot barn samt försöka sälja saker till barn utan föräldrars samtycke.

  • jomabivi89 skriver:

   I Sverige, ja. Utomlands? Nej, se alla leksaksreklamer på tv som vänder sig minderåriga… det finns en orsak till att tv3, kanal5 osv sänder från Storbritannien.

  • Oscar Sternberg skriver:

   Scientologi kyrkan är rankad som en av dem farligaste kyrkorna i Sverige, just på grund av deras hemliga möten och annat. Om ni läser och forskar en aning om scientologi kyrkan kan ni läsa om hur dem har haft möten stängda för offentlighet där endast en viss grads medlemmar får komma in och medverka.

 2. Morrica skriver:

  Scientologernas missionerande skiljer sig inte mycket från många kristna organisationers missionerande: de underförstådda hoten ‘om du inte går vår väg kommer ditt liv att försämras, du kommer att må sämre och sämre och du kommer att förlora det som är dig kärt’; de halvt uttalde löftena: ‘om du förljer vår väg ger vi dig lycka och vinning i allt som är värt något, men bara om du följer vår väg. Det enda vi kräver i gengäld är… ‘ Priset är högt, men precis som mobiltelefonabonnemangsförsäljare så talar man tyst om slutsumman och desto högre om den symboliska enkronan som slår porten i lås bakom köparen.

  Sakine Madon skrev klokt om problemet i Expressen: http://www.expressen.se/ledare/sakinemadon/1.1612871/sakine-madon-det-daltas-med-troende-i-onodan

  • christermagister skriver:

   Tack för länken, ja, det var klokt. Varför ska man behöva vara försiktigare med att säga att det inte finns någon gud än med att säga att det finns en gud, eller flera? Varför ska det vara en kränkning att ifrågasätta någons religion, särskilt om det gäller en religion som säger att man kommer att brinna i helvetet, eller inte är värd att leva, om man inte tror på ett speciellt sätt?

   • Morrica skriver:

    Ja, varför? Jag tror det är en fråga om makt och rädsla, återigen. En rädsla för repressalier från troende, nej, jag tänker inte i första hand på eventuella terrorister, jag tänker istället på den solida maktbas som finns bland kristna. Vi har den förre amerikanske presidenten som ett närliggande exempel, vi har kristdemokraterna, vi frågar oss automatiskt var vi har nye högskoleministern, härstammande från Jönköping som han är, vi har Björklund med sin synnerligen kristna småskollärare som sakkunnig, och listan går att göra lång, mycket lång.

    Många kristna makthavare i olika positioner har integritet nog att inte använda sin religion som vare sig hävstång eller slagträ, utan besitter förmågan att hålla det privata privat utan att dölja det. Många har inte den förmågan utan låter sin kristenhet fatta besluten åt dem, både när det gäller att välja medarbetare och befordra.

    Jag tror det spelar rätt stor roll när det gäller vad man får kritisera och inte får kritisera.

 3. jomabivi89 skriver:

  Jag vill minnas att jag hört/sett/läst om att scientologer för ett tag sedan fick hyra lokaler av Svenska Kyrkan. Tyvärr kan jag inte hitta något som styrker mitt ”minne” efter en snabb sökning på google.

  Trots det, Scientologin, som är, enligt definition en religion, har lika liten rätt att tvinga till sig troende som vilken annan. Men med tanke på de religiösa friskolor och annat som finns i Sverige idag så skulle det nog inte finnas några som helst hinder för en scientologiskola. Det är lite skrämmande.

  Det finns en hel del sidor på nätet, om man letar lite, där personer som tidigare på olika sätt varit delaktiga i Scientologikyrkan delar sina uppfattningar. Så långt som jag läst har dem ett ”utmärkande” sätt att ta in pengar från sina troende…

 4. Janne skriver:

  Sjukt, är min första tanke…
  Scientologi, en fantasy-författares våta dröm…
  L Ron Hubbard, spånade friskt och fick lärjungar… Helt sjukt. Vi var på studiebesök hos dem under min utbildning. Creepy är ett bra ord.

