Sedan Ipred-lagen infördes har den lagliga nedladdningen, försäljningen av filmer och spel och uthyrningen av filmer både på nätet och i butik ökat.
(DN 1, DN 2, AB)
Daniel Scythe skriver att siffrorna är osäkra; sant.
Stefan Stenudd skriver att ökningen kan vara högst tillfällig; sant.
Opassande Emma skriver att vilka lagar som helst inte kan accepteras bara för att de ger resultat; också sant.
Ni som följt mina skriverier om fildelning vet att jag är kluven i den här frågan (tidigare inlägg). Jag vill ju att fildelning av upphovsrättsskyddat material mot kreatörens vilja ska stoppas, men jag håller med om att Ipred-lagen inte verkar vara den bästa lösningen.
Därför undrar jag, finns det några andra alternativ? Hur ser de ut?
(Ni som inte tycker att fildelningen ska stoppas kan spara er energi, här utgår jag från att lagstiftarna uppenbarligen tycker att det är så och eftersöker alternativ till Ipred.)
Själv ser jag väl bara ytterligare en lösning; att tjänsterna utvecklas så att de konkurrerar ut fildelningen…men det är ju svårt att konkurrera med gratis… Daniel Scythe skriver att han inte tror på utvecklingen mot billigare och bättre tjänster eftersom karteller tar över marknaden, men jag hoppas att han har fel. Jag hoppas på att ett avbräck i den olagliga fildelningen kan ge producenterna en anledning att utveckla bättre tjänster.
Dessutom tror jag att viljan att följa lagen är viktig i den här frågan. Det går att komma runt många av samhällets lagar, men är det ett sådant samhälle vi vill ha? Visst är det ett problem att många inte anser att lagen har något berättigande (den diskussionen orkar jag inte ge mig in i igen), men oavsett var man står i den frågan; är verkligen lagbrott den rätta vägen att gå?
Det är alltså två saker jag är intresserad av:
1) Tror du att en ökad laglig försäljning kommer att medföra bättre och billigare tjänster?
2) Ser du något alternativ till Ipred-lagen, som innebär en minskad nedladdning av upphovsrättsskyddat material?
Länkar till andra bloggar om: fildelning, nedladdning, IPRED-lagen, IPRED,
Nej, tvärtom.
Jag tror det finns en stor risk att ökad laglig försäljning skulle få de lagliga försäljarna att slå sig till ro med sakernas läge och möjligen passa på att höja priserna för att öka sin avans. Jag tror nämligen att de stora försäljarna tänker alltför kortsiktigt för att vara villiga att investera i utveckling av tjänst eller vara, om det inte är så att de är tvungna.
Fråga två kan jag inte svara på, eftersom jag inte är säker på vad det egentligen är du frågar om. Rent generellt vore det bättre att satsa resurser på att göra det värt pengarna att köpa än att försöka skrämma ifrån att ladda ner.
Ja, det finns en risk att det är som du säger, men visst har tjänsterna blivit bättre? DRM-skydden är ju på väg bort och Spotify tycker jag funkar bra till stora delar. Saken är väl den att jag personligen är rätt nöjd som det är. Jag kan hitta ny musik på Spotify eller alla nätradiostationer och köpa skivor med artisterna jag tänder till på. Jag är inte speciellt intresserad av att byta ut skivorna mot filer…
På punkt två har du väl samma tanke som jag, men frågan är om det räcker… Jag tänkte mig väl att någon kanske hade förslag på förbättringar av lagen eller andra sorters ”skydd” som skulle minska den olagliga fildelningen.
Vi måste sätta dessa totalitära diktaturlagar i deras rätta sammanhang.
Anledningen till stasilagarna ACTA FRA och IPRED och samkörningen av dem är ju uppenbar:
Att kväva tillgången till fri information via nätet.
Att marknadsmaffian sedan får polisiära befogenheter till utpressning och ökad profit är ju en för dem trevlig bieffekt. Tal om upphovsrätt och pedofiler är idiotiska dimridåer man bör se igenom.
Sedan finns det och utvecklas hela tiden tekniker för att kringå denna kontroll vilka gör och redan gjort i synnerhet ipredlagen verkningslös. En temporär effekt bland mindre bevandrade i nätvärlden kan säkert uppnås i vilken ytterligare profiter kan dras in men i förlängningen måste industrin modernisera sina distribueringsrutiner och anpassa dem till verkligheten, och i den verkligheten finns en majoritet som inte anser att de är kriminella bara för att Hollywod & Co anser det…
Även om jag redan är länkad och citerad i inlägget så kan jag ju lägga till lite ytterligare =)
1. Bättre kanske fast jag tror inte på billigare och jag tror inte enbart den ökade försäljningen kan införa detta. Eftersom så mycket av musiken och filmen kommer från några få stora företag i slutändan så finns det ingen större chans till något egentligt priskrig. Naturligtvis måste företagen få in pengar för att de ska tycka att det är någon idé alls att satsa på försäljning över nätet men om det samtidigt inte finns någon annanstans för folk att gå om de inte är nöjda så kommer storföretagen som dikterar reglerna inte tycka att det är någon idé att ändra på ett vinnande koncept. DRM som du själv nämner är på väg bort i svaret här ovan är nog i mångt och mycket på väg bort just för att folk redan hade möjligheten att välja bort det och på så vis snuva företagen på deras intäkter.
