Ilmar Reepalu (s) vill att landets elever ska betygsätta sina lärare. Det är inte riktigt lika tokigt som förslaget om att lärarens lön ska avgöras av hur höga betyg h*n sätter, vilket jag skrivit om tidigare, men inte är det direkt genomtänkt?
Jag har absolut ingenting emot utvärderingar, de har en självklar plats i skolans värld, men ska eleverna sätta betyg? Då tycker jag att förslaget om att betygsätta skolorna är bra mycket bättre!
Uppdatering 6/5: Läs om reaktionerna på förslaget i Freon Blogg.
Lotta Edholms påpekande i SvD om att betygsättning av lärarna skulle kunna leda till att lärarna inte vågar säga ifrån är viktig. Som jag skrev i inlägget om våld mot lärare så är den största anledningen till lärarnas minskade auktoritet ett resultat av regeringens friskolepolitik. Skolorna har inte råd att stöta sig med elever och föräldrar, ledningen viker alltid ner sig gentemot föräldrarna. Kvar står läraren med skägget i brevlådan! Är det så vi ska ha det i skolan? Elevdemokrati och föräldrainflytande är en sak, men ska eleverna och föräldