Sverige i krig?

Uppdaterat

I debatten om FRA nämndes att svenska plan flyger över Afghanistan och jag undrade då, vad gör de där? Nu läser jag att svenska trupper befinner sig i strid i Afghanistan! Visserligen ”som rådgivare” (AB), men ändå! Aktiva vid stridslinjen!

Vårt mål är att förinta fienden och förhindra uppror. Vi har ett mycket bra samarbete med koalitionens styrkor. Officerarna från Sverige har deltagit i den operativa planeringen och genomförandet […] säger generalmajor Afzal Aman.

Brigaden har genomfört fyra operationer. I två månader har vi varit i fält med dem och bott i öknen. Det var lyckade operationer, vi slog fienden, berättar […] överstelöjtnant Jörgen Larsson. (SvD)

Är vi i krig? Har vi koll på motiven för operationerna? Har vi inflytande på, eller ens insyn i, metoderna som används, såväl i strid som vid förhör? (Tidigare inlägg om tortyr) Riksdagen har godkänt rådgivarna, men att svenskarna skulle vara vid stridslinjen framgick inte i beslutsunderlaget. (SvD) Det här känns inte bra!

5 okt: ”Sveriges glömda krig” (SvD) ”Tolgfors stöder rådgivning i Afghanistan” (SvD) ”Soldatyrket handlar om att nyttja våld och vapen” (SvD)

Det här är inte en lätt fråga. Visst ska vi hjälpa folket i Afghanistan, men som jag skrev i en kommentar: ”Vi har t ex inte som tradition i Sverige att söka upp och döda “upprorsmän med politiska avsikter” och smugglare, och det tycker jag inte att vi ska ändra på.”

6 okt: Styrkan kan utökas (SvD). En viktig poäng från Magnus bland kommentarerna: ”Det kan mycket väl vara så att ANA gör saker som vi inte skulle gilla, men jag vet att de får utbildning och träning i hur de BORDE agera.” Vi kan bara hoppas att de har tillräckligt inflytande för att lyckas…

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Sverige i krig?

 1. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro skriver:

  Se! Det är därför vi måste avlyssna alla svenskars telefonsamtal, e-post och
  surfvanor med FRA-lagen (ja, den nya versionen innebär även den
  massavlyssning).
  Vi måste skydda våra trupper i Afghanistan, som faktiskt nu skjutit några
  skott!

  Alla vet ju att afghanerna planerar sina angrepp mot de svenska trupperna
  via Lunarstorm här i Sverige!

 2. christermagister skriver:

  Ja, som Jinge skrev vid det tillfället:

  “Skattebetalarna förväntas således tro att det sitter några skäggiga gubbar i ToraBora-bergen och kommunicerar med likaledes skäggiga gubbar i Sverige som planerar hur och var de ska slå till mot svenska flygplan. För FRA lär knappast kunna spana på de kablar som terroristerna byggt upp mellan sina grottor.”

  🙂

 3. Mike skriver:

  Den kristne förnekar lagarna och lär sig inte mycket om sig själv och förnekar rättfärdighet.

  Istället lär sig den kristne.

  Var passiv när din regering blåser dig,, vänd andra kinden till när dom skickar dina barn ut i olagliga krig.

  Religion = Politik + Bs.

  http://missionxp.webblogg.se/2008/september/vem-ar-mahmoud-ahmadinejad.html

 4. Magnus skriver:

  Varför bli orolig för detta? Är det inte bra att ANA kan börja ta tag i problemen så att vi slipper offra svenska soldater? Är det inte bättre att afghanerna kan lösa sina egna problem i högre omfattning? Finns det inga fördelar med att Afghanistan för en gångs skull går mot en tid med en centralregering med förståelse för internationella krav på mänskliga rättigheter?

  Och för övrigt behövs FRA inte främst på grund av dess spaningar mot talibaner i afghanistan, utan på grund av dess kartläggning av stora mönster som kan hota Sveriges säkerhet. Och för det behövs ingen massavlyssning, men väl tillgång till internettrafiken.

 5. christermagister skriver:

  Mike, jag håller antagligen med dig… Religion leder bara till elände, oavsett vad man kallar ”Gud”.

  Magnus, visst vore det bra om afghanerna lyckades lösa sina problem självständigt, men uppenbarligen gör de inte det. Vad gör vi i så fall där? Dessutom står de svenska soldaterna tydligen under Nato-befäl och bor på den ame­rikanska basen Mike Spann…

  Det som oroar mig mest är…metoderna och motiven… Jag har helt enkelt inget som helst förtroende för att styrkorna under Nato-befäl, eller ANA för den delen, alltid genomför motiverade operationer med metoder som jag kan ställa mig bakom.