2. Piratkopieringen kommer nog aldrig att försvinna så istället för att slösa bort energi på att begränsa olaglig nedladdning så borde de lägga energi på att öka den lagliga istället. Om det är bekvämare och/eller ger någon form av mervärde så går det att konkurrera med gratis. Det går ju att sälja vin på bolaget trots att det är billigare att göra eget och det går ju att sälja alkohol på krogen trots att det är billigare på bolaget.
ChristerMagister blandar jämt bort korten – å ena sidan säger han:
Jag vill ju att fildelning av upphovsrättsskyddat material mot kreatörens vilja ska stoppas trots att väldigt få kreatörer har kvar kontrollen över sina verk
Å andra sidan säger han
Själv ser jag väl bara ytterligare en lösning; att tjänsterna utvecklas så att de konkurrerar ut fildelningen
Kreatörer kan knappast själv utveckla ”lagliga tjänster” – och bolagen kan man inte hoppas på – De har haft 10 år minst på sig att utveckla ”lagliga tjänster” – men har :
1) Använd iljarder $$ på att lobba pressen och politikerna i alla utvecklade länder för att tro på deras propaganda
2) Ägnat ekonomiska och politiska resurser på att jaga dem som fildelar
3) Ägnat ekonomiska och politiska resurser på att stänga sökmaskiner typ The Pirate Bay
Dessutom tror jag att viljan att följa lagen är viktig i den här frågan. Det går att komma runt många av samhällets lagar, men är det ett sådant samhälle vi vill ha? Visst är det ett problem att många inte anser att lagen har något berättigande (den diskussionen orkar jag inte ge mig in i igen), men oavsett var man står i den frågan; är verkligen lagbrott den rätta vägen att gå?
En lag som inte har förankring i allmänhetens rättsuppfattning och anses vara orättvis har aldrig någon chans att bli respekterad – det finns det otaliga exempel på.
IPRED har knappast instiftats på ett demokratiskt sätt – utan dom styranden har tagit beslutet helt ovanför huvudena på folket – men det klart – ChristerMagister skulle kanske ha varit en lydig medborgare som följer lagen till punkt och pricka i fd ÖstTyskland också?
Det är dags för ChristerMagister att sluta vela och ta ställning i vilket läger han egentligen hör hemma – Det finns helt enkelt ingen gyllene mellanväg – och inga ideer han kommer på här här kommer att ha någon som helst effekt på beslutsfattarna i alla fall – so what’s the point med Det är alltså två saker jag är intresserad av:
1) Tror du att en ökad laglig försäljning kommer att medföra bättre och billigare tjänster?
2) Ser du nåagot alternativ till Ipred-lagen, som innebär en minskad nedladdning av upphovsrättsskyddat material?
Det enda rätta alternativ är att släppa all fildelning fri till gagn för allmänheten
Ingen liten minoritets rättigheter borde få stå i vägen för allmänhetens bästa framförallt när ingen har kunnat visa att fildelningen inte skadar någon och fler och fler inser att den är till fördel för alla – även ChristerMagisters så omhuldade kreatörer som säkert småler åt ChristerMagisters kamp åt deras vägnar
Christermagister:
Jo, du och många med dig är nöjda som det är. Jag och andra hör ett ständigt gnisslande missljud. Kommer det från maskineriet, kommer det från en gräshoppa utanför fönstret eller kommer det från någon liten retsam leksak någon gömt bara för att distrahera oss? Det stör i vilket fall som helst och gör att nöjd, nä, det är jag inte, och blir inte förrän jag kommit till rätta med gnisslet.
Spotify, som jag provar och utvärderar sen ungefär en vecka tillbaka, känns sådär. Det blir kanske bättre med tiden, men just nu känns det väl glättigt och strömlinjeformat.
Martti, jag ser inte vare sig musik, film eller spel som ”information” och jag tror inte heller att det finns en illasinnad plan bakom Ipred-lagen. (Acta och FRA är jag helt emot.) Jag ser det helt enkelt som ett sätt att minska den olagliga fildelningen så att det finns en marknad att tjäna pengar på. Marknaden skapar inkomster till alla som är inblandade i produktionen och försäljningen och försäkrar en fortsatt nyproduktion. Den skapar arbetstillfällen och skatteintäkter, till skillnad mot fildelningen.
Att det finns vägar att undvika lagen tycker jag inte är en bra anledning att bryta den. Oavsett vad man tycker om lagen så finns det mer demokratiska sätt att påverka.
Daniel, att det finns så få bolag är ett problem. Jag är tveksam i den här frågan. Man kan ju se det som att fildelningen skapar förutsättningar för mindre bolag att slå sig fram, men också som att de små bolagen blir chanslösa eftersom de inte får in kapital att satsa för. Möjligheten att slå igenom med hjälp av fildelning och andra gratis tjänster finns ju visserligen även med Ipred; det är ju bara att tillåta fildelning av produkten… Jag tror att minskad fildelning och ökad försäljning kommer att gynna små bolag och skapa bättre tjänster, men jag är långtifrån säker i min uppfattning.
