Vems värdegrund?

kontraktModeraterna slänger ur sig ett förslag om ”svenskkontrakt för invandrare”. (DN, SvD, SySv) ”Syftet är att vi ser till att överföra viktiga svenska värderingar om jämställdhet och så vidare. Det är viktigt när människor från olika kulturer samlas i samma land, att vi är väldigt tydliga med vad som gäller i Sverige”, säger Per Schlingmann.

Det här är ett förslag som ser bra ut vid en snabb titt och som går hem i vissa stugor… Men ett berg av frågor hopar sig snabbt och en avgrund av konsekvenser öppnar sig.

De främsta frågorna är väl: Vems värdegrund ska gälla? Varför ska bara utomeuropeiska invandrare skriva på? Varför inte alla som vistas i Sverige om frågorna är så grundläggande?

Som Marita Ulvskog säger: ”Det är svårt att förstå vad de egentligen vill säga med det. Det finns risker med att kasta ur sig sådana här förslag om man inte visar att det innehåller något konkret och en lösning.” (DN)

Läs även ”MinaModerataKarameller” och ”Konsonans” för olika synvinklar på frågan. Det enda jag vill säga om det är att Mary på MMK tar upp exempel från Södertälje och att det hon skriver om inte utförs av invandrare som skulle omfattas av detta förslag. Det handlar i de allra flesta fall om svenska medborgare sedan flera generationer.

Visst måste vi jobba med värdegrunden i samhället, men det här tycker jag är helt fel sätt. Och det sänder helt fel signaler att ens lägga förslaget. Vi måste jobba mot segregationen och utanförskapet i samhället. Ett sådant här förslag bidrar inte till debatten, som några kommer att säga, det bidrar till att öka klyftorna genom att spä på fördomar.

Uppdatering: Lisa Magnusson, ”Vad är svenska värderingar?”, Reinfeldt försvarar kontraktet. (SvD)

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Vems värdegrund?

 1. Mary skriver:

  Som jag påpekade i mitt svar på din kommentar på min blogg så vill jag förstärka att exemplet med gangsterproblematiken i Södertälje kanske inte har med nyanlända att göra utan folk som bott här i många generationer. Det må så vara. Men man kan väl ändå dra slutsatsen att integrationen och socialiseringen in i vårt samhälle har misslyckats rejält.

  Kanske att någon form av medborgarkontrakt (jag avskyr ordet i de här sammanhangen) skulle kunnat hjälp även dem från början. Någonstans måste man väl ändå börja. För ingen kan väl påstå att det bra som det är?

  Man måste hjälpa människor – och det gör man inte genom att ge dem bidrag och lämna dem i sticket. Det har väl ändå visat sig.

 2. rim skriver:

  Självklart skall detta land styras efter islamistisk värdegrund. Utrota svenskarna.

 3. kentpersson skriver:

  Tydlighet är bra, jag har svårt att förstå att man reagerar så negativt på detta förslag.

  kentpersson.se

 4. christermagister skriver:

  Ja, det är uttryck för en ”vilsenhet som yttrar sig i rena gangsterfasoner” och ett tecken på att, i vissa fall, integrering och, i alla fall, socialiseringen i samhället har misslyckats. Men jag ser det inte alls som en fråga om ursprungsland. Jag har sett gängen i Södertälje i decenier, och det som sammanför dem är inte främst ”kultur” eller ursprungsland. Det handlar om utanförskap och hopplöshet. Det spelar ingen roll vilket land du, eller dina förfäder, kommer ifrån. Araber, syrianer, finnar och svenskar reagerar på samma sätt, med våld och protest mot samhället. Därför bidrar det här förslaget inte med någonting vettigt överhuvudtaget.

  Jag påstår inte att det är bra som det är, men hur skulle ett medborgarkontrakt kunna hjälpa? Vad skulle stå där i? Och som jag skrev i inlägget, varför skulle det inte gälla alla som vistas i landet om man lyckades utforma ett vettigt kontrakt? Skulle ett kontrakt signerat av någon mormor i Södertälje för 30-40 år sedan förhindra hennes barnbarn att kasta sten på bussar?

  Ja, man måste hjälpa, men det här är fel sätt (eller inte ens ett sätt att hjälpa) och skickar bara fel signaler om orsakerna till problemen.

