Dagens fördomar

Äktenskapet får kvinnor att glömma att de är självförsörjande. Äktenskapet får kvinnor att få en massa känslomässigt ansvar för män som är passiviserande.”
.
”Det är nämligen i vardagen som alla fina ord om jämställdhet bryts ner till ingenting, kvinnor får ta ansvar både för sina jobb OCH hemmen, för männen skiter i det mesta hemarbetet.”

Linda Skugge lyckas trampa på både män och kvinnor i Newsmill

För övrigt håller jag med henne om att såväl kvinnor som män gör bäst i att skaffa en utbildning och ett jobb så att man kan stå på egna ben, men vem tycker inte det i dagens samhälle?

Jag förstår mig inte riktigt på debatten om jämställdhet i hemmen. Ok att man diskuterar hur lagar och regler påverkar möjligheterna till jämställdhet, men när man börjar diskutera jämställdhet i hemmet, inte utifrån vad lagarna medför utan utifrån specifika individuella drag som man påstår att män och kvinnor har, då undrar jag vad man sysslar med! Kolla på de här två kvinnorna som sitter och pratar om sin bok. Tycker ni inte att det är grymt nedvärderande för både män och kvinnor? Att man ska behöva skriva ett kontrakt?! Och alla självklarheter de kommer med. Man ska ”fundera på vad man verkligen vill”… Det är klart att det är viktigare att man pratar, har mysigt och skrattar än att man har ”fiffig” hyllförvaring i hallen! Finns det folk som inte tycker det?

Länkar till andra bloggar om: , , , ,

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, genus och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Dagens fördomar

 1. metabolism skriver:

  Mycket viktigare än fiffig hyllförvaring i hallen kan nog knappast något bli! ; ) Själv delar vi väldigt rättvist hemma, skulle jag vilja påstå – men jag har flera väninnor där det fortfarande inte fungerar. För dem vore kanske ett kontrakt något att ta till. Trist, men kanske det enda som fungerar för vissa. /Janis

 2. christermagister skriver:

  Janis, jag förutsätter ju att man pratar med varandra hemma, och om inte det hjälper så undrar jag om ett kontrakt gör någon skillnad… Det är väl mest att det verkar så ”kallt” jag menar… Att man sätter sig ner och pratar om hur man upplever situationen tycker jag är självklart.

  Just nu har jag ingen förvaringsmöjlighet i hallen alls, vi har målare hemma som har lagt beslag på allt utrymme!

 3. Kristian Grönqvist skriver:

  Det verkar i hög grad som om de kvinnor som inte pratar med sina män har det svårast också med arbetsfördelningen och sina äktenskap. Man kan undra, som enkelt funtad man, om det är dialogen det hänger på. Man kan likadant undra (naturligtvis utan vetskap) om struliga barn också kommer från ffa familjer utan dialog?
  Eller varför inte extrapolera, när vi nu ändå håller på. Kanske beror de flesta av Världens stora problem på bristen på en dialog…?
  I vilket fall som helst verkar det ganska idiotiskt att skylla på Genusproblematik… Det är ungefär som att säga att nativiteten i Skåne minskade samtidigt med storkens försvinnande, fast det råkar sammanfalla.

 4. Anders B Westin skriver:

  Hur skall en person som jag klara av detta. Jag som gillar jazzmusik och tom hatar att skriva köplista när jag går på ICA.

  Det är något med den urbana storstadskulturen som får en att misstro själva kärnan i livet. Så jäkla inrutat och ISO-certifierat.

  Inte undra på att jag ständigt längtar till skogen.

  Djungelmannen i mig får andnöd. Livet blir ett fängelse.

  Ett kontrakt för hur familjelivet skall skötas. Jag kräks!

 5. oliver skriver:

  Det är ju skönt att man bekräftas i sina livsval ibland. Som singel och barnlös så gick jag på moln i veckor efter att ha läst Maria Svelands ”Bitterfittan”. Det verkar vara ett helvete att leva i täta relationer. Konstigt att så många klarar det…

  Skämt å sido. Jag tycker att alla som uttalar sig i sådana här frågor verkar ha ett extremt tråkigt liv. Det tycks bestå av två delar: göra massa tråkiga saker på ”fritiden” (hämta barn, läsa läxor, bygga saker osv) och sedan bara jobba utav helvete.

 6. christermagister skriver:

  Kristian, precis, ”dialog” är ledordet! Jag skulle tro att de flesta som lever i ett ”ojämställt förhållande” inte ens är medvetna om att partnern tycker det!

  Anders, vi kan dela hink! 😉

  Oliver, ja, det är tur att inte alla kvinnor är så där! När man börjar prioritera ”fiffig hyllförvaring” framför samlivet är det dags att ta till Kristians dialog, och om inte det hjälper att packa väskan och dra! Inget kontrakt i världen kan rädda vad inte en dialog kan!

 7. Cristopher skriver:

  ”utan utifrån specifika individuella drag som man påstår att män och kvinnor har, då undrar jag vad man sysslar med!”

  Vad skulle det vara för konstigt med det undrar jag lite spontant? Att det är mamman som ammar medan pappan lagar mat i en småbarnsfamilj beror helt på att man ”påstår” att kvinnor är bättre på att amma än vad män är, i själva verket så är det nog så att många av de ”typiskt” kvinnliga och manliga rollerna som uppstår hos småbarnsfamiljer kommer sig av att mamman i princip måste vara hemma med barnet den första tiden, och får då ofta ett särskild relation till barnen; vilket påverkar hemmalivet.

  Att ”mannen” i en familj oftast bär den tunga kassen på väg från butiken kommer sig av att män oftast är starkare än kvinnor. Att det är ”pappa” som hugger granen kommer sig till viss del av samma sak, ”pappa” är starkare, och klarar därför av en uppgift som granhuggning bättre, och det samma gäller transport av granen.

  Det må så vara att vissa drag kommer sig av att saker och ting ej är fullt jämställda, som exempel så är det vanligare att kvinnor kan vissa saker än att män kan dem, och vice versa, men man måste ändå ta hänsyn till det faktum att man besitter olika kompetenser. Om den jag bor tillsammans med är bra på att stryka för att hennes mamma tyckte att hon skulle kunna det, och jag är bra på att laga mat, så är det inte på grund av jämställdhet mellan mig och min partner som hon stryker och jag lagar mat, det är på grund av de kunskaper man har.

  Att säga att ”kvinnor är bättre på att” eller att säga att ”män är bättre på att” är inte ett tecken på bristande jämställdhet, det är snarare ett tecken på att man öppet ser på de fakta som finns. Man kan förstås fråga sig om det var hönan eller ägget som kom först…

  En av de två damerna säger följande om kontrakt:
  ”att kalla det för millimeterrättvisa är härskarteknik tycker jag”
  Ett sådant uttalande tycker jag är väldigt naivt. Det bemöter inte kritiken, det är snarare ett försök att fördöma alla som ifrågasätter hennes resonemang, och en sådan argumentationsteknik är förkastlig. Det belyser dock ett problem, och det är ”hur detaljerat ska ett kontrakt vara, och till vilken grad ska den så kallade rättvisan gälla?”

  Exempel:
  Ett förhållande där båda rör i makaronerna tre varv åt höger, och tre varv åt vänster, sedan går de in och läser saga för barnet, 58 ord var, och sen byter man. Sen går de in och sätter sig framför TV:n, mamma stickar tre varv på 20 minuter, och pappa, som inte kan sticka stickar tre varv på en timme, men för att det inte ska bli orättvist så sitter mamma därefter med stickningen utan att sticka i 40 minuter, så att de har stickat lika mycket under samma tid.

  Jag vill också anmärka på en sak som de två kvinnorna sade:
  ”får jag bara sätta händerna i en deg, eller koka min egen marmelad så får man ner pulsen”
  Hon sade det med intentionen att fördöma det som ett typiskt kvinnligt handlingssätt som således var förkastligt. Det jag dock reagerar på är att hon använder två typiskt kvinnliga aktiviteter som exempel, och jag undrar smått, skulle det vara lika förkastligt om hon hade sagt ”sätta händerna i en deg, eller laga bilen”, och om så är fallet, skulle det inte tyda på att hon i sitt tankesätt inte är vidare jämställd?

  =====

  Slutligen vill jag bara konstatera en sak:
  – Alla är olika
  – Alla har olika kunskaper och intressen
  (En del sammanfaller, men jämför man mellan två individer kommer det aldrig att vara exakt lika)
  – Om allt är olika, kommer alla uppgifter genomföras på olika tid, och med olika mentala och fysiska reaktioner
  – Således kan ett förhållande endast bli jämställt om olikheterna tas in i beräkningen

 8. christermagister skriver:

  Cristopher, jag håller med dig till 100%.

  Det jag tänkte på var snarare att Skugge påstår att ”äktenskapet får kvinnor att få en massa känslomässigt ansvar för män” och att ”männen skiter i det mesta hemarbetet”, samt att de två kvinnorna påstår både att kvinnor ”sätter händerna i en deg” trots att de egentligen inte vill och att de är mer intresserade av ”fiffiga hyllförvaringar i hallen” (underförstått, som jag tolkar det).

  Att man i ett förhållande har olika kunskaper och intressen är självklart, men vilka de är bestäms inte alltid av könet. (Jag är t ex den som ansvarar för matlagningen hemma.) Jag tycker att man ska låta bli att lägga sig i hur folk sköter ansvarsfördelningen i hemmet, men däremot är det ju viktigt att de inblandade själva är överens och nöjda.

  Jämställt är det om båda parter har lika mycket att säga till om när det gäller vem som utför vad, inte beroende av vilka uppgifter man faktiskt utför…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s