To be, or not to be?

Den borgerliga alliansen i Ekerö kommun säljer allmännyttan. ”Det finns inget egenvärde i att kommunen har ett eget bostadsbolag”, säger man…

Det här med bostadspolitik är ingen enkel fråga, vilket jag skrivit om tidigare, men visst finns det ett egenvärde i att ha ett kommunalt bostadsbolag?!

Att motverka orimliga priser, att se till att det finns någon sorts rättvisa i vilka som tilldelas en lägenhet, att motverka ombildningen av hyresrätter till bostadsrätter och att flyktingmottagandet fungerar rimligt…

    ”Enligt den politiska majoriteten ska ett socialt samhällsansvar skrivas in i villkoren för den nye ägaren vid en försäljning av bostäderna.” Jo, tjena!

   Mer om detta i gårdagens artikel ”Regeringen blundar för bostadskrisen”.
Uppdatering 8/5: I Stockholm ombildar man hyresrätter för fullt. ”Totalt rör det sig om 35 864 lägenheter, vilket motsvarar drygt en tredjedel av allmännyttan i Stockholm”(SvD), och man säljer ut allmännyttan billigt!

Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till To be, or not to be?

 1. Malin skriver:

  Ja men det blir väl jättebra när alla rika o välbetalda bor centralt o de andra mindre välbeställda långt ute i förorten så slipper de blandas… 😦 ILLA

 2. Joakim skriver:

  Så systembolaget finns för det annars är orimliga priser på sprit? Nej finns ingen orsakt till statligt äga bostäder eller systembolag.

 3. Joakim skriver:

  Malin. Jag vet inte vilken fantasi du lever i men titta på verkligheten istället för att sprida floskler utan grund.

 4. christermagister skriver:

  Berätta hur verkligheten ser ut då Joakim!

 5. Rödsippan skriver:

  Här har vi min och många andras verklighet ang. ombildningstankarna som grasserar i Stockholm just nu. OM jag skulla köpa min lägenhet alltså… Jag bor i hyresrätt och vill bo kvar i den typen av bostad.

  – Jag kan inte bo kvar därför att kostnaderna för avgifter, räntor och amorteringar blir högre än vad jag trott. Detta pga av att jag kanske måste ta lån på Blue Step vilka har en mycket hög ränta. Är du ung utan arbete eller gammal har du ingen möjlighet att få ett fördelaktigare lån på en vanlig bank.

  – Bostadsrättsföreningens ekonomiska kalkyler stämmer inte därför att man räknat med orealistiskt låga drifts- och underhållskostader. Föreningen måste ta upp nya lån för att klara stambyten och annat och bostadsrättsinnehavarnas månadsavgifter fördubblas.

  – När föreningens ekonomi blir ansträngd försöker man spara in på drift och underhåll av fastigheten genom att bostadsrättsinnehavarna får göra jobbet själva utan att de kanske har vare sig tid, lust eller kunskap för det.

  – De som är drivande i ombildningen flyttar så fort den gått igenom. De som blir kvar och bara tänkt sig att bo måste ta över ansvaret och fatta alla de viktiga besluten.

  – När de boende märker att saker och ting inte fungerar så flyttar de. Och ju fler som flyttar desto mindre kontinuitet och desto mindre gemenskap blir det.

 6. christermagister skriver:

  Tack för den bilden Rödsippan!

  Jag har en känsla av att de hyresgäster som driver på ombildningar gör det för att genast sälja med stor förtjänst, och inte för att de så gärna vill äga en egen lägenhet och ta hand om den på ett bra sätt. Det är alltså också din uppfattning?

  Politikernas mål med ombildningarna är väl som vanligt kortsiktigt. De vill dra in snabba cash under sin mandatperiod och ser inte längre än till nästa val.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s