Den ekonomiska krisen

Jag skulle vilja skriva ett långt och klokt inlägg om den ekonomiska krisen, men jag har inte tid att skriva långt och är definitivt inte tillräckligt klok!

Jag känner mig ganska överväldigad i det här fallet faktiskt! Det är så stort och komplicerat att jag stoppar huvudet i sanden och låtsas som ingenting. Jag skummar artiklar, men orkar inte sätta mig in i frågan ordentligt!

Synd att politikerna verkar göra detsamma! Vi har upplevt ekonomiska kriser tidigare, men det nya med den här är tydligen att den sker ”i en värld där kapitalet rör sig nästan hinderslöst. En kris med en sådan hastighet, osäkerhet och omfattning har vi heller inte upplevt tidigare. Ett mått av ödmjukhet hos beslutsfattare är därför inte fel. I stället har både opposition och regering gått i ställning i de vanliga partipolitiska groparna.” (DN)

Partipolitiska gropar till trots så tror jag att Ohly har rätt när han pekar ut kortsiktigheten som den största boven. ”Marknadens jakt på kortsiktig vinstmaximering har lett till att långsiktiga och hållbara investeringar fått stå tillbaka.” (SvD) Kortsiktigheten och ”vinstmaximering” i verksamheten är något man även upplever i skolans värld. Sedan skolorna konkurrensutsattes har det i stort sett varit ”vinstmaximering” i form av högt satta betyg som gäller, inte ”långsiktiga och hållbara investeringar” i välutbildade elever.

Jag tycker också att Ohlys kritik av ombildandet av hyresrätter till bostadsrätter är rimlig. ”Därmed har också rörligheten i samhället minskat, något som är extra allvarligt i en lågkonjunktur när människor ibland måste kunna flytta för att få jobb.” (SvD) (Se mina tidigare inlägg om hyresrätter, nr 1, nr 2)

Jag delar även oron över pensionssystemet. ”Vi har blivit beroende av finansmarknadens aktörer för att värdet på vår intjänade lön i form av pension ska få oss att överleva ålderdomen.” (SvD) Enligt en undersökning i DN räknar två tredjedelar av den svenska befolkningen med att finanskrisen kommer att innebära att de får sämre pension i framtiden. Minst oroade är pensionärerna själva: ”- Där finns det risk att det handlar om en missuppfattning. Att man inte är medveten om att den allmänna pensionsnivån även när man gått i pension hänger ihop med den ekonomiska utvecklingen i landet”. (DN)

Nej, tillbaka till sandhögen! (Som i det här fallet består av en hög böcker om specialpedagogiska perspektiv)

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Den ekonomiska krisen

 1. Robert skriver:

  Helt rätt, det är på grund av girighet och hopp om kortsiktiga vinster. ”Marknaden” klarar inte av att se och hantera komplexa förhållanden på lång sikt. Bara en så enkel sak som att social ohälsa hos arbetare på något sätt skulle kunna innebära lägre vinst på sikt kan vara svår att upptäcka.
  Sedan har vi hela grejjen med miljön och jordens resurser som utvinns snabbare än de återvinns..

  Eftersom marknaden inte på egen hand klarar att se sambanden så måste vi (staten) gå in och hjälpa till.. Det är därför vi har t.ex socialbidrag.

 2. villiam skriver:

  Ännu en som är blågrön röra dödstrav av aktier. Befolkning av marknadsliberaler slaktar ihjäl någon på börsen. Hand i sanna marknadsliberala och pruttar ihop som ett marknadsliberala luftslott. Är folk som börjar sin egen hel morgon på Stockholmsbörsen ur systemet behaglig? slagit handen hade annars så som frånvaro saknas.

  Ska vi säga att nyliberalerna med sin egen behagligt i en kapitalistvärld ger mallar till bubbla.

  Bä bä nyliberal, har du kapital?
  Nej nej kära du, jag har säcken tom.

  Tänk om jag hade en liten nyliberal.
  umba, umba, fallerallerej
  Tänk vad folket skulle stå och gapa,
  umba, umba, fallerallerej
  Inte på mig men på min lilla nyliberal.
  umba, umba, fallerallerej
  Inte på mig men på min lilla nyliberal.
  umba, umba, fallerallerej

  Imse Vimse nyliberal klättra upp för trå´n.
  Ner rasa börsen spola nyliberalen bort.
  Upp stiger socialismen torkar bort varje tår.
  Imse Vimse nyliberalen är nu mera glömd.

 3. Det finns ju riktigt pinsamma exempel på förklaringar av herrar (och möjligen någon dam) med dollartecken i ögonen som skymmer sikten… En allmänt vedertagen förklaring verkar ju åtminstone vara att skylla ifrån sig på oss – de redan innan lurade, i detta girighetens pyramidspel.

  Så mycket intryck, så många idioter. Jag blir alldeles matt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s