Problemet med alla sorters mervärden i försäljningen är väl att även de är digitala och kopieringsbara, eller höjer priset till en orimlig nivå… Men det är klart att det går att förbättra värdet utan att höja priset. Man skulle kanske t ex kunna se till att de betalande kunderna fick förtur till konsertbiljetter när det gäller musik…
Donsan, vi kan kalla det kreatörer, ägare, produktionsbolag eller vad du vill, jag har ingen vidare koll på förutsättningarna, det har du helt rätt i och det har vi diskuterat otaliga gånger. Det enda jag är ute efter är att människor ska kunna tjäna pengar på att skapa och sälja produkter; så mycket som möjligt eftersom jag tror att det gynnar utbudet och minskar beroendet av reklamintäkter. Jag har inte som mål att sprida så mycket underhållning till så många som möjligt för så lite pengar som möjligt. Jag tycker att man gott kan betala för en bra produkt och ett brett utbud, och jag tror att marknaden reglerar det. Jag tycker inte att det är speciellt dyrt att köpa musik, hyra filmer, gå på bio eller att köpa ett TV-spel, men det är klart att jag skulle vilja ha det ännu billigare och jag tror att fildelningen till viss del hindrar det. Vi som betalar får betala mer än vi skulle behöva.
Och din retorik om en svartvit kamp där jag måste ta ställning ger jag inte ett ruttet lingon för; jag för ingen kamp överhuvudtaget, jag diskuterar och funderar.
P.S. Även om jag inte tycker att Ipred-lagen är rimlig så tycker jag att det är rimligt att man betalar för musik, film och spel mm.
Morrica, men kommer det gnisslandet sig av att många har vant sig vid att få allt gratis, och är det i så fall rimligt? Eller vad beror gnisslandet på?
Det glättiga och strömlinjeformade är ju problemet med de nya tjänsterna… De som bygger på inga, eller extremt låga, avgifter och reklamintäkter.
Så länge ChristerMagister inte kan visa att ”människor inte kan tjäna pengar på att skapa och sälja produkter” – så faller alla hans argument och teorier platt på marken – Fildelningen har hittills inte kunnat kopplas samman med några som helst negativa effekter – vare sig för samhället – kreatörerna eller branschen – Tyvärr verkar ChristerMagister ha ett blind öga för det argumentet – för han väljer alltid att ingnorera det – Han är som man var för i tiden – trodde att världen var platt – trots att vetenskapen sa något annat! – Det tog en hel generation innan den sanningen fick något fotfäste
Han tror och fördömer över 2 miljoner av sina landsmän – men står upp för dom – i huvudsak amerikanska bolagen som härjar och har sig här i Sverige – Jag har försett ChristerMagister med otaliga länkar – har han blivit klokare i sin argumentering? – I think NOT!
Visst förbättras tjänsterna, själv funderar jag på om jag ska välja Relakks, Flashback, SwissVPN eller vänta på Ipredator.
Jag kan absolut inte tänka mig att betala till någon som stödjer facism, så jag vägrar befatta mig med RIAA-smittat material: http://www.riaaradar.com/
Donsan, så om det stämmer att filmuthyrningen ökar så kommer ingen att tjäna på det? Om någon gör det så faller din argumentation platt med samma logik. Jag vill dessutom inte ”visa” eller ”bevisa” ett smack, jag är som sagt intresserad av en diskussion. Din ståndpunkt har jag hört flera gånger om; tack för det, nästa?
Det behöver inte alltid röra sig om fysiska produkter, det kan även röra sig om att stödja ett band man uppskattar, det kan röra sig om en dialog mellan en filmskapare och sin publik som skapar samhörighet osv. Det är bara att se på hur folk lägger ner pengar på att rösta fram sina artister på olika sätt utan att de för den skull får tillbaka speciellt mycket för det.
Som jag dessutom sa i mitt förra svar, bara att det är enkelt, snabbt, lätt att hitta och en garanterat fungerande produkt gör att man kan konkurrera med gratis.
Just nu skapar de stora bolagen tvärt om snarare en bild av sig själva som giriga monster medan en hel del mindre bolag som fortfarande säljer sin produkter drar fördel av fildelning och i vissa fall till och med uppmuntrar folk att fildela för den reklam som detta innebär.
Det har faktiskt aldrig bevisats att ökad försäljning och ökad piratkopiering står i motsatsförhållanden mot varandra.
Jag har skrivit ett ganska långt blogginlägg här som tar upp varför jag tror att det är helt lönlöst att bekämpa fildelning och varför det faktiskt är kontraproduktivt av företagen att bära sig åt som de gör. http://danielscythe.blogspot.com/2009/04/i-want-copyright-you-cant-handle.html
Huj, är det inte snarare lagstiftarna du ska bojkotta?
