Det är en livlig debatt om skolan just nu! Trevligt! Vad man än tycker om de olika förslagen så är allt bättre än att man bara sitter och gnäller. Konkreta förslag för utvecklingen framåt.
Att obehöriga lärare inte får fast anställning (SvD, AB) tycker jag är en självklarhet, och det är väl inte något nytt? Det hänger ju ihop med lärarlegitimationen och att obehöriga lärare inte ska få sätta betyg, som jag skrivit om tidigare. Observera de viktiga utgångspunkterna för mitt ställningstagande: att behörighetskraven ses över och att de obehöriga lärarna ska erbjudas utbildning på ett fördelaktigt sätt, gärna inom lärarlyftet.
Att man fokuserar på retorik i skolan är utmärkt. (DN) Jag tycker väl inte att man behöver ha det som ett separat ämne, men att man väver in det i den befintliga undervisningen och utvecklar elevernas muntliga framställningsförmåga på ett mer medvetet sätt än vad som redan görs är ett viktigt utvecklingsområde.
Det här med elitklasser slogs upp stort… (DN, SvD, AB) Det är ju ett lite klantigt namnval som sticker i ögonen, men själva förslaget är väl inte så kontroversiellt, så länge det handlar om gymnasiet? Det är ju redan olika intagningspoäng på olika skolor och klasser, så ”elitklasser” och skolor har vi ju redan…
Birgitta Johansson skriver intressant i SvD om språkets betydelse för inlärning och utveckling, och kanske t o m inlåsning… Läs och begrunda!
Uppdatering:”Svek mot lässvaga” är en debattartikel som tar upp frågan om hur vi kan anpassa samhället till lässvaga. Det finns tydligen riksdagsbeslut på det, som inte riktigt har genomförts…
Fler vägar till skolan tar upp precis det jag skrivit om tidigare.”Att vara en skicklig lärare handlar inte bara om att ha viss examen. Den goda läraren är intresserad av sina elever och har en smittande entusiasm för ämnet.” De som har gedigna ämneskunskaper, men inte ”behörighet”, måste erbjudas bra möjligheter att komplettera sin utbildning med pedagogik, didaktik och utbildning i bedömning och betygssättning. Därmed skulle de bli behöriga att undervisa och kunner erhålla lärarlegitimation.
Den nya läroplanen LGR11 har en allvarlig brist då den reflekterar “enhetselevens” utveckling enligt Piaget men saknar de forskningsbaserade principerna för en genuin individualisering av undervisningen. Se ”Sture Erikssons hemsida”: http://home.swipnet.se/StureEriksson/
Hejsan Sture!
Du har hittat ett riktigt gammalt inlägg här! Jag har skrivit flera inlägg om Lgr11 som du kanske vill kommentera? De finns här:
https://christermagister.wordpress.com/category/debatt-och-politik/skolpolitik/lgr-11/