Undervisning på högskola

studerarStudenterna på landets högskolor och universitet får allt mindre undervisningstid. Det som kallas ”heltidsstudier” kan i dag innebära så lite som två 90-minutersföreläsningar per vecka. (DN 1) Studenter som är ”enstöringar” uppmuntras och vissa klarar inte av att slutföra sina studier på grund av den stora delen ensamarbete, säger tre studenter vid Stockholms universitet. (DN 2)

Trots att min utbildning vid MAH slår två 90-minutersföreläsningar per vecka med råge så tycker jag att det är snålt med föreläsningar och lektioner. Vi har två heldagar per vecka i skolan. Tre dagar i veckan ska jag alltså läsa litteratur på egen hand eller arbeta självständigt med mina uppgifter. Litteraturen är riktigt bra och de flesta uppgifterna är det inget större fel på… Men det känns som sagt snålt med lektonstid. Framförallt är det dåligt med utomstående föreläsare och studiebesök. Vi läste t ex precis en kurs i utvecklingspsykologi utan att få lyssna på någon psykolog. ”Det finns inga pengar”, fick vi till svar när vi tog upp våra åsikter under en utvärdering. Men hur dyrt är det att be någon från BUP att hålla ett föredrag under en förmiddag? Eller att ordna ett studiebesök eller två?

Jag vet inte hur högskolans budget ser ut, men jag vet att jag ”betalar” ganska mycket för min utbildning. Jag sätter mig i skuld för lång tid framöver och känner att jag borde få ut mer för pengarna… Jag tycker att två heldagar per vecka är för lite för heltidsstudier, och två 90-minutersföreläsningar är rent löjligt!

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, skolpolitik, Student och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Undervisning på högskola

  1. Mats skriver:

    Så kul att du uppskattar undervisningen. Det mest deprimerande för en utbildare är annars dessa ständiga diskussioner om vad som är obligatoriskt…

  2. Janne skriver:

    Håller med…
    Nu är det ett tag sedan jag läste på universitetet men jag minns att en i min klass läste historia B, geografi B och ryska B på halvfart samma termin. Gott om tid kan man säga… Många av oss hade som vana att läsa minst fem poäng extra per termin (gamla poäng), att läsa tipo var inget problem. I så fall är det ju knappast heltidsstudier. Med bättre tempo och komprimerad utbildningstid/kurser skulle min utbildning kunna varit nästan två terminer kortare tror jag.

    På MDH läser man visst fem poäng om att skriva fempoängsuppsats… Vi läste det samtidigt som vi skrev uppsats, utan större problem. B-uppsats var då fem veckor varken mer eller mindre.

    Man vill ha in många studenter men inte lägga ut de resurser som krävs för att det ska vara bra.
    Janne

  3. christermagister skriver:

    Mats, dina studenter kan ju få dela med sig lite av undervisningen då… 😉

    Janne, jag är inte så intresserad av att korta ner utbildningen. Tiden behövs för att de nya intrycken ska mogna tycker jag. Däremot vill jag ha mer. Mer av föreläsningar, lektioner och studiebesök. Sådant man inte hinner med i vanliga fall. Läsa litteratur på egen hand kan jag göra närsomhelst. Det är väl delvis med hänsyn till regeringens taktik att studenterna ska kunna jobba mer som det är så här kan jag tänka mig…

    Jag har skrivit in mig på en kvällskurs på halvfart den här terminen (”Rockmusik, ungdom och samhälle”) och har i tanken att jag ska hjälpa till med läxläsning i Rosengård vid några tillfällen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s