Nu är det klart att Stockholms barn kommer att få betyg till jul (SvD 1). Björklund är förstås nöjd (SvD 2), men läsarna och barnen själva är mer tveksamma (SvD 3, SvD 4). Jag orkar inte ta det här från grunden igen, utan hänvisar till tidigare inlägg och Monikas utmärkta text ”Vill vända på saken”.
Det värsta tycker jag är att betygsförespråkarna glömmer bort barnens nutida verklighet i sina argument. Inte ens argumentet om information till hemmet är särskilt framträdande längre. Nu handlar allt om sortering. Eleverna ska ”vänja sig” vid betyg tidigt. Man ska införa elitskolor. Skolpolitiken har slagit in på ett läskigt spår och man struntar helt i pedagogisk forskning och erfarenhet.
Jag hänvisar återigen till den lilla texten från BBC som säger att de engelska lärarna anser att den här regeringens skolpolitik har gjort de engelska eleverna till de olyckligaste barnen i västvärlden, att det har lett till en grov stämpling av barnen, att det försämrat inlärningen och gjort lärarna till robotar. (BBC)
Man experimenterar dessutom med barnen för att få statistiskt underlag. Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm (fp) uttrycker sig så här:
–Det här innebär att vi politiker får en bra bild av alla skolors resultat. Den informationen kan vi använda när vi tillför resurser till olika skolor. (SvD 1)
Först konkurrensutsätter man skolorna så att de måste sätta höga betyg… Deras system hänger inte ihop!
Nu gäller det framför allt att behärska kräkreflexen… tyvärr har vi inga sådana kurser!
Fast adrenalin är också en sorts njutning, om än i måttliga doser. Kanske landar vi i en sorts större sorg över vad barnen utsätts för.
P.S. Det verkar som om du anpassat dig till Malmö eller Kirseberg. Det är verkligen inte samma sak om man får tro backaborna. Och mig som jobbat där i 25 år.
Ja, det är sorgligt…
Jag har anpassat mig och trivs jättebra! Jag har förstått att jag bor ”lite off” enligt Malmöbor, men det gör inget, för enligt mig är det centralt! Allt är relativt! 🙂
Pingback: Varför ska skolan ha betyg? « Utsikt från höjden
Jag jobbar själv i skolan som lärare… ochjag tror snart jag lägger mig ner och dör, helst på fläcken! Att jobba i skolan är som att ha chefter och politiker som ständigt verkar spegla sig i kalejdoskop!
Exempel: Först satsar man enormt på IUP, innan det knappt bär, dvs lagom till lärarna precis kommit in i det, ja då är det dags för bedömningsmatriser och skriftliga omdömen inbakat i det hela! Men inte nog med det. Enligt Helena Moreau och Steve Wretman som verkar ha fått monopol på att upplysa oss lärare ang. bedömningsmatriser (hur kan Skolverket förrsten vara så lågt begåvade att de bara utser två personer som innehar detta arbete OM jag är rätt underrättad vill säga?!), så ska varje stad/geografiskt område eller skola om ni så vill, göra sina egna bedömningsmatriser.
Detta kommer att innebära att Kalle som exempelvis flyttar mitt under sin skolgång kommer att bedömas totalt olikt jämfört med sin andra skola eftersom det finns ”nada” samarbete nationellt i dessa frågor. Man får ju hoppas, för Kalles skull, att han flyttar till en ort där han får ett bättre utgångsläge! Annars säger jag bara: Vad synd för honom!
Ibland känns det som om vi lärare gör allt utom att undervisa och snart är eleverna rena rama försökskaninerna till alla nya tester som måste utformas för att ligga till grund för ett motiveringsbart skriftligt omdöme!
Det är nästan så man vill kräkas…
Hur har ni det på den här fronten? Så här ligger det i alla fall till i delar av Östergötland!
MVH Sybaritan
Sorry för alla stavfel… jag är föör trött!
Jag tror att alla lärare behöver en hink… 😉
Det blir fler och fler arbetsuppgifter, och de byts ständigt ut. Det ser likadant ut över hela landet skulle jag tro…
När man dessutom tycker att skolpolitiken går åt fel håll, att man måste utföra uppgifter som snarast skadar barnen, så är det inte roligt! Jag har fortfarande inte träffat, eller läst, NÅGON lärare som stödjer dagens skolpolitik! Det är ju konstigt…
God dag igen. Hittade dig ytterligare ännu en gång på populäraste inläggen idag. Därav tänkte jag även kommentera lite.
Det som dagens politiker vill är att göra barn ”vuxna” så fort som möjligt för att utveckla Sverige som land. De politikerna som förespråkar betyg från lägre åldrar förstår inte att barn inte kommer få vara barn längre ifall man sätter betyg på dem. (Jag vet inte ifall det är detta som klassas som ”skriftligt omdöme” eller inte men det spelar ingen roll.)
Det största problemet är att när man sätter betyg på barn så kommer de hamna ”utanför” systemet tidigare. För ta exempelvis mitt hemland Finland. Vi har för visserligen statistiskt sätt bland de bästa betygen i Europa fast jag känner tillräckligt många personer som bevisar att det inte fungerar eftersom de som har dåliga betyg har det för att de alltid haft det. Eftersom det sätts en ”stämpel” på dem som är sämre och de förblir så. Undermedvetet eller medvetet.
Jag anser att barn ska få vara barn så länge som möjligt.
Alltid trevligt med kommentarer Joni, men vad är det för topplista du läser egentligen? 😉
Finland används ju ofta som exempel i debatten, men jag vet inte direkt något om skolsystemet där, så tack för insikten!
Barn ska få vara barn, det har du rätt i!
Var på studiedag med Steve Wretman. Det var nog bland de 20 sämsta fördragshållare jag hört. Den mannen måsta ha undervisat på den tiden då lärare var ”korvstoppare”, för han talade själv oavbrutet i över en timme, utan att veta om vi hörde, somnat eller förstod.
Steve Wretman glömde bort tiden och använde ett ordförråd som flertalet av oss lärare hittar i text från skolverket. När han gjorde sig rolig över skolverkets texter sköt han sig i foten. Hur man kan 2011 tala till en stor skara lärare och tala så enformigt och trist? Det han säger är inte helt adekvat heller – men det kan ju bero på att han inte varit lärare på länge.
Hoppas att fler kollegor beklagar att kommuner lagt ut pengar på en så svamlig gubbe. Du som delar min uppfattning får gärna sprida texten! Länkar till Johan som vet vad han skriver och säger och dessutom sågar Steve. http://johankant.wordpress.com/2009/10/28/betygsmotstand-pa-agendan/