 5. Apse skriver:

  Många andra länder har liknande, bl.a Kanada som ju är väldigt positivt till invandring. Knappast ett rasistland.

 6. christermagister skriver:

  Apse, men vad står i ett sådant då?

  Det kan säkert vara en nyttig process att utarbeta en värdegrund för landet, även om jag tror att det är omöjligt att skriva något som verkligen betyder något… Men om man skulle lyckas så är det väl något som alla ska skriva under på i så fall?

 7. Mary skriver:

  Man ska inte hänga upp sig på detaljer innan det ens finns några detaljer att dra slutsatser ifrån Christer, för sjutton du är ju lärare och pedagog.

 8. christermagister skriver:

  Det var värst vad folk har tagit åt sig personligt på sista tiden! Jag har ju bara ställt några frågor (visserligen retoriska, men ändå mest menade som tankeställare) och sagt att jag anser att det skickar fel signaler att slänga ur sig ett sådant förslag.

  Det är väl snarast bristen på detaljer jag hänger upp mig på Mary. Varför slänga ur sig de kommentarerna till ekot om ett förslag som inte är färdigt eller klubbat? Jag tror inte att moderater är varken onda eller dumma människor och därför tror jag inte heller att förslaget kommer att vara så hemskt när det väl läggs fram, men skadan är ju redan skedd. Det är ju signalerna som detta ofullständiga uttalande skickar som antagligen (förhoppningsvis) är det värsta.

  Och precis, jag är ju lärare och pedagog. Om en elev slängde ur sig en kommentar som kunde uppfattas som rasistiskt så skulle jag be om en förklaring. Vad menas egentligen? Varför säger du så? Hur menar du?

  Av reaktionerna i media och på bloggar att döma så är det ju inte bara jag som uppfattar uttalandet som tveksamt. Moderater om några borde ju vara ivriga att reda ut saken.

 9. norah4you skriver:

  Det finns en värdegrund som funnits i Sverige ÅTMINSTONE sedan Magnus Erikssons Landslagstid. Fast historia är inte ens något som alla lärare i allmänhet eller ens alla SO-lärarutbildade som jag själv, har fått använda att koppla nutida svensk kultur, traditioner och lagar till.

  Vilken är då den värdegrunden. En del av den är äldre än medeltiden. Det är kvinnans egenvärde. Tyvärr hade den i slutet av Vikingatiden fått gett vika för den framväxande kristendomens behov av att få människor att underordna sig kyrkans krav. Så den kom igen i Magnus Erikssons landslag efter att uppmärksammats av en annan Folkungakung. Kvinnofrid. Följd av kyrkofrid.

  I det första fallet var det klart utsagt att en kvinna skulle kunna känna sig trygg hemma. Att en hel del missförstått vad som stod och står i våra lagböcker ursäktar inte att en enda som gått i svensk skola INTE känner till att de två bitarna utgör basen i vår värdegrund.

  Kyrkofrid? Det som vi idag kallar religionsfrihet började med att det i lagtexten fanns en plats där alla var tvugna att lämna sina vapen i det sk. vapenhuset när de gick in för att höra Guds ord. Religionsfrihet har inget att göra med hur Du är klädd att göra. Religionsfrihet i värdegrunden handlar om att DU och ingen annan är den som avgör vilken tro Du har. Allt annat är yttre verk som påklistrats senare.

  Demokrati ingår i svenska värdegrunden. MEN och det är viktigt att påpeka Dina rättigheter för ALDRIG inkränkta på en annan persons rätt att leva säkert, yttra sig, välja tro och rösta efter eget huvud för att ta några exempel.

  Så reda ut det som alla SO-lärare jag känner har lärt ut och som varenda svensk elev har haft skrivit i både historiebok, samhällskunskapsbok och fått lära sig i flera andra ämnen om läraren följt läroplanen, det verkar magstarkt att någon som är lärare och pedagog glömt!

 10. christermagister skriver:

  Som sagt, det var värst vad alla tar i…

  ”norah4you”: Varför tror du att jag glömt? Varför antyder du att jag är okunnig? Jag har bara ställt frågor i min blogg.

  Tack för dina svar på vad du anser bör ingå, vad som verkligen kommer att ingå vet vi ingenting om. Har du någon åsikt om varför bara utomeuropeiska invandrare ska skriva på?