  Men vad vet jag? Det är en oro jag har helt enkelt. Att man inte spelat med helt öppna kort i beslutsfattningen och att det inte direkt talas högt om det här i Sverige gör ju inte saken bättre.

 6. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Christer – Apropå Ditt tänkta/skrivna uttryck ovan: ”Religion leder bara till elände, oavsett vad man kallar “Gud”.

  BINGO ! – i mitt mer än 67-årade livsperspektiv sett i vart fall.

  Ha det… 🙂 /önskar tankefrihets-vännen Josef

 7. Mike skriver:

  Om jag citerar min far som deltagit och sett krig .

  Soldater är mördare.
  Militären är kriminell.

  Hatiska barn som mördar utan att veta varför och rättfärdigar det med kamratskap som påtvingas genom svåra situationer befälhavarna lurat lagt dom i genom beslutsfattarnas icensätteri och sånt shit ska glamofieras dessutom.

  Jodu det var en gång en intelligent ras en som bodde på en rund planet som en boll som dödade sina egna (Jätteintelligent och inte inse att jorden är rund och alla ser olika ut pga deras anpassning)

  Jodu jag kan tala om en hel del brott som fredstyrkor mm sysslar med, Djurplågeri , Köper Sex Agerar Hallickar, Misshandlar lokala invånare, torterar folk vid förhör, smugglar över gränser mm mm mm ..

  Om du är smart lär ditt barn sanningen så han vapenvägrar och vägra skicka in ungen.

  Tur att jag slapp lumpen ,, hade säkert placerat kulan mellan ögonen på mitt befäl eller slagit min instruktör sönder och samman.

  Lite Sven Hassel Style.

 8. Själv f d "freds-" d v s riktig soldat skriver:

  ”Djurplågeri , Köper Sex Agerar Hallickar, Misshandlar lokala invånare, torterar folk vid förhör, smugglar över gränser mm mm mm ..”

  Ja, så är det. Det förekommer – åtminstone ur ett civilt, fredmässigt perspektiv. Just där och då är gränsen flör vad som är ”tortyr” en helt anna eftersom vardagen i sig motsvarar vad en normal svensk skulle säga var tortyr.

  Det värsta är att krig är så eländigt att man trots att man beter sig på detta vis kan var den godaste kraft någon sett på länge.

  Det är därför man skall fråga soldater och inte politiker vad som behövs. Man måste ”tänka färdigt”. Någon dag hoppas jag världen kommit ikapp.

  Ni vapenvägrare har aldrig ens fattat hur genuint ont – och gott – människor beter sig i krig. Ni tror det kan behandlas under någon slags fullmäktigesammanträde där man bestämmer vad som är rättvist och bekvämt.

  Välkomna till verkligheten…

 9. scaber nestor skriver:

  @magnus.

  FRA får gärna tillgång till internettrafiken, när de kan visa upp en skälig misstanke.

  Du vet, demokratin vilar på något som kallas ”de demokratiska principerna” det krävdes 2 världskrig och 80 miljoner döda för att få dessa ner på papper och ratificerade.

  Berätta för mig vilket hot Sverige står inför som gör att dessa principer ska inskränkas på.

 10. christermagister skriver:

  ”riktig soldat”, jag tror att jag har en viss förståelse, men just därför är det viktigt att motiven till att ens befinna sig i krig är de ”rätta” och att metoderna som används kan försvaras.

  Vi har t ex inte som tradition i Sverige att söka upp och döda ”upprorsmän med politiska avsikter” och smugglare, och det tycker jag inte att vi ska ändra på.

  I ett demokratiskt samhälle kan man tycka att frågan borde ha uppmärksammats lite bättre…

 11. Magnus skriver:

  @christermagister
  Det kan mycket väl vara så att ANA gör saker som vi inte skulle gilla, men jag vet att de får utbildning och träning i hur de BORDE agera. Jag vet också att våra trupper där föregår med gott exempel och skolar in ANA-soldaterna så gott de kan.

  Dessutom kan nog de flesta lista ut att det är bättre med en väst-backad regering i Afghanistan än en taliban-dominerad. På sikt kan det bli riktigt bra, men det går inte över en natt. Vi behöver tålamod.

  Och apropå FRA-lagen så orkar jag inte lyssna på alla som klagar o klagar. Hur korkat det än kan låta så: Ni har inte fattat vad det handlar om, och jag hoppas ni aldrig kommer i en situation då ni måste ta beslut om rikets säkerhet. Det kräver lite mer.

 12. christermagister skriver:

  ”de får utbildning och träning i hur de BORDE agera”

  Bra poäng Magnus. Du verkar vara lite insatt. Har du någon uppfattning i frågan om de svenska rådgivarna verkligen har tillräcklig insyn och status för att kunna påverka?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s