Daniel, jag ska läsa det senare, tack för dina kommentarer. Nu ska jag iväg och njuta av solnedgången, helt gratis! 🙂
Och – re: skapar välstånd
Fildelningen har öppnat helt nya marknader – Tror ChristerMagister att någon tillverkare hade börjat göra MP3 spelare om de inte hade vetat om att ungdomarna hade hundratals ”illegala” låtar på sina hårddiskar – Kolla hur det är idag – Så gott som alla tillverkare av mediaapparater har anpassat sig efter fildelningsformat – dvs .MP3 och .AVI (DivX eller Xvid) och de säljs som smör och genererar skatteintäkter
Dessutom – sprids kultur så gott som kostnadsfritt till alla som har tillgång till Internet – Fildelare har skapat världens största mediaarkiv på Internet – så nog finns det positiva sidor med Internet
Vad gäller skatter – Så har vi under åratal betalt en extra skatt på alla digitala minnen – kopplat till lagringskapaciteten – Var har dom pengarna tagit vägen?
ChristerMagister står som vanligt på lös grund – påstår saker utan att han kan backa upp dem med fakta
Även hans uttalande om Man kan ju se det som att fildelningen skapar förutsättningar för mindre bolag att slå sig fram, men också som att de små bolagen blir chanslösa eftersom de inte får in kapital att satsa för. är bara löst tyckande eftersom verkligheten visar:
Ingen kris hos de små skivbolagen trots den pågående fildelningen – När är ChristerMagister beredd att släppa sina käpphästar och sätta sig in i fildelningsproblemmatiken på allvar?
ChristerMagister sdkall inte tro på alla glädjeartiklar om IPREDs framgång – Hur kan filmuthyrningen ha ökat så fort – Folk har nog fildelat filmer och TV-serier i det sista och är säkert välförsedda
Desstutom – så får dom angsliga säkert kopior av sina mer bevandrade kamrater – Christer bör alltid fråga sib – Vem gynnar dessa artiklar? – för de är ofta väldigt överdrivna
En ”diskussion” måste alltid byggas på fakta – Du kan inte påstå vad som helst utan fakta – för då blir ”diskussionen” meningslös – Jag har på fötterna för nästan allt jag påstår
Pingback: Jag tror dessutom att den här uppgången för gammal teknik är högst tillfällig | Kulturbloggen
Donsan – i klyftan det där ‘nästan’ skapar faller en stor del av din trovärdighet. Det är inget angrepp på din person, inget bemötande av dina påståenden, utan rätt upp och ner en förklaring till varför dina argument framstår som tyckande istället för fakta.
Och vad har filmuthyrningen med fildelningen att göra – Kanske gör fildelningen filmuthyrning helt omodern – men so what? – Skall fildelningen vara brottslig för att den tvingar vissa filmuthyrningsbutiker att stänga? – då skall försäljning av CD och DVD via nätet också vara brottlig – ty den har tvingat massor med riktiga butiker att stänga – Var finns kopplingen med kreatörerna och upphovsräytten?
Monica
Vem som helst som ser en svaghet i min framställning kan slå mig på fingrarna (med fakta) – Har du något – så var så god – Jag välkomnar en diskussion där opponenten kan göra mig visare – *ler*
Christermagister frågar: men kommer det gnisslandet sig av att många har vant sig vid att få allt gratis, och är det i så fall rimligt? Eller vad beror gnisslandet på?
Morrica svarar: Nej, Christermagister, gnisslandet är ingen klagosång från någon bortskämd grupp människor, men någon har något att vinna på att få det att framstå så. Det härrör sig från någonstans i det maskineri som ligger bakom hela den här cirkusen. Vem vinner på att få artisterna, kreatörerna, att se ut som om de vänder sig mot sin publik? Vem vinner på att få publiken att framstå som om de vänder sig mot kreatörerna?
Jag kommer från en kultur där artisterna och publiken är grenar på samma träd. Kanske är det därför hela den här debatten framstår som så konstig för mig. Den reducerar kultur till att handla enbart om pengar, och jag undrar stilla för mig själv: vem är det som tjänar pengar på att göra detta till ett krig, och hålla det igång?
Christermagister kommenterar också: Det glättiga och strömlinjeformade är ju problemet med de nya tjänsterna… De som bygger på inga, eller extremt låga, avgifter och reklamintäkter.
Morrica svarar förvånad: Och ändå säger du dig vara nöjd med dem? Ok, det är väl en smaksak, antar jag.
Donsan, jag gissar att det är mig du döpt om till Monica?
Tack för din inbjudan, men nej tack. Jag avstår från vidare debatt med någon som till och med själv förklarar sig bara nästan ha på fötterna, och som dessutom slänger ur sig inbjudan som vore det en arrogant utmaningn. Det är varken ett konstruktivt eller meningsfyllt sätt att använda sin tid.
Förlåt Morrica
Du misstolkar mig – Jag säger att jag nästan alltid ha på fötterna i mina påståenden – dvs – när jag påstår en sak så har jag i – lått säga 80% av fallen något att backa upp mitt påstående med – Dom övriga 20% kanske är helt vanliga iaktagelser – t ex. när jag hävdade att kreatörern aldrig själva har protesterat mot fildelningen under organiserade former – Aldrig några megaprotestkonserter – demonstrationer eller andra uppseendeväckande aktioner för att fästa allmänhetens uppmärksamhet på deras påstådda utsatta belägenhet
Här har jag inga vetenskapliga data att hänvisa till – utan det handlar om en iaktagelse – Kan du visa att jag har fel – kommer jag att vara den första att erkänna det
1) Tror du att en ökad laglig försäljning kommer att medföra bättre och billigare tjänster?
