Betyg på barnen

Jaha, då var det klart. Ångvälten Björklund har plattat till sina motståndare. Nu blir det obligatoriskt med skriftliga omdömen från första klass och de utmärkta skriftliga omdömen som vi redan har kan bytas ut mot en siffra eller en bokstav.

 

– Nu kan en sjuåring få en bokstav eller siffra i betyg utan förklaring och stödinsatser

Eva-Lis Preisz, Lärarförbundet, i AB

Jag kan inte förstå det. Hur regeringen kan ta ett beslut som bara riskerar att försämra informationen. Deras mål är lovvärt, att ge bättre och tydligare information, men vi har ju redan det de efterfrågar! (se tidigare inlägg) Och hur ska ett betyg som får utformas godtyckligt av de enskilda skolorna kunna säga någonting vettigt?

    I både DN och SvD kan man säga vad man tycker, men vad hjälper det nu? I SvD blir det tydligt att man inte förstår sakfrågan eftersom alternativen är att det är rätt med betyg för att problemen ska uppmärkssammas tidigt, eller fel för att ”barn ska få vara barn”. Ett betyg gör inte att problemet uppmärksammas. Snarare kommer det att bli som i de högre åldrarna, skolorna sätter högre betyg än eleverna förtjänar på grund av konkurrensen.

    Nej, det här beslutet tillför inget annat än risker för försämringar, och jag blir så trött.

Uppdatering: Skol- lärarbloggare som håller med, mer eller mindre: Mats, Monika, Marie, Janis, Fransfredrik, Blossing, Fred, Anne-Marie, Björn, Babels torn, Janne. Många kloka tankar om betyg och bedömning i dessa länkar! Frågan är om det finns någon skol- lärarbloggare som tycker att Björklunds ”reform” är bra? Ge er gärna tillkänna och framför era argument!

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, flumpedagogik, Läraryrket, Pedagogik, skolpolitik och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Betyg på barnen

 1. Monika Ringborg skriver:

  Jag har trackbackat till dig, men inget händer … Till Mats gick det på en gång. Vi har ju wordpress alla tre så det bör inte vara några problemas…

  Jag blir också trött!

 2. christermagister skriver:

  Det funkade åt andra hållet i alla fall…

 3. Hej du, självklart får du göra det. Vilken respektfull fråga att ställa mellan bloggare, det tycker jag om.
  Självklart är jag med i detta sammanhang. Tackar från Seattle. Allt gott Anne-Marie

 4. Pingback: Betr. betyg på barnen « metabolism

 5. Killfröken skriver:

  Jag håller med dig om Björklunds tokerier.

  Däremot vi inte överens när du skriver att vi inte har någon särskild händelse i svensk historia att vara stolta över. Det är förvisso en ganska nischad grej men vi var det första landet i världen att helt förbjuda barnaga och gav därmed våra barn samma juridiska skydd mot misshandel som vi vuxna åtnjuter. Än idag är det lagligt att slå barn i över 170 länder i världen.

  Att vi inte är med i den klubben är absolut något att vara stolt över.

  //Killfröken

 6. Morrica skriver:

  Visst är det tokerier, ett hastbeslut av katastrofal art. Igen. Det verkar vara en slags absurd regeringstradition, detta med ihophafsade ogenomarbetade betygsreformer.

 7. Erik skriver:

  Ja, gamla militärer är väl kända för att trampa på!?
  Björklund lär hinna med mycke’ innan det är dags för val igen, tyvärr.
  Så trist att skolan alltid blir en slagpåse i det politiska spelet. Trist att skolorna är beroende av en rik kommun, om antalet vuxna ska få vara skapligt högt på skolan!
  Betyg/omdömen på småglin, så trist anfallsvinkel. Tror som du att det blir skolans metod att smita undan stöd mm. Bara visa på det skriftliga omdömet och på så sätt peka ut föräldrarna som dåliga (om inte de stöttar sitt barn och hela den bagen).
  Utbildningen i sig blir väl inte bättre för att ungen får en stämpel på sig? Antalet elever i klassen lär inte minska, antalet lärare lär inte öka. Att ge mer läxor (hörde den kommentaren i en radiointervju med ”lillmilitären”) skapar väl inte någon bättre skola?
  Tur det är sommarlov…

 8. christermagister skriver:

  Se där, ännu fler som är emot beslutet, och ännu ingen som stöder Björklund. Jag trodde att Janne skulle bli den första, men han vände halvvägs… (Jag har lagt till en länk till hans intressanta inlägg)

 9. Inga M skriver:

  Jag stödjer en hel del av Alliansens andra förslag om skolan men inte detta med skriftliga betygsliknande omdömen redan i årskurs 1. Förutom de argument som framförts ovan så kan jag lägga till ett par.

  Betyg i år 1 riskerar bl.a. att styra över dyrbara resurser till barn som enbart är sent mogna och därför inte lär sig läsa förrän i årskurs 2. De barnen behöver egentligen inget stöd, de kan mycket väl gå långt i sina studier men har behov av en långsam läsinlärning.

  Det finns också en risk att vi som lär barn läsa pushar på för hårt alldeles för tidigt och skapar läs- och skrivsvårigheter hos barn på det sättet. När jag jobbade i Signebyn, med en åldersblandad grupp 5- 9 år där varje barn själv fick bestämma tidpunkt för läsinlärningsstarten, så hade vi under 10 års tid inte ett enda barn med specifika läs- och skrivbekymmer. Jag tror att vi i skolan är med och skapar läs- och skrivsvårigheter hos en del barn.

 10. christermagister skriver:

  Tack för de argumenten Inga! Jag tror du har rätt.

 11. Monika Ringborg skriver:

  Inga, håller också med dig om riskerna du nämner.

 12. Pingback: Osunt elev och betygsfokus « Ekonomistas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s