Spotify och jag

Som så många andra har jag fastnat för Spotify. Visst finns det brister i utbudet. Punk och extremare former av hårdrock är det dåligt med överhuvudtaget. Vissa artister är bara representerade med delar av utbudet; antingen bara det senaste eller så saknas det senaste albumet. Men det är förvånansvärt många artister som har hela sin produktion ute på sidan och jag har inte tänkt använda Spotify som min enda källa till musik! Det roligaste är att leta upp gamla godingar som jag redan har, men inte har lyssnat på på länge eftersom skivorna har hamnat långt in i någon garderob. Funktionen ”liknande artister” använder jag också flitigt och hittar en massa ny spännande musik. Så här ser det ut när jag sökt upp en artist:

spotify

Vid nr 1 finns artistens senaste album och när jag scrollar ner fortsätter de i omvänd kronologisk ordning. Nr 2 är en samling av artistens fem populäraste låtar, ganska praktiskt när man letar nya artister. Vid nr 3 finns en kort biografi som går att utöka och nr 4 är listan på liknande artister. Nr 5 är platsen för mina spelningslistor där det är lätt att skapa en ny lista och sedan bara ”dra dit” nya låtar från huvudskärmen (nr 1 eller 2). Utan möjligheten att skapa listor hade tjänsten varit i stort sett värdelös eftersom man lätt hamnar i ett frenetiskt hoppande mellan olika artister, men nu är det ju bara att samla på sig en massa låtar ur olika musikstilar och göra listor för alla tänkbara tillfällen!

Ibland avbryts musiken av korta reklamsnuttar, men det är ganska sällan. (Jag antar att det kommer att öka med tiden så att vi gratisanvändare tvingas gå över till betalfunktionen.) Spenderar jag mindre pengar på musik sedan jag började använda Spotify? Tveklöst! Vad kommer den förändrade musikkonsumtionen att innebära för branschen? Jag vet inte…

Se tidigare inlägg om fildelning och dess eventuella påverkan på musikutbudet: nr 1, nr 2, nr 3, nr 4,

Uppdatering 29/1: Sedan jag skrev det här inlägget har reklamavbrotten mycket riktigt blivit mer frekventa. Nu verkar det dessutom som att Spotify kommer att få lov att begränsa sitt utbud ytterligare. (E24, SvD, Sydsv,) Håller det här? Finns Spotify kvar om ett år? Vi får se…

Läs också hur jag uppfattar tjänsten Tunerec

Länkar till andra bloggar om: , , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, fildelning, Musik, Privat och foto och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Spotify och jag

 1. Janne skriver:

  Vi verkar använda Spotify ganska lika. Jag är i full fart med att överföra – d.v.s. söka rätt på – mitt (ganska gedigna) vinylsortiment för att kunna avnjuta det såhär på kvällarna i sällskap av datorn. Dock finns ju som du också påpekar inte all musik att tillgå och jag har fått finna mig i några ibland rätt stora luckor i sortimenten, men på det stora hela är det trevligt.

  Jag har också börjat fylla en lista med ”vill ha”-skivor; främst såna här ”the complete recordings”-boxar som vissa av mina dammiga och ibland t.o.m. insomnade hjältar har fått släppta på CD. Men annars ligger mitt fokus helhjärtat på katalogisering och enkel åtkomst av musik jag redan har på skiva.

  Får se om jag kommer längre med Spotify eller om jag tröttnar innan jag hunnit börja söka efter artisterna på ”B”… 😉

 2. Pingback: Tunerec « Christermagister

 3. Hej

  Jag kan hålla med om att det bitvis finns ont om extremare musik på spotify, men jag tycker mig märka att det med tiden förbättras. Hörde att dom lägger tämligen mycket musik var dag för att stävja alla önskemål.

  En stor fördel som jag ser med spotify är helt klart möjligheten att skapa egna listor som man sedan kan dela med vänner och bekanta eller folk på nätet. Jag är med och driver ett hårdrocksprogram på Radio AF – Lunds Studentradio som heter Inrock och på programmets hemsida har jag nu börjat att skapa listor efter var program. Ofta så får man tyvärr inte in hela lista på grund av att mycket musik som tidigare nämnts inte finns. Men det ger oss ändå en god möjlighet att låta våra lyssnare återigen lyssna in sig på mer eller mindre udda låtval i programmet inrock. Än så länge har jag skapat fyra listor, men det kommer mer. http://www.inrock.se/tag/spotify/

  Lycka till med Spotify!

  Häls Fredrik HC, Lund

 4. christermagister skriver:

  Det låter inressant! Ska kolla upp det någon dag. Jag har inte kommit igång med delning av listor ännu, men det kanske dyker upp i bloggen så småningom.

  Jag avnjöt Satyricons senaste i hörlurarna i morse, så en del extremare musik börjar ju leta sig in. Jag saknar mest Beatbutchers punk/hardcore/psychobilly-utbud.

  MVH
  Christer

 5. Christer, Jag kör även ett punkprogram på Radio AF. I dag hade vi lite Beat Butcherspecial. En splittsändning med halvtimma Coca Carola och en halvtimma Köttgrottorna. Klockrent kul att sända en massa härlig trallpunk. Förhoppningsvis kommer det även en hemsida för det så småning om. Vidare kan jag tipsa om Cult of Luna nya om malande instrumental postrock skulle falla inom dina smakpreferenser.

  Mvh
  Fredrik HC, http://www.inrock.se/
  Lund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s