Ja, det tror jag.
2) Ser du något alternativ till Ipred-lagen, som innebär en minskad nedladdning av upphovsrättsskyddat material?
Varför skulle man sträva efter att minska nedladdningen av upphovsrättsskyddat material?
Tycker detta är dags att avliva detta mantra ”det går inte att konkurrera med gratis”. Om det är sant, varför:
– Släpper alla stora tidningar sina nyheter gratis på nätet?
– Är Linux en stor succé
– ökar försäljningen för de artsiter som släpper saker gratis på nätet
– ökade Monty Pythons försäljning med massor när dom släppte sitt material fritt på YouTube.
– Säljs det massor av dricksvatten på flaska i Sverige
– etc etc etc
Självklart går det att konkurrera med gratis. Jag VILL betala för mig men det finns inga vettiga, bra tjänster.
Dessutom kan gratis vara utmärkt som marknadsföring. Jag påstår att det stora problemet för 99% av alla musiker är att de förblir anonyma och aldrig hittar sin publik. Internet är en enorm möjlighet för dessa musiker…
P.S. Även om jag inte tycker att Ipred-lagen är rimlig så tycker jag att det är rimligt att man betalar för musik, film och spel mm.
Den holländska studien visar att hela 25 procent av den holländska befolkningen laddar ned dvd:er spel och musik. Samtidigt utgör de illegala nedladdarna 45 procent av alla som betalar för liknande material.
Illegala nedladdare betalar också för sig
Donsan, jag är så hjärtligt trött på ditt tjat om ”fakta” och ”bevis” och på din konfronterande retorik. Jag har inte påstått en enda sak i mitt inlägg; jag har ställt frågor, så varför skulle jag ta fram fakta? Och vad sjutton ska jag bevisa?
Ett faktum är att ditt sätt gör att jag inte orkar bry mig om vad du skriver och det kan jag bevisa genom att ignorera dig.
Morrica, ”vem är det som tjänar pengar på att göra detta till ett krig”?
Ja, det kan man ju verkligen undra. Det är så svartvitt! Jag har inget intresse av att hålla igång bolagen med en massa pengar som kunde ha använts på bättre sätt än att föra krig mot fildelare, men jag har heller ingen lust att bojkotta artisterna. Jag tycker att bolagen och fildelningsförespråkarna är lika fanatiskt enkelspåriga i sina ”lösningar”.
Som jag skrivit förut så tror jag att det bästa scenariot inom musikbranschen vore många mindre bolag, kanske med egna speciella inriktningar, som sålde sin musik på nätet (eller la ut låtarna gratis, det är ju upp till dem). Då borde ju en större del av kakan kunna tillfalla artisterna, samtidigt som bolagen fick in ett visst kapital som kunde satsas på att producera ny musik och promota nya artister.
Men det är ju olika vilkor inom olika branscher. Att producera film är ju enormt kostsamt, men å andra sidan är också kringförsäljningen enorm… När det gäller böcker, och kanske främst kurslitteratur, är ju förutsättningarna också helt annorlunda. Små upplagor, ingen direkt kringförsäljning och väldigt få ”konserter” att dra in pengar på… Spelbranschen vet jag inte riktigt hur det ser ut för…
Men det är musiken som intresserar mig mest. Jag är inte nöjd med det ”glättiga och strömlinjeformade”, men däremot själva tjänstens förutsättningar. Med de lösningarna är det ju mest beroendet av reklampengar som oroar mig, som jag skrev i det förra inlägget om fildelning.
Caspian, jag tror också att en ökad laglig försäljning kommer att medföra bättre och billigare tjänster och dessutom tror jag att minskad fildelning kommer att öka försäljningen…
Connyt, frivilligt gratis i reklamsyfte kan ju alla använda, och det är uppenbarligen en bra marknadsföringsmetod. När det gäller många av dina exempel bygger väl inkomsterna i stället på reklam eller försäljning av senare servicetjänster? Jag är inte så förtjust i reklamberoende artister, men servicetjänster är förstås jämförbart med konserter t ex.
Hur ser en tjänst som du skulle betala för ut?
@Donsan:
Jag vill bara säga att jag börjar bli så otroligt trött på ditt sätt att debattera. Kliv ner från din höga häst och inse att bara för att en person inte tycker som du innebär det varken att hen per automatik har fel eller är korkad.
Som du själv skriver har du en hel del fakta på fötterna i form av undersökningar, statistik och liknande, men du paketerar denna fakta i en självgod attityd och kombinerar det med fulretorik såsom dumförklarande uttalanden som gränsar till personangrepp (1), misstänkliggörande (2), och halmgubbar (3). Dessa argumentationsfel minskar chansen att mottagaren faktiskt kommer att ta till sig den fakta och de argument som trots allt finns.
