Stoppad utförsäljning

Den moderata kommunledningen i Täby avbryter avknoppningen av Skarpängsskolan. Enligt både svensk lag och EU:s lagstiftning är det förbjudet att sälja ut kommunala tillgångar till ”kompispris”. (SvD, DN) Det mest intressanta är ändå Mats Hasselgrens kommentar:

Det är jättebra att den här avknoppningen avbryts. Folkpartiet vill gärna ha friskolor, men det är vanskligt om stora delar av kommunen helt saknar kommunala skolor.

Varför då? Om nu friskolor är så bra?

Mina tidigare inlägg om friskolor: del 1, del 2, del 3, del 4, del 5

Uppdatering: Anmäl avknoppade skolor till EG-domstolen

Obehöriga lärare får inte sätta betyg. (SvD) Bra! Det ligger i linje med Björklunds uttalande om lärarlegitimation. Tidigare inlägg:

—————–

Björklund slår till med att för första gången lägga fram ett förslag som får G i betyg av mig! Alla hans övriga förslag har varit långt ifrån godkända. Det har blivit IG efter IG här i bloggen och jag har pendlat mellan bedömningarna att han har missförstått själva frågan, bara plockar billiga poäng på nonsensfrågor, är okunnig, saknar verklighetsförankring eller t o m att han är rent ondsint…

    Förslaget om lärarlegitimation får däremot klart godkänt! (SvD) Visserligen verkar det onödigt krångligt att behöva ansöka hos Skolverket, men i alla fall! Grattis Jan! 🙂
—————–
Kommentar: ”Vi har blivit varse att lärarstudenter kan gå igenom sin utbildning utan att få lära sig göra prov eller sätta betyg eller skaffa sig gedigna ämneskunskaper.” (SvD) Replik: ”Vilken lärarutbildning talar man om?” (Lektorio)

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, skolpolitik och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Stoppad utförsäljning

  1. christermagister skriver:

    Cattis har skrivit ett inlägg om betygssättningen. Hon ser en risk i att det är någon annan än den undervisande läraren som ska sätta betyg. Eftersom jag skrev ett så långt svar så klistrar jag in det här också, jag förklarade mig ju inte direkt i inlägget…

    Behörighetsfrågan inom skolan är inte lätt. Att man ska vara ”behörig” anser jag vara självklart. Som Fransfredrik skriver i sin blogg: ”Jag kommer inte på någon annan proffession där begreppet obehörig nämns. Obehörig läkare? Obehörig polis? Obehörig psykolog?” Men vilken utbildning ska man ha för att vara behörig att undervisa i ett ämne? Är det t ex nödvändigt att ha genomgått lärarutbildning för att undervisa i ekonomi på gymnasiet? Eller kan en ekonomiutbildning och flerårig erfarenhet väga upp den bristen? Jag lämnar den biten så länge. Jag är övertygad om att det läggs fram färdiga förslag inom även det här området snart.

    Dessutom har ju debatten gått het om vad en ”bra lärare” egentligen är under vintern. Kan man lära sig att bli en bra lärare? Eller är det någon medfödd egenskap som gör att en del lärare är mer framgångsrika än andra? Jag tror att utbildningen har ganska lite att göra med om man i grunden blir en bra lärare eller inte, men alla kan bli bättre lärare.

    Att sätta betyg är en sak som man kan lära sig. Det är ett område där alla som arbetar inom skolan behöver bli bättre. Vi behöver lära oss att utvärdera elevernas kunskap bättre, och på att sätta rättvisare betyg som verkligen säger något om elevernas kunskaper och färdigheter.

    Den första positiva effekten av det här förslaget är att betygssättning blir ett obligatoriskt inslag i den nya lärarutbildningen. I förlängningen så hoppas jag att det även kommer att innebära att alla lärare erbjuds utbildning i betygssättning.

    Om det blir den behörige lärarens status som höjs, eller den obehöriges som sänks, spelar ju inte så stor roll. Effekten kommer i alla fall bli att skolorna pressas att anställa behöriga lärare, eller att erbjuda sina obehöriga lärare utbildning så att de blir behöriga. Det är ju vansinnigt att de obehöriga lärarna inte omfattas av lärarlyftet! De borde ju i stället vara huvudfokus!

    En annan positiv effekt kan bli att systemet med handledarskap utvecklas i skolan. För att erhålla lärarlegitimation ”måste man ha en lärarexamen och därefter ha jobbat ett år på en skola, med stöd av en handledare”, enligt det förra förslaget. Jag hoppas att det här med betygssättningen i praktiken kommer att innebära att de obehöriga lärarna får en handledare att vända sig till när de känner sig osäkra. Någon som kan stödja dem i frågorna om vad det egentligen är som ska betygssättas.

    Min erfarenhet är nämligen att det är de obehöriga lärarna som har den största tendensen att enbart bedöma elevernas skriftliga prestationer och provresultat. Det blir liksom en trygghet för de obehöriga. De har ”bevis” för att de sätter betygen ”rätt”.

    Att rektorn i praktiken skulle sätta betyg ser jag ingen större risk för. Jag tror att rektorerna i stället kommer att tvingas se till att de obehöriga lärarna får en bra handledare, och att de sedan tvingas följa upp att samarbetet fungerar. Har de gjort det så får de ju helt enkelt gå på handledarens linje i eventuella konflikter.

    Länk till Cattis blogg och Fransfredriks blogg

  2. Monika Ringborg skriver:

    Hej
    Jo, jag ger också Björklund G för första gången. Han får ofta IG av mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s