Kulturfyra om sport, böcker och nationaldagen

Den här veckans Kulturfyra handlar om sport, böcker och nationaldagen. Fyra frågor kräver som vanligt ett svar. Svara gärna på frågorna i era egna bloggar och länka till kulturfyran. The more, the merrier! 🙂

 

1. Fotbolls-EM: tycker du att fotboll är kultur?

Kultur är ett svårt begrepp. Enligt SAOL: ”Gestaltning av mänsklig verksamhet inom ett folk eller en grupp och då särskilt med tanke på vetenskap, konst, litteratur och religion.” Sport är ju inte nämnt här, men jag antar att många ser fotboll som en konst… Jag är inte intresserad av fotboll, men visst är det en kultur för många, eller i alla fall en källa till kulturell identitet…

2. Fredag 6 juni är det den svenska nationaldagen. DN har intervjuat åtta olika människor som tillsammans ska ge en slags bild av vad Sverige är i dag. Vad är bilden av Sverige för dig? Om du ska beskriva Sverige i fem ord: hur blir det?

Som jag skrev i en kommentar till mitt förra inlägg om nationaldagen är det svårt att vara stolt svensk, eftersom vi inte har någon enskild händelse att vara direkt stolta, eller lyckliga, över. Jag ska inte vara så djup, eller politisk, och beskriver Sverige med följande fem påståenden:

Härlig sommar, vidrig vinter, vacker natur och ett folk som är ganska svåra att lära känna och har en stark ”var som alla andra och stick inte ut”-mentalitet.

3. Sommar är för mig bland annat samma sak som att jag läser en massa. Har du något tips på en bok jag ska läsa nu?

Sommarläsning för mig är både deckare och de där lite ”tyngre” böckerna som man inte riktigt orkar med annars. De där böckerna som kräver lite mer läsning varje dag, och lite mer tankearbete, för att komma till sin rätt. Hemingway är sommarläsning för mig och jag kanske tar en vända med några av hans böcker igen, de väcker tankar. Dostojevskij kräver ju lite tid. Jag läste om ”Brott och straff” förra sommaren, så det kanske blir ”Bröderna Karamazov” i år. Jag har också några biografier som jag ska ta tag i: Bob Dylan, Cornelis och Iggy Pop.

    När det gäller deckare kan jag rekommendera Jo Nesbøs serie om Harry Hole.

4. Många bokförlag satsar på att släppa deckare inför sommaren. Jag har tydligen gått på deras marknadsföringsknep för jag läser väldigt gärna deckare under sommaren. Vilken är den mest spännande bok du läst?

Jag vet faktiskt inte om A Time to Die av Wilbur Smith verkligen är den mest spännande boken jag läst, eftersom det var länge sedan. Men jag minns i alla fall att när jag läste den så blev jag plötsligt störd av väckarklockan. Jag trodde att jag ställt klockan fel, men det visade sig att jag hade läst hela natten och att det var dags att gå upp! (Boken är en del i en serie)

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Privat och foto och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kulturfyra om sport, böcker och nationaldagen

  1. RS skriver:

    Wow, att bli störd av väckarklockan, det måste ha varit en stark läsupplevelse.

  2. Pingback: Mina egna svar på Kulturfyran | Kulturbloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s