Kort sagt – lägg ner fulknepen och lita på kraften i dina argument istället. Läs en bok om retorik kanske, eller åtminstone en wikipediaartikel.
Den här sortens argumentation hjälper inte direkt piratrörelsen, utan bekräftar snarare den allmänna uppfattningen om att vi pirater är oförskämda, bortskämda snorungar. Om jag hade använt samma sorts diskussionsteknik kanske jag hade föreslagit att du är utsänd av antipiraterna för att dra oss i smutsen 😉
———
(1) ”ChristerMagister står som vanligt på lös grund – påstår saker utan att han kan backa upp dem med fakta”
”ChristerMagister sdkall inte tro på alla glädjeartiklar om IPREDs framgång […] Christer bör alltid fråga sib – Vem gynnar dessa artiklar?”
(2) ”ChristerMagister skulle kanske ha varit en lydig medborgare som följer lagen till punkt och pricka i fd ÖstTyskland också?”
(3) ”Så länge ChristerMagister inte kan visa att ‘människor inte kan tjäna pengar på att skapa och sälja produkter’ – så faller alla hans argument och teorier platt på marken”
– Här utelämnades det viktiga tillägget om gärna så mycket pengar som möjligt från Christers text. Det är naturligtvis lättare att argumentera mot att det inte går att tjäna pengar alls i närvaron av fildelning, än mot att kreatörer tjänar mer pengar utan fildelning än med. (Svårare, men inte omöjligt.)
@ChristerMagister
Jag vill ha en laglig tjänst, där jag vet att en hyfsad stor del tillfaller artisten. Det ska finnas ett stort utbud till ett pris som är rimligt med tanke på att en mängd kostnader försvunnit när jag laddar ner själv (transport, butik, tillverkning, lager, etc). Det ska inte vara skyddat så jag hindras att använda det jag köpt som jag vill (t.ex. i en mp3-spelare).
När jag idag t.ex. vill köpa äldre musik (t.ex 80-tal) som jag vill återuppleva från vinyltiden är det mesta svårt att få tag i. Om det finns kostar det typ 99:- för ett album som är 25 år gammalt som download i mp3-format. För mig är det absurt…
Kata, skönt att se att även en pirat reagerar på Donsans retorik, kanske är han verkligen utsänd av antipiratbyrån?! 🙂 Han får mig i alla fall att bli mer anti än tvärtom!
Att man ska kunna tjäna massor med pengar är en viktig punkt för mig, eftersom jag tror att det lockar till djärva satsningar och minskar beroendet av reklampengar.
Connyt, då vill vi ungefär samma sak, men jag tror att de tjänsterna kommer att utvecklas fortare om fildelningen minskar. (Den där samlingsskivan med 80-talsmusik du vill ha kostar väl bara 29:- på CD och då kan du lätt fixa egna mp3-filer…)
@Christer:
Ojdå, du hade visst redan hunnit säga ungefär det jag ville säga till Donsan medan jag författade det, fast lite mer kort och kärnfullt. 🙂
>Spelbranschen vet jag inte riktigt hur det ser ut för…
I spelbranschen är det främst segmentet single-player-spel för PC som har problem med piratkopiering. Konsolspel är mycket svårare att piratkopiera då det i de allra flesta fall krävs modifiering av konsolens hårdvara (”chippning”) för att kunna köra kopierade spel. I multiplayerspel för PC har man kommit runt problemet genom att allt mer gå över till att se spelet som en tjänst snarare än en produkt – man säljer t.ex. access till en spelserver på månadsbasis (World of Warcraft är det klassiska exemplet här). Sådana internetbaserade flerspelarspel står för en allt större del av branschens totala intäkter.
Men även inom segmentet PC-singleplayer finns det förstås stora skillnader. Ett bra exempel är två spel som båda kom ut under 2008, Sins of a solar empire och Spore.
Sins of a solar empire var i stort sett inte omtalat alls när det släpptes, väldigt lite marknadsföring. Det fanns inte på butikshyllorna utan kunde bara köpas genom nerladdning. Det saknar helt kopieringsskydd.
Spore hade varit omtalat och hypeat i flera år innan det äntligen släpptes. Det var även väldigt mycket marknadsföring för det. När det väl släpptes fick det väldigt mycket kritik för sitt kopieringsskydd, som gjorde att man bara kunde installera sitt spel totalt 3 gånger. (EA höjde senare gränsen till 5 gånger).
Spore blev, inte oväntat, årets bäst säljande spel. Men enligt statistik från den stora torrentsiten torrentfreak blev det även det mest piratkopierade spelet – någonsin. Sins of a solar empire kom 6:a på försäljningslistan för 2008. På samma års topp-tio-lista för piratkopiering finns det däremot inte ens med.
Slutsats? Tjaa, låt bli att behandla kunderna som brottslingar så betalar de hellre.
”Den där samlingsskivan med 80-talsmusik du vill ha kostar väl bara 29:- på CD”
@Christer
Nu var det ingen samlingsskiva jag pratade om.
Exempel (från CDON):
Simple Minds’ tidiga mästerverk ”Sons and Fascination”
Som CD 79:-, som download 99:-
Hallå!