  Om man skulle lyckas bena ut en gemensam värdegrund som verkligen betyder någonting och få ihop det till ett ”kontrakt” så tycker jag att det är konstigt att bara utomeuropeiska invandrare ska skriva på det. Det borde väl alla göra i så fall?

  Att kräva det av invandrare som vi inte klarar av själva blir ju lite konstigt… Eller menar du att alla som nu befinner sig i Sverige, och alla i Europa, lever upp till dessa ideal fullt ut?

 11. Byggblasket skriver:

  Ja, just det vilka värderingar skall gälla egentligen? Det var det första som slog mig när jag läste om förslaget. Hur många svensk-svenskar har exakt lika värderingar???? När jag läser om bl a gated communities, syn på invandarpolitik,FRA, Ipred mm mm mm – så förstår jag hur många olika värderingar det faktiskt finns!

  Jag undrar om moderaterna definierat VILKA av alla de bland svenskarna förekommande värderingarna som invandrare skall skriva under på ??? Att tvätta små barns händer i sprit så att vuxna slipper de baciller – som skulle bidra till att bygga upp barnens immunförsvar så att vården slipper behandla sjuka – även i framtiden – för att nämna ETT förslag som sannolikt baseras på någon form av värdering…. kanske att barn är mindre värda än vuxna? Ja, vilka svenska värderingar är det som så förträffliga att invandrare från ”sämre länder” kan tänkas sakna dessa?

  Hur vet moderaterna att jag har samma värderingar som dom bara för att jag råkar vara svensk? Bör inte alla som bor i samma land skriva under samma kontrakt – det vore ju bekvämt om alla tycker exakt samma eller åtminstone låtsas att de gör det! Lite jobbigt blir det förståss om alla skall blogga om exakt samma åsikt – men bekvämt som sagt!

 12. christermagister skriver:

  🙂 Ja, det skulle inte vara så spännande om alla hade samma åsikt!

 13. Pingback: Varsel + Konkurs + Fängelse = Självsanering => Kvalitet??? « ByggBlasket

 14. Pingback: Varsel + Konkurs + Fängelse = Självsanering => Kvalitet??? @ byggblasket.se

 15. norah4you skriver:

  Du Christer Magister, jag har tyvärr missat Ditt inlägg och ber om ersäkt att svaret kommer sent.

  Jag skrev inget om ‘bara utomeuropeiska invandrare’, Anser att det borde gälla för alla som kommer till ett land, vilket som helst, att de för att få tillstånd att bosätta sig där också måste acceptera de lagar de valt att leva under.

 16. christermagister skriver:

  Bättre sent än aldrig Norah! 🙂

  Förslaget från moderaterna är att bara utomeuropeiska invandrare ska skriva på, och jag undrar varför inte alla som är medborgare i så fall ska skriva på, oavsett om man är invandrare eller inföding.

  Hur länge vi än kan spåra vissa värderingar i landet så är det ju faktiskt långtifrån alla som följer dem…

  Det jag vänder mig emot är egentligen inte det faktiska innehållet i kontraktet (som inte handlar om lagar, men däremot oskrivna regler), utan snarare vilka signaler det sänder ut att bara vissa ska skriva på.

 17. norah4you skriver:

  Nej inte infödingar som Du kallar det. För där finns ju så vitt jag vet möjligheten att lämna landet och hitta ganska många andra länder som kan passa om man inte gillar svenska lagar och seder. Däremot finns det vissa saker som direkt skiljer oss från andra. Har så varit åtminstone sedan folkvandringstiden. Vad då undrar du?

  Tja det är då för märkligt, men samma beskrivning finns i folkvandringstidens historikers beskrivningar om östgoterna som det skrevs 844 i Asia Minor av en postmästare om Ar-Rus, både epokernas nordbor sägs ha kommit över vatten och ner längs de ryska floderna innan de nådde Svarta Havets områden. Vad undrar Du säkert?

  Arroganta, nonchalanta, lätt stötta, dricker inte ofta bara när de har fest, men de hittar många anledningar till att ha fest. De är också kända för att frivilligt betala skatt (även östgoterna) vilket noterats många gånger under de senaste 1500 åren.

  Postmästaren ovan hade i marginalen skrivit en annan rolig kommentar: De far till öst till Kina och långt ner i Indien, de far till väst till Rom Bysans och Albion(England), och varför? Bara för att kunna säga att de varit där.

  Tycker nog att det känns igen det också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s