  Jag gjode deras e-meter-test. Mäter ”elektriska” signaler i kroppen och de menade att de BEVISADE att jag levt tidigare liv eftersom jag fick reaktioner i mitt elektroniska system, (typ) vid olika frågor och tankar.
  Döööh? Om man tänker/reagerar/associerar sker väl någon form av elektisk eller magnetisk reaktion i kroppen… Inte fan bevisar det något.

  Såg på SVT och Existens om hur förskolor, skolor och fritidsverksamhet drivs och styrs av religiösa grupper. Lite creepy även det… Ska man låta barn och ungdomar slippa religiös påverkan kanske?

  I min undervisning i religion behandlar vi tro som fenomen och försöker hellre ta reda på varför det finns religioner, hur de ser ut och fungerar samt varför folk tror. Jag vill då inte representera ”sanningen”! Det vore ockå creepy…

  • christermagister skriver:

   Ja, det borde vara 18-årsgräns på religiös påverkan, men inom alla religioner vet man ju hur viktigt det är att påverka barnen…för om man väntar är det inte så stor chans (risk) att de tror på vad som sägs…

 5. Mats skriver:

  Jag testade mig för 40 år sedan och minns känslan av att de erbjöd något lockande och lite mystiskt.

  Alla försäljare kör samma knep: en gnutta smicker och så kniven där det gör mest ont – vår osäkerhet!

 6. hubbardianen skriver:

  http://hubbardianen.wordpress.com/

  Här kan du besöka min blogg för en mer nyanserad bild av scientologi. Jag debatterar gärna.

  • christermagister skriver:

   Tack för erbjudandet, kanske en annan dag.

   Det finns säkerligen positiva aspekter av, och sanningar inom, scientologin (liksom inom alla religioner) men bara det faktum att standardlösningen på allt är ”köp den här boken” gör att det inte spelar någon roll. I grunden ser jag det som bedrägeri och utnyttjande av människors osäkerhet, oavsett om det finns några pärlor i sophögen.

 7. hubbardianen skriver:

  Ja det är rätt många pärlor i sophögen du 🙂

  Men har inte de flesta rörelser ungefär samma väg in? Går du till en psykiatriker pga psykisk ohälsa så blir det väl piller och går du till en bilförsäljare är det ungefär samma snack efter ett tag. Det handlar ju om att sälja in någonting.

  Sen gäller det att skilja på organisationen och lära. Jag håller med om att det är olämpligt att kontakta barn vad gäller detta. Minimigräns borde väl vara åtminstone 18 år tycker jag.

  Jag tycker i alla fall att det är synd att själva läran är så okänd i media, allt handlar ju bara om ”sekteri” och hur ”farlig” scientologikyrkan är. Jag tror det är många som missar intressanta pärlor.

  / Hubbardianen

  • christermagister skriver:

   Jo, ska man enbart se det som en vinstdrivande rörelse vars syfte är att tjäna pengar så är metoderna inte så annorlunda än t ex mobilabonemangsförsäljarna, men som religion sett så saknas ju syftet att hjälpa människor till ett bättre och rikare liv utan bakomliggande vinstmotiv.

   Som vinstdrivande rörelse borde man dock granskas enbart utifrån effekten av såld vara… Dessutom klassas ju tydligen rörelsen som en religion i Sverige och är därför befriad från skatt.

 8. hubbardianen skriver:

  Men många inom rörelsen tjänar inte stora pengar på att jobba inom kyrkan, i synnerhet inte de inom Sea Org, de jobbar mycket, får gratis husrum och mat och lite fickpengar, så pengarna som arbetas in går till expansion etc.

  Vinstmotiv? Det är inget aktiebolag direkt. Vinsten går inte in i folks fickor utan mot expansion. Syftet är ju att skapa större insikt med hjälp av exempelvis auditering etc.

  Visst kan man klara sig utmärkt utan scientologi, finns mängder med folk som gör det, men Hubbard har intressanta filosofiska resonemang anser jag samt en hel del metoder som faktiskt fungerar, detta gör scientologi intressant. Auditering exempelvis där man sakta men säkert plockar bort laddningar etc.

  Tråkigt att detta aldrig uppmärksammas. Detta beror givetvis på okunskap enligt min mening. Skulle jag inte veta vad scientologi är skulle jag antagligen vara lika skeptisk som alla andra, i synnerhet efter den negativa mediabild som föreligger. Media tar här inte sitt ansvar.