Det är någon som är fel här… varför ska jag betala mer för något som har sämre ljudkvalitet och som är mycket billigare att producera och som är billigare för dom att hantera än en fysiskt skiva.
Marknaden fungerar INTE. Marknaden VILL att vi ska fortsätta köpa CD skivor fast fler och fler kunder eftefrågar någon annat…
Jag vill köpa mp3 och hämta det NU, jag vill slippa transport/frakt och slippa ”rippa” albumet själv. Men då ska jag straffas av ”marknaden” Sjukt tycker jag…
Om man försöker bojkotta politiker brukar någon yla skattebrott…
Sedan, minskad konkurrens leder säkert till bättre tjänster. Can’t see any flaw in your logic 🙂
Konkurrera med gratis går ju inte, det är väl därför det inte finns några hantverkare att uppbringa nu mera?
Kata, tack, ser du ingen risk i att kvaliteten på singleplayer spelen för PC försämras på sikt? Lägger man ner lika mycket på att utveckla dem?
Det var ju en smart lösning med multiplayerspelen, kan man överföra den tanken till andra områden kanske? Kan man kanske jämföra det med streamad musik eller film… Nej, inte riktigt va? Speltillverkarna har ju fördelen att kunderna är uppkopplade långa stunder för att spela… Får man spela tillverkarens alla spel, eller bara ett, under de månaderna som man betalar för access på spelservern?
Connyt, ja, det verkar ju vansinnigt. Downloaden borde kosta 49:-. Jag undrar om det inte är själva tekniken och det separata betalningssystemet som fördyrar. CDON köper ju antagligen den tjänsten från något bolag liknande InProdicon (se länkade artiklar i inlägget). Om försäljningen av downloads ökar borde ju fler bolag kunna finslipa sin teknik och pressa priserna på det området.
Huj, jag är ingen skatteexpert, men jag har en känsla av att de brukar yla skattebrott även när man byter varor och tjänster med varandra utan att deklarera för värdet. Jag är lite förvånad över att de inte likställer bytet av filer med den sortens skattebrott…
Sedan tänker ju inte jag mig minskad konkurrens så klart. Jag tänker mig att fildelning är en konkurrent (ett alternativ) och om försäljningen ökar kommer fler bolag att ge sig in i branschen, alltså ökad konkurrens. Dessutom på fler områden (se ovan till Connyt); både produktionsbolag och försäljningskanalerna kan slipas för att pressa priserna på downloads.
@christermagister
Svårt att tro att försäljningen kommer ta fart med den prissättningen… 😉
@Kata
Måhända att min ton mot ChristerMagister är en aning oförskämd – men han och jag har haft våra duster sedan långt tillbaka – och trots att jag – gång efter gång – har visat honom fakta – och forskningsresultat framhärdar han i samma spår
ChristerMagister bemöter aldrig fakta – eller mina argument som jag backar upp med fakta/iaktagelser/logik – Han mal på med sina käpphästar om ”lagliga tjänster” – kreatörerna måste få bestämma – alternativa medelvägar – fildelare som vill ha allt gratis – dom små bolagen som skall frälsa oss och tillföra fler och bättre produkter men som hindras av fildelningen – osv osv.
Så – du får ursäkta mig att jag har skruvat upp tonen lite och raljerar – Om ChristerMagister hade bemödat sig om att bemöta mina argument med egna välgrundade motargument – hade min samtallston varit långt mer respektfull – Dock har jag avhållit mig noga från personangrepp – typ kalla ChristerMagister för det ena eller det andra – Jag har alltid bemödat mig om att vara saklig – även i mina angrepp på ChristerMagisters uppfattningar
Nu vet jag att ChristerMagister ändå inte bryr sig vad jag säger och hur ofta jag motbevisar hans osakliga tyckanden – utan jag svarar här främst för att avslöja hans retorik
När det gäller din kritik på:
Här utelämnades det viktiga tillägget om gärna så mycket pengar som möjligt från Christers text.
Så kan jag bara säga att jag unnar alla att tjäna så mycket pengar de bara kan – men – att utan uppbackning av några som helst fakta antyda att fildelningen hindrar ”människor” från att tjäna så mycket pengar de bara kan är att dra fel slutsatser – Vi kommer säkert att se nya internationellt framgångsrika artister som ABBA – Roxette – Ace OF Base som kan tjäna miljoner trots fildelningen
Ursäkta ett fullständigt off-topic inlägg. Ta bort det om du vill Christer.
Om jag är inloggad på mitt wp-konto och skriver en kommentar så blir det ingen länk till min blogg på mitt namn (tidigare inlägg och detta inlägget, om jag loggar ut och bara skriver med namn/URL så blir det en länk (förra inlägget). Någon som vet varför det blir så tokigt?!
@Christer:
>ser du ingen risk i att kvaliteten på singleplayer spelen för PC försämras på sikt? Lägger man ner lika mycket på att utveckla dem?
