FRA-lagen, rond 2

Rond 2 gick till regeringen. Riksdagens röstsiffror var 143-138, och trots att det är en av de mest spännande fighterna på många år som pågår så var det 67 domare som missade den viktiga bedömningen. Publiken skriker efter löneavdrag.

(DN, SvD, AB)

 

Efter hårda interna strider i de olika domarlagen, där enskilda domare borde ha tänkt mer på den personliga integriteten och sitt ansvar som förespråkare av personval, var det ändå partipiskan som visade sig vara avgörande. (reflektion i DN) I debatten pratade Fredrick Federley (c) om hur ett ja till förslaget skulle innebära ett kliv in i övervakningssamhället och att det stred mot regeringsformen. Hans partikamrat Annie Johansson framförde också en samling tunga argument. ”Båda höll brandtal om värdet av att stå upp för sina ideal. Bara för att något dygn senare vika ned sig.” (DN) Förstår verkligen riksdagens ledamöter vad de håller på med, undrar Oscar Swartz? (SvD)

Vad blir konsekvensen av det här resultatet? ”-Sverige blir ett nytt DDR”, säger Runa Lanestrand i AB. ”-Det kommer att ta minst en generation innan vi ser en borgerlig regering igen”, spekulerar Mikael Nilsson, som ligger bakom sajten ”Stoppa FRA-lagen nu”. (AB) Joshua Tree skriver i bloggen ”Enligt min humla” att han bara ser ett alternativ: att avsätta regeringen.

Och hur kommer rond 3 att se ut? Ja, det är svårt att säga. Vänsterpartiet har anmält regeringen till Konstitutionsutskottet (DN) och i kommentarerna till ett inlägg av Mymlan planerar man mailbombning. Kommer det att bli en smutsig fight med slag under bältet och avbitna öron, eller besinnar man sig? Var rond två för hård? Kastar motståndarna in handduken?

Det är fortfarande en spännande fight!

Uppdatering: Rick Falkvinge bjuder in till ”Bananrepublikfest den 2 juli”, det var en rolig idé! Och jag som precis har tvingats lära mig att dansa samba! 🙂

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, FRA-lagen och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till FRA-lagen, rond 2

 1. Gubben skriver:

  Äh, vi kan skrika, gråta, bryta ihop, mailbomba, bloggbäva, skriva brev och insändare – vad hjälper det?

  Vi har med politiker att göra – inse det! Och inte hjälper det att byta ut dem mot andra politiker…

  Frågan är VAD man KAN göra? Jag vet då inte…

 2. christermagister skriver:

  Gubben, synism och ökat politikerförakt är nog de allvarligaste konsekvenserna av hela den här historian… Jag vill tro att vi kan påverka, och därför tänker jag inte ge upp. Gör inte det du heller!

  Peter, nej då, du sabbar inte min blogg. Du tillför humor, men eftersom jag inte kan avgöra om du talar sanning, eller har någon annan anledning att baktala den där taxichauffören, så censurerar jag hans namn.

 3. Pingback: Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Striden fortsätter: Bananrepublikfest den 2 juli

 4. Pingback: Feghet, hyckleri och svek rättfärdigar inte hot « WitchBitch

 5. alltiallon skriver:

  Jag kan känna en viss besvikelse att FRA lagen gick egenom trots massiva protester. Det skulle vara roligt att få reda på vilka argument som fick Fredrick Federley och Annie Johansson att ändra sig…

  Det skulle också vara roligt att få reda på varför det plötsligt blev så otroligt bråttom att få igenom den här lagen. Personligen undrar jag vems ärende det är vi egentligen springer…

 6. christermagister skriver:

  När det gäller Fredrick och Annie var nog argumentet: ”Ska ni fortsätta inom politiken, eller inte?”. Frågan är om de inte grävde sin egen grav i stället…

  Jag är rädd att ”The puppet master” finns västerut och inom film/musik industrin…

 7. Pingback: Lite saker som jag vill skriva om, men som försvinner bort lite i skuggan av FRA « Johnny Scharonne

 8. Thomas skriver:

  Man kan ju alltid åberopa kränkning av grundläggande mänskliga fri- och rättigheter genom FRA och söka asyl i Norge:
  http://www.selig.se/asyl

  😀

 9. Pingback: Besviken » Teflonminne

 10. Realist skriver:

  Den som trodde att lagen inte skulle antas är antingen oerhört naiv eller ljuger för sig själv. Men, men, FRA har nu tillåtelse att börja övervaka folk på allvar… och vi kan nog gissa oss till utvecklingen:

  http://www.anus.com/tribes/snus/archive/2008-06-19/FRA_enligt_Kalle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s