  / Hubbardianen

  • christermagister skriver:

   ”Media tar här inte sitt ansvar.”

   Eller så är det precis vad de gör… 😉

   Om det finns metoder inom scientologin som fungerar så är jag övertygad om att de kommer att finnas tillgängliga även för personer som inte går med i rörelsen, och utan att behöva betala dyra pengar för några ”hemligheter” om rymdskepp och andra fånigheter.

 9. hubbardianen skriver:

  De tar sitt ansvar vad gäller att kritiskt granska scientologikyrkan (vilket är medias uppgift), men de tar inte sitt ansvar vad gäller att förmedla en balanserad bild med allmännyttig information.

  Scientologiska processer är givetvis gratis, liksom auditering utan e-meter som man kan göra själv hemma med vän för att testa sig fram lite.

  Fånigheter? Var inte så övertygad…

  http://hubbardianen.wordpress.com/

 10. christermagister skriver:

  Fine, oväsentligheter då… Som sagt, om det finns metoder som verkligen fungerar och har ett allmännyttigt värde så är de inte knutna till någon tro, eller organisation, och borde vara (kommer att vara) tillgängliga för allmänheten utan övriga krav…ungefär som man kan säga att användandet av vissa örter, och kanske akupunktur, har sitt ursprung i någon religion…

  Jag ser ingen vits med att lära mig mer om scientologin, liksom jag inte ser någon vits i att lyssna på mobilabbonemangsnasarna som springer omkring på stan. ”Erbjudanden” som ges på det sättet är sällan en bra deal.

 11. Man legitimerar denna sekts filosofi, vars syfte är att manipulera sina medmänniskor mentalitet, (mind control) och beslagta allt av ekonomiskt värde, för dessa godtrogna naiva och i livets sårbara skede, ruinera dessa sköra människor!
  Nu visade det sig att Frankrike lyckats med det som Sverige gått bet på, nämligen att kalla scientologerna vid dess rätta namn. Finns det någon politiker som vågar plocka av sekten, epitetet ”trossamfund”, när det nu bevisats att denna vulgära sekt, står för allt annat än god etik, medmänsklighet och positivt för våra medborgare! Sekten köpte i Arlöv, Daniscos lokaler för 50 miljoner och hyllades av två Malmöpolitiker, en från (fp) och en från (m).
  Föga förvånande, med tanke på sektens framgång hos SFI,”Stiftelsen för insamlingskontroll”, som godkänt, att de fått tillgång till ett ”90-konto”! Snacka om ”hjärntvätt”!
  Nu har Frankrike genomskådat detta globala bedrägeri som många ”blundar” för och jag skulle önska att vi kunde skydda våra medborgare från denna ”otillbörliga påverkan,” som är deras signum!
  Är det verkligen vettigt och lagligt att bara för att man kallar sig för ett ”trossamfund” så är det fritt fram att i vårt upplysta samhälle, få köra med vilka kriminella handlingar som helst?
  Hells Angels, Bandidos eller Black Cobra kan starta ett ”trossamfund” och bli skattebefriade, om dom lägger till ordet ”kyrka” på sina västar! Jag ser dem som ”hederligare” än scientologirörelsen, för de kör med öppna kort vilket inte bluffsekten gör!
  Sektens grundare, RL Hubbards målsättningar var, bland annat detta: ”Göra fienden allmänt impopulär till den totala utplåningens punkt”! (Sektens kärleksbudskap till avhoppare och kritiker)
  En annan punkt: ” Ta kontrollen över eller vinna lojaliteten från dem som styr den internationella ekonomin”! ( källa: http://www.xenu.just.nu )
  Den 27 oktober 2009, så blev Scientologisekten dömda i Paris/Frankrike till böter på 6 miljoner kronor! Sektens franske ledare dömdes att betala drygt 300.000:-.
  Här skulle man verkligen önska att dessa som dömdes, skulle betala ur egen ficka istället för att, låta sektens offers ekonomiska medel bli denna ”böteslapp”!
  Jag kräver att man kallar Scientologirörelsen för dessa rätta namn, nämligen ”En kriminell sekt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s