Kompetensutveckling

Jag har precis läst boken ”Relationskompetens i pedagogernas värld” och tyckte att den var riktigt bra. Utvecklingspsykologiska teorier presenteras på ett ganska ”läsarvänligt” sätt och fokus ligger förstås på vikten av att skapa goda relationer till sina elever. Att sätta gränser utan att kränka. Att vara ett gott föredöme… Som Mats skrev häromdagen är det ”en moraliskt uppfordrande bok” som ibland får mig att kallsvettas och upprepa:
”Good enough, good enough…”

Jag kom att tänka på hur viktigt det jag tar mig tid till är! Kompetensutveckling…

Jag utvecklar min kompetens! Smaka på den! 🙂

Att utveckla kompetensen är annars något jag inte direkt har kunnat göra under de senaste årens tjänstgöring. Visserligen lär man sig alltid något nytt i det dagliga arbetet, men man har sällan tid att reflektera och verkligen ta det till sig. Det är chockerande att tänka på hur lite kompetensutveckling man får som verksam lärare! Hur lite tid som finns till pedagogisk utveckling och pedagogiska diskussioner.

Lärarnas uppgifter ökar ständigt och de vardagliga akuta punkterna dominerar totalt konferenser och ”utbildningsdagar”. Det finns så mycket ny kunskap och så många nya rön att ta till sig, och man behöver verkligen tid till att reflektera! Jag märker det om och om igen; hur saker jag upplevt de senaste åren först nu bearbetas. Först nu lär jag mig verkligen något av det jag varit med om!

Som ett led i mitt försök att tydliggöra vad en flumpedagog anser säger alltså i alla fall den här flumpedagogen att lärare måste få mycket mer tid till kvalificerad kompetensutveckling och att det måste finnas tid till att sitta ner i arbetslagen och diskutera pedagogik. Någon form av kontinuerlig handledning borde också vara obligatoriskt.

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, flumpedagogik, Läraryrket, Pedagogik, skolpolitik, Student och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s