”Svenskarna är överraskande eniga i skolfrågorna, men de politiska partierna står inte på samma sida som sina väljare”, skriver Metta Fjelkner i DN.
Ni som inte måste låsa in er med en skriftlig examinationsuppgift i dag kan ju fundera på siffrorna som redovisas i texten. Själv studsar jag till inför meningen ”Nio av tio tillfrågade tror inte att den svenska skolan överallt har likvärdig kvalitet i undervisningen.” Vilken värld lever den där tionde personen i undrar jag? Alla har t ex inte teoretisk matlagning…
Länkar till andra bloggar om: skola, skolan, skolpolitik, skoldebatt, lärare, läraryrket, Metta Fjelkner, Lärarnas riksförbund, LR, politik, utbildningspolitik, samhälle,
Den tionde lever i skygglappsvärlden. Det är en mycket trevlig idyll. Inte verklig, men trevlig icke desto mindre.
Och vem vet, om man låtsas tillräckligt intensivt kanske den blir verklig rätt som det är?
När man säger nio av tio så är det inte 90%. Då skulle man skriva ut det. Nio av tio är ett nonsensuttryck ,där man menar de flesta, men lämnar ett statistiskt säkerhetsutrymme, för att inte direkt ljuga.
Kristian, den faktiska siffran är 89% enligt artikeln, så i det här fallet stämmer inte din teori, men annars är det ett bra sätt att ”höfta” en smula med siffrorna, det är jag medveten om.
Roligt att du är en så aktiv kommentator, när tar du steget och skaffar en egen blogg?
Sen råkar jag veta att den undersökningen som LR presenterar är gjord på ett minst sagt tveksamt sätt. Tillåt en liknelse till debatten om kärnkraft.
Frågar man ”Vilka energikällor tycker du vi ska satsa på i framtiden?” så får man ett annat svar än om man frågar ”Ska vi behålla kärnkraften?”
Lite så är det här också. Det är en sak att skolan inte är lika dan överallt. Men hur många av de tillfrågade anser att skillnaderna är så stora att det är rimligt att anta att det finns elever som inte får bra utbildning? Det är två olika saker.
Läraras Riksförbund har en rigorös tolkning av begreppet likvärdig. Det är helt okej – man får tycka att det är viktigt. Men som jag ser det är det viktigare att skolan har en hög lägstanivå än att den är likadan överallt…
Killfröken, du har självklart rätt i att det är viktigt hur frågorna är ställda, och att en hög lägstanivå är det primära. Total likvärdighet går aldrig att uppnå, men vi måste ju ändå jobba för att jämna ut orättvisorna.
Ställer man frågan ”tror du att alla elever i svenska grundskolor erhåller utbildning som gör att de har en likvärdig möjlighet att komma in på det gymnasieprogram de önskar?”, eller ”…den högre utbildning de väljer efter gymnasiet?”, eller ”…att bli anställda?”, så tror jag inte att varken du eller jag kan svara ”ja” på den frågan. Och det är ett problem.
Hahahah…jag hade tänkt att skriva någonting om teoretisk matlagning…men jag kom inte på hur jag skulle börja. För mig var det så OTROLOGT dumt att kände mig nöd och tvungen att skriva ett inlägg i samma anda och just då var jag inte på det ”sarkastiska” humöret så det föll….
Spontant tycker jag faktiskt att det hade varit bättre att lägga de lektionstimmarna på någonting viktigare (läs annat)…..