Kulturfyra om amerikansk kultur

kulturfyra-amerika”Kulturfyran går förstås i det amerikanska valets tecken. Valet har bevakats av svenska medier som inget amerikanskt val tidigare.”

Jag besvarar de fyra frågorna här. Gör gärna detsamma i din blogg, men glöm inte att gå in på Kulturbloggen och länka era svar dit.

1. Hur amerikaniserade har vi blivit? Får det amerikanska valet för stor uppmärksamhet?

Vi har väl blivit väldigt amerikaniserade känns det som… Både när det gäller kultur och politik. Personligen tycker jag att det amerikanska valet får för stor uppmärksamhet, eller kanske snarare fel sorts uppmärksamhet. Den ytliga uppmärksamheten på personer, deras familjer, vilka kändisar som stödjer dem eller deras klädval slipper jag gärna. Amerikansk politik påverkar oss i hög grad, och jag tycker att fokus borde ligga mer på den biten. Hur påverkar amerikansk politik oss? Varför gör den det? Vad kan vi göra för att frigöra oss, eller för att i vår tur påverka amerikansk politik?

2. Vad betyder amerikansk kultur för dig? Vad är den första bild du får i ditt huvud när du hör orden “amerikansk kultur”?

Den första bild jag får i huvudet är den där uppe till vänster… Skräpmat och töntiga collegefilmer… Men det är kanske lite orättvist. Amerikansk kultur betyder en hel del för mig, trots att det bär emot att erkänna. Amerikanska actionfilmer är ett uppskattat tidsfördriv och i CD-hyllan finns åtskilliga verk av amerikanska grupper. På ett lite djupare plan har Bob Dylans musik och texter betytt mycket för mig, och likaså flera av Hemingways böcker.

3. Nämn en bok eller film som kommer från USA och som du tycker är bra.

Jag har lite svårt med det där ”kommer från USA”… Jag tänkte spontant på någon bok av Hemingway, men kommer de böckerna från USA? De kommer ju från Hemingway… Hade han, och böckerna han skrev, varit annorlunda om han inte var amerikan? … Antagligen, så jag svarar väl ”For Whom the Bell Tolls” (för övrigt även titeln på Metallicas bästa låt!).

4. Om du skulle få en resa till USA, vart skulle du resa då, om du fick välja?

New York! Jag vill sitta på en liten bar med ett glas billig wiskey med klirrande is i handen (så fel, men så rätt i sammanhanget) och lyssna på låten ”New york groove” med Ace Frehley! Världens bästa låt! (En av många… 😉 )
Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Privat och foto, reflektioner och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s