Mannen som slutade röka (?) 2

Den 17 april skrev jag inlägget ”Mannen som slutade röka (?)”, och det var tur att jag garderade mig med ett frågetecken… Jag hade dragit ner på intaget och jämförde det slutgiltiga steget med att hoppa bungyjump.

Jag har inte lyckats hoppa ännu… Jag står inte ens kvar på kanten och velar. Jag har tagit trappan ner och betraktar dem som vågar med avundsjuka.

    Jag läser i SvD att Ica uppmanar sina handlare att sluta sälja cigaretter. En Ica-handlare i Teg har redan bestämt sig för att sluta och hoppas på att kunna minska rökningen i landet. Han säger att han inte tänkt på hur det kommer att påverka honom ekonomiskt. ”Det handlar inte om pengar på det sättet”. (AB) ”Att sluta sälja cigaretter kan skapa irritation bland kunderna” tror Thomas Svaton, vd för Svensk Dagligvaruhandel, men han verkar inte helt negativ. (DN)

    Jag funderar på om det här kan hjälpa mig att klättra upp till plattformen igen? Skulle jag påverkas av att matvarubutiken i min närhet slutade sälja cigaretter?

    Nej, jag tror inte det. Det är ett så mycket större problem för mig. Det är inte bara det fysiska behovet. Att kroppen skriker efter en cigarett (ni som inte röker kan tänka er att vara vansinnigt törstiga en stekande sommardag). Det är det psykiska behovet som ställer till det mest. Jag är rökare, det är en del av min identitet, trots att jag inte är stolt över det. Att röka är en innre belöning, och en tröst, som jag byggt upp under lång tid. När jag känner att jag gjort något bra ”är jag värd” en cigarett, och när allt känns skit ”är jag värd” en cigarett.

    Kanske kan man däremot göra det svårare att börja röka för ungdomar. Då har man vunnit mycket. Det gäller att se till att de inte hamnar i samma fälla som jag gjort! Teflonminne påpekar däremot mycket riktigt att Ica kanske inte är den huvudsakliga källan till cigaretter för minderåriga…

Länkar till andra bloggar om: , , , , ,

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Privat och foto och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Mannen som slutade röka (?) 2

 1. Long John Silver skriver:

  Som gammal rökare som lyckats sluta, tycker jag att det är helt ok att de slutar sälja tobak. Det ökar ju möjligheter för tobaksaffärer att överleva. Dock förvånas jag över att det inte skrivs mer i stil med att Rökare: -där fick vi så vi Teg.

 2. Hanne skriver:

  >När jag känner att jag gjort något bra “är jag värd” en cigarett, och när allt känns skit “är jag värd” en cigarett.<

  Tänk hur din drogpåverkade hjärna har vridit till det! När du har gjort något bra – DÅ särskilt är du värd cancer! Hurra!

  När jag läser hur din kropp skriker efter en cigarett är jag helt övertygad om att cigaretterna är precis likan drog som heroin och amfetamin. Folk börjar tänka konstigt. Prioritera fel. Och vrida till sanningen..

  ICA- handlaren har nog rätt..

 3. Janne skriver:

  Jag är glad att jag aldrig börjat och hejar både på dig och ICA-handlaren! 🙂

 4. Janis skriver:

  VIsst var du nere på ett par, tre stycken nu? Om du inte ökat… Då kanske du kan tillåta dig det under sommaren, och ta nya tag i höst – för röka är godast på sommaren, eller hur? ”Bara” 3 cig om dan är ju inte så illa … bättre det än att bli vansinnig av saknade sommarcig och bli storrökare i stället? Lite snäll mot sig själv får man väl vara? Och så laddar du långsiktigt och mentalt: rökfri till skolstarten!

 5. christermagister skriver:

  Jag har tyvärr ökat igen, men jag ska flytta till Malmö i sommar/höst och det kanske är ett bra tillfälle att sluta… Då vet ingen att jag är rökare…

 6. Liljeholmsbron skriver:

  Kommer ihåg att British Airways för några år sen ville sluta med att servera Alkohol på sina flyg, men först skulle dom ”övertala” några andra flygbolag att gå med så dom inte tappade passagerare med att vara ensamma om det. Verkar inte vara nått annat bolag som nappat på iden. Så bye bye Ica.

 7. spenatmamman skriver:

  Heja heja! För mig tog det flera år att sluta röka. Med- och motgångar om vartannat. Till sist gick det! Jag behövde förbereda mig jäkligt länge, det kanske du också behöver.

  Jag är säker på att du kommer att greja det när du är redo!

 8. Pingback: Eventuell ICA-bojkott » Teflonminne

 9. Pingback: inställning i ledet, fimpa cancern! « the ‘t’ in wicked

 10. Scaniatjejen skriver:

  Jag tycker du är värd nåt mycket bättre än att andas in cyanväte, bensen, formaldehyd och ca 50 kända cancerframkallande ämnen. Varje gång jag hör en rökare prata om att de är ”värda” en cigarett blir jag ledsen. Ni är väl också värda en bra hälsa? Till skillnad mot saker vi äter/dricker finns inget försvar i lungorna mot giftiga ämnen (utom reflexen att hosta upp dem men cigarettrök innehåller ämnen som sätter det försvaret ur spel, kolla in http://www.jeffreywigand.com/whoreport.php för att läsa mer). Kämpa vidare, du kan sluta!

 11. Scaniatjejen skriver:

  Glömde ju att säga att jag tycker det är fantastiskt positivt att Ica tar detta steg. Brukar ”roa” mig i kassan med att läsa varningstexterna på cigarettpaketen: ”Rökning dödar” ”Rökning skadar allvarligt dig själv och din omgivning” ”Rök innehåller bensen, nitrosaminer, formaldehyd och cyanväte” ”Rökning kan leda till en långsam och smärtsam död” Skulle man få sälja något annat i en matvaruaffär som krävde dessa varningstexter? Knappast.

 12. christermagister skriver:

  Tack för all uppmuntran!

  ”Rökning kan leda till en långsam och smärtsam död” är riktigt grym!

  Även ”Rökning förminskar blodkärlen och orsakar impotens” är paket man gärna håller sig borta från! 😦

 13. Vera skriver:

  Jag som ickerökare tycker att det är lite överilat. Jag tror inte att unga slutar röka för att det inte finns några cigg att köpa på ICA. Dom som har valt att röka får väl göra det. Alla vet ju att rökning är skadligt men vad hjälper det när man redan har ett beroende.
  Jag har rökt en period när jag var yngre men slutade helt tvärt för att jag bestämmde mig. Inga plåster eller tuggummin … bara sluta o vänta tills värsta absinensen lagt sig.
  Jag förstår det där med belöningssystemet. Det sitter mkt i hjärnan.

 14. MoNy skriver:

  Du vågar hoppa först när du är helt och fullt fast besluten att du vill sluta….

  Du ska göra det för din egen skull och för att du vill…
  Annars går det inte…

  Har varit rökfri åtta dagar idag…
  Den här gången är jag motiverad till 100 %

  Å du… att trappa ner funkade inte för mig…
  slutade pang bom bara…
  När jag försökt trappa ner har jag bara förlängt och förlängt tiden till totalstopp.

  Lycka till!
  Du kan fixa det.

 15. Impotens skriver:

  jag läser och gillar verkligen din blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s