Kristen vänster

Uppdaterat

En kristen vänsterrörelse kliver in på den politiska scenen (SvD) och visst verkar de mer mänskliga än den kristna högern (låter motsägelsefullt bara det…), men vad har de överhuvudtaget där att göra? De skriver själva: ”Staten ska självklart vara sekulär”. Så? Varför ge Er in i politiken?

Vi kan inte låta religionen infektera politiken och samhället på samma sätt som i USA! Det får inte bli norm även i Sverige att hänvisa till religion när man tar beslut! (Mer i mitt inlägg: Religion i samhället)

P.S. Dessutom är det riktigt fjantigt att tjafsa om ordet ”äktenskap” (SvD) Lag är lag, en ceremoni är en fest och om man kallar en lagstiftad samlevnadsform ”äktenskap” även om man inte gift sig i kyrkan ska väl kyrkan inte lägga sig i! Har de patent på ordet?! Ska inte en man och en kvinna som gift sig borgerligt få kalla det äktenskap heller? ”Det är tradition inom kyrkan” att kalla det ”äktenskap”, säger man. Är det inte tradition inom resten av samhället också?

Egentligen spelar det mig ingen roll vad man kallar det. Det obehagliga är att kyrkan och de religiösa fortsätter att markera att en viss del av befolkningen inte är goda nog att tillhöra resten av den mänskliga gemenskapen. Att de inte ens anses goda nog att använda samma begrepp som de kyrkliga! En rutten människosyn!

Mer i inläggen ”Homoäktenskap” och ”Kyrkan och äktenskapet…

4 okt: Pingströrelsen kompromissar (SvD, D)

5 okt: ”Signatur räcker för äktenskap” (SvD) ”Är all kärlek verkligen bra?” (SvD) ”Regeringen pressas om homoäktenskap” (DN)

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, religion och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Kristen vänster

 1. Bengt skriver:

  Med den här ”kompromissen” skulle Sverige bli det första landet i Europa där inga par kan ingå borgerliga äktenskap utan istället “giftermål”. Vad vinner man på det? Ska par då säga att de ska “ingå giftermål”.

  Det ursprungliga förslaget från äktenskapsutredningen hade inte påverkat heteropar något som helst, att införa en könsneutral äktenskapslag där samfunden viger vilka par de vill men där både samkönade och olikkönade par har rätt att ingå borgerliga äktenskap.

  Med det här nya förslaget (möjliga “kompromissen”) så förlorar däremot olikkönade par rätt att ingå borgerliga äktenskap. Istället får de nöja sig med “giftermål”.

  Vilken signal skulle det ge att Norge, Spanien, Nederländerna, Belgien m.fl. länder kan säga ja till en könsneutral äktenskapslag medan Sverige är så konservativt att man måste ändra ordet till giftermål.

  Den här bisarra historien har en orsak, att kristdemokraterna inte kan acceptera det 71 % av svenska folket (enligt en Sifomätning från januari i år) är för och som i princip ALLA remissinstanser är för förutom vissa religiösa samfund, en könsneutral äktenskapslag. Och som sagt ingen tvingar samfunden att viga några par med äktenskapsutredningens förslag.

  Reinfeldt och övriga i m, fp och c måste säga nej till sådana här ärligt talat fåniga ”kompromissförslag”.

  Ibland tycker man kd förtjänar att hamna utanför riksdagen 2010. Det säger jag trots att jag är borgerlig.

  Bengt

 2. christermagister skriver:

  Ja, att de andra partierna tar hänsyn till de religiösa protesterna är det som är värst. Att de kristna försöker slå vakt om en ceremoni och ett ord i någon slags desperat kamp för att behålla sin maktposition i samhället kan man ju förstå. Men att de andra politikerna viker ner sig kan jag inte förstå!

  Att kd hamnade utanför riksdagen tror jag snarare skulle vara ett lyft för de borgerliga. Det är nog fler än jag som inte skulle rösta på en allians som inkluderar ett uttalat religiös parti! Religiösa motivationer till beslut hör inte hemma i ett modernt samhälle.

 3. Pingback: En pinsam kompromiss « Lenaalun’s Weblog

 4. Bengt skriver:

  Det är bra att centerns partisekreterare Anders Flanking nu förtydligar att centern har kvar åsikten att Sverige bör införa en könsneutral äktenskapslag likt Norge, Nederländerna, Belgien, Spanien, Kanada, Sydafrika, Massachusetts och Kalifornien redan gjort och att partiet är emot att trixa med orden vilket man inte gjort i de där andra länderna och delstaterna.

  Det är bra att två borgerliga partier, fp och c, nu tydligt säger till kd att man inte ska avskaffa ordet äktenskap i lagboken för att vissa inte tycker samkönade par är värda att ingå äktenskap.

  Vi kan ju konstatera att RFSL, nästan alla HBT-bloggare och centerns öppne HBT-ledamot, Federley, uttalat sig negativt om ”kompromissen”. Det är ju för samkönade pars skull man ska inför en könsneutral äktenskapslag. Att då presentera ett förslag som nästan alla HBT-personer ogillar blir ju något absurt. De som på bloggar och i media uttalat sig positivt om ”kompromissen” är främst heterosexuella män, de flesta konservativa, och det är inte för deras skull vi inför en jämlik äktenskapslag.

  Från Flankings blogg.

  http://andersflanking.blogspot.com/

  ”Idag läser jag i Svd att diskussionerna om könsneutrala äktenskap har blommat upp igen. Det är en bra och viktig diskussion. För oss i Centerpartiet är det självklart att alla människor ska behandlas lika oavsett läggning. Vi har länge kämpat för att homo-, bi- och transpersoner ska behandlas lika. Vi anser och har länge ansett att äktenskapslagstiftningen ska vara könsneutral. För mig är det dessutom självklart alla äktenskap ska kallas äktenskap, oavsett kön och läggning på personerna som ska gifta sig. Det var också det Hans Regner kom fram till i sin enmansutredning. Detta är i högsta grad en fråga om rättvisa! Centerpartiets uppfattning står fast.”

  Bengt Held

 5. Pingback: Bloggrannar « Kristen Vänster

 6. Pingback: Kontroversiellt manifestet för kristen vänster är nu klubbat och klart! « Kristen Vänster

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s