Jag ser en möjlig negativ föjd och en möjlig positiv följd, vilka egentligen är två sidor av samma mynt. Båda har att göra med att piratkopieringen gör att folk generellt blir mindre villiga att betala för skit, då fildelningen i många fall fungerar som en form an konsumentskydd. När det gäller datorspel existerar ju nämligen inte ångerrätt i praktiken, ej heller har du möjlighet att lämna tillbaka spelet om det visar sig att din dator inte klarar av att köra det tillfredsställande (trots att den uppfyller de ofta väl lågt satta systemkraven). Många laddar därför ner spelen först, och köper dem sedan om de tycker att det är tillräckligt bra. När folk blir mindre villiga att köpa skit, måste branschen producera bra spel istället för skit (om de vill ha pengar). Detta har även de själva insett, branschorganisationen Dataspelsbranschen skriver i en rapport om spelförsäljningen under 2008: ”För dataspelsbranschen gäller det att fortsätta erbjuda en prisvärd överlägsen upplevelse. Oavsett finansläge köper nämligen ingen undermåliga spel.”
Den andra sidan av myntet som jag kan se är [kvalificerat tyckande] att man blir ännu mindre benägen än vad man redan är att satsa på nya, innovativa koncept, eftersom man inte vill ta risken att spelet blir skit. Är det ett riktigt innovativt spel är det förstås svårt att veta vad spelarna kommer att tycka. Då är det säkrare att köra på ett gammalt beprövat koncept. En överväldigande majoritet av alla spel som släpps är redan antingen uppföljare eller filmlicenser, d.v.s. de bygger på ett redan existerande, etablerat IP (branschspråk för Intellectual Property).
>Det var ju en smart lösning med multiplayerspelen, kan man överföra den tanken till andra områden kanske? Kan man kanske jämföra det med streamad musik eller film… Nej, inte riktigt va?
Faktum är att detta är en teknik är på väg. Om jag har fattat tekniken rätt har man i princip ett antal kraftfulla spelservrar som kör spelen, spelarens input från mus och tangentbord skickas till spelservern och ljud och bild strömmas från servern till spelarens dator. Denna teknik kan användas för både single- och multiplayer och eftersom spelaren inte har spelet på sin dator blir spelen immuna mot piratkopiering.En artikel om tekniken.
>Får man spela tillverkarens alla spel, eller bara ett, under de månaderna som man betalar för access på spelservern?
Jag känner inte till något fall där man betalar för månatlig tillgång till flera spel, men det skulle inte alls förvåna mig om det existerar. På sidor som ger tillgång till många olika spel brukar det oftast vara gratis att spela, och de finansieras då med reklam eller mikrobetalningar (innebär att det är gratis i grunden men du kan betala för att få tillgång till extragrejer).
En annan intressant grej jag läste i tidigare nämnda rapport är följande citat:
”PC-spelsförsäljningen minskar, vilket antagligen beror på att fler och fler spelar tillsammans med sina vänner i vardagsrummet framför platt-tv:n. En annan anledning är att digital distribution har börjat ta fart på PC, vilket denna rapport ej inkluderar. En stor andel av försäljningen digitalt sker nämligen hos internationella aktörer utomlands som i dagsläget ej delger sin försäljning.”
Alltså, i branschorganisationens egen rapport nämns inte ens piratkopiering som en faktor när minskande spelförsäljning diskuteras. Och detta är alltså en organisation som lobbat väldigt aktivt för IPRED.
@Donsan:
>trots att jag – gång efter gång – har visat honom fakta – och forskningsresultat framhärdar han i samma spår
Det har inte slagit dig att det kan bero på att argumenten helt enkelt inte varit tillräckligt övertygande, och när de bemötts svarar du med att upprepa i stort sett samma sak igen? Olika personer har olika värderingsgrunder, bara för att ett argument övertygat dig är det inte säkert att det övertygar någon annan, helt enkelt för att man prioriterar olika saker.
>ChristerMagister bemöter aldrig fakta – eller mina argument som jag backar upp med fakta/iaktagelser/logik – Han mal på med sina käpphästar[…]
Så intressant att du tycker det. Jag upplever honom tvärtom som en ovanligt balanserad och tänkande debattör, som inte sväljer någon sidas argumentation rakt av. Mycket uppfriskande i denna i övrigt sönderpolariserade debatt.
Om inte oljebolagen fanns, tror Ni att vi fortfarande skulle köra bil med Otto-motor från 1800-talet….?
”Jag tänker mig att fildelning är en konkurrent (ett alternativ) och om försäljningen ökar kommer fler bolag att ge sig in i branschen, alltså ökad konkurrens.”
Så om det enda enda fungerande sättet att enkelt komma åt RIAA MP3-låtar försvinner (efter att RIAA i praktiken stängde ner den legala komersiella distributionssiten AllOfMP3) så kommer det att poppa upp en massa bra och billiga komersiella siter som erbjuder MP3-låtar? I så fall har jag en bro att sälja till dig…
Sedan begår du ett stort misstag om du tror att jag (hittills) fildelat RIAA MP3-låtar. (Men jag lutar åt att det är mindre oetiskt än att stödja RIAA.) Jag började inte ens rippa skivor innan Sony Rootkit Entertainment och andra skivbolag började producera trojaner: http://www.freepatentsonline.com/EP1465182.html
Tyvärr, de stora skivbolagen förtjänar att dö då de är samhällshot, så enkelt är det.