Dialog

Strax efter att den israeliska polisen, på order av säkerhetsministern, stoppat en palestinsk kulturfestival där Henning Mankell skulle tala (SvD) yttrade han så kloka ord att jag sorterar in dem i kategorin ”Visdomsord och dikter” (finns i högerkant):

Vad som verkligen gör oss till människor, är vår förmåga till dialog. Det enda sättet på vilket vi kan rädda oss själva, är vår förmåga till dialog med varandra.

Mina övriga inlägg med visdomsord och dikter
Länkar till andra bloggar om: , , , , , ,
Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Visdomsord och dikter och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Dialog

 1. Matte skriver:

  Då är det kört då , palestinerna har ju inte denna förmåga.

 2. christermagister skriver:

  Jag tror att förmågan till dialog är en medfödd mänsklig egenskap, och att den inte på något sätt styrs av geografisk födelseplats på vår jord. Hur den förmågan sedan utvecklas och används beror till stor del på barndomens socialisation, omgivningens bemötande och motpartens förmåga till dialog. Ingen kan föra en dialog med en ovillig och låst motpart; oavsett om man är israel, palestinier eller tillhör någon annan gruppering, och oavsett om man heter Matte eller Christer…

  Det enda man kan göra i sådana fall är att hålla dörrarna öppna och bjuda in till dialog. Och det är aldrig kört.

  Det är vad jag tror, vad tror du om det Matte?

 3. JohannaV skriver:

  När man möter den totala ondskan, som hos t.ex. Hitler, Stalin, Pot Pot etc, kan man ha en dialog då med?

 4. christermagister skriver:

  Det beror väl på vilken position man har… Och hur situationen ser ut… En dialog bygger ju på någotsånär jämlika förhållanden i stunden; det är inte så troligt att en dialog upprättas mellan offer och bödel i avrättningsögonblicket. Gränsen är redan passerad. Men visst skulle någon kunna föra en dialog med även dessa personer, det tror jag!

 5. JohannaV skriver:

  ”Men visst skulle någon kunna föra en dialog med även dessa personer, det tror jag!”

  Tja, har man den ståndpunkten att man kan föra en dialog med Hitler och Pot så förstår jag att du tycker Mankell är visheten själv!

  Själv är jag tacksam över att judarna idag tack vare staten Israel inte är hänvisade enbart till den sorten dialog du förespråkar med de människor som vill utrota dem.

 6. christermagister skriver:

  Citatet tänkte jag mig som någonting allmängiltigt, inte nödvändigtvis ett inlägg i debatten om konflikten mellan Israel och Palestina, men eftersom du verkar vilja diskutera just det så kan jag ju fråga vad alternativet är? Om du inte tror på dialog i den frågan, vad är alternativet? Skapar man bättre förutsättningar för fred genom att undvika dialog?

 7. JohannaV skriver:

  Ja, man skapar bättre förutsättningar för fred genom att undvika dialog med människor som vill utrota en.

  Jag är oerhört tacksam över att Churchill och co inte trodde på dialog med Hitler. Jag önskar att Chamberlain varit lika klok. Då hade vi sluppit andra världskriget, Förintelsen och Östeuropas förslavning.

  Israel har till sin egen olycka haft dialog med Fatah och Arafat. Det har lätt till ökad korruption i de palestinska områdena, ökad fattigdom och ökad islamisering bland palestinierna. För israelerna har dialogerna inneburit ett nu nioårigt lågintensivt krig och ständig osäkerhet. Men visst, om man accentuerar dialogen med en M16 i andra handen så är förutsättningarn för fred större.

  Men om det är verklig fred och rättvisa du vill ha i Mellanöstern så föreslår jag att du verkar för demokrati i Mellanöstern.
  Demokrati skapar fred och välstånd. Ett sätt att verka för fred är att verka för ett starkt och säkert Israel. Ett stark Israel har råd med eftergifter.

  Det verkliga problemet ligger inte i konflikten Israel/palestinier. Det verkliga problemet ligger i en korrupt arabvärld, en starkt växande islamism och en galen religiös fanatiker vid namn Ahmadinejad som tror att atomvärld mot Israel (och Europa) frambringar den yttersta tiden samt islams sjätte imam.

  Men det är klart, fjäska för Fatah och snacka lite vackra ord om dialog som Mankell gör imponerar på människor i Sverige som inte ens kan föreställa sig att det finns folk som vill mörda en.

  Se även
  http://fredimellanostern.wordpress.com/

  Nu har jag inget mer att tillägga. Du tror ju på dialog med Pot och Co. Det finner jag både känslokallt och idiotiskt så jag tror inte att du påverkas av mitt inlägg.

 8. christermagister skriver:

  Jag har inte sagt att jag tycker att dialog med Hitler eller Pot hade varit rätt väg att gå, bara att det antagligen hade varit möjligt. Det är klart att man inte kan föra en dialog med någon som vill mörda en, i stunden, precis som jag skrev tidigare. Men för en hållbar lösning behövs ändå en dialog där man kommer överens om hur framtiden ska se ut.

  Jag är inte tillräckligt insatt för att veta säkert, men jag har oerhört svårt att tro att Mankell och deltagarna på kulturfestivalen ville utrota ett folk, eller stod i begrepp att mörda någon.

 9. JohannaV skriver:

  ”Jag är inte tillräckligt insatt för att veta säkert, men jag har oerhört svårt att tro att Mankell och deltagarna på kulturfestivalen ville utrota ett folk, eller stod i begrepp att mörda någon.”

  Kanske du borde läsa på lite först då?

  Godnatt.

 10. christermagister skriver:

  Jag anser inte att jag behöver läsa på något överhuvudtaget för att ha rätten att publicera ett citat om mänsklig dialog. Att jag överhuvudtaget nämnde i vilket sammanhang det yttrades beror på att jag tycker att det är ett talande exempel på hur man kan förvärra en situation genom att stoppa dialogen människor emellan. Att ”det brittiska kulturrådet British Council och FN-organet Unesco” stod för arrangemanget gör att jag fortfarande har svårt att tro att det handlade om en förklädd terrorcell som planerade våldsdåd.

  God natt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s