Kulturfyra om en massa pengar

kulturRosemarie skriver i Kulturbloggen: Vad skulle du göra om du vann 2 miljarder? Aftonbladet hade nyligen en artikel där en man berättar om vilket helvete hans liv blev efter att han vunnit storvinsten. Jag tog upp det i ett inlägg, för min del tror jag inte på att pengar inte kan göra en lycklig. Utan pengar oroar man sig för väldigt mycket. Så nu undrar jag förstås:

1. Vad skulle vara det första du skulle göra om du vann 2 miljarder kronor?
Antagligen hoppa och skrika hysteriskt… men sedan skulle jag hyra ett privatplan och åka till New York och sätta mig på en liten bar med ett glas wiskey i handen och lyssna på låten “New york groove” med Ace Frehley 20 ggr i sträck, fara vidare till Tokyo och vandra runt bland neonljusen innan jag hoppade fallskärm ner i havet vid en Thailändsk strand för att sätta mig under en palm och fundera på resten av festen!

2. Det som förstör livet för många, både den som har mycket pengar och den som har lite, är det där omättliga begäret som aldrig blir nöjd: girigheten. Vad är din svaghet när det gäller pengar, vad har du lättast för att slösa på mer än du borde?
Jag är faktiskt inte direkt slösaktig överhuvudtaget, köper aldrig ”det värsta”. Och inte mår jag dåligt över att jag saknar något speciellt heller… Kanske är det mitt buddhistiska drag som hjälper mig? Eller så har jag det helt enkelt för bra… Lyxen jag skulle sakna om jag hade det sämre ställt är att ha en hygglig dator och systemkamera, att kunna köpa skivor och gå på konserter och att kunna äta schysst mat…

Men missförstå mig inte, jag skulle gärna vara riktigt rik! Jag tror inte heller på att pengar inte kan göra en lycklig! Det som lockar med rikedomen är friheten. Friheten att kunna göra vad man vill. Friheten att slippa ”lägga pussel”. Friheten att kunna jobba med vad man vill, plugga vad man vill, spendera tiden med vad man vill, utan att behöva tänka på inkomsten.

3. Om du skulle skänka något till något välgörande ändamål: vad skulle du skänka till?
Jag skulle öppna en kedja av ”ungdomens hus” på olika ställen i landet. Där ska finnas möjligheter att hitta och utveckla fritidsintressen, att få hjälp med skolarbetet eller att söka jobb och det ska vara trygga mötesplatser för olika kulturer och generationer…

4. Om du skulle satsa en del av pengarna i något kulturellt, vad skulle det vara? En film? Sponsra en författare? Sätta uppe en teater? Köpa in konst?
Förutom ovanstående verksamhet (som i min fantasi inkluderar bl a replokaler för band, fotostudios, målning, dans, läsecirklar…) skulle det vara roligt att satsa på några rock/punk-band. Att ge några små lovande band friheten att våga satsa.

Länkar till andra bloggar om: , , , ,

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Privat och foto, reflektioner och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kulturfyra om en massa pengar

  1. metabolism skriver:

    Vad roligt! Du vill också starta ungdomshus, precis som jag! Om jag vinner 2 miljarder så lovar jag att kolla med dig om du är ledig! Jag betalar bra!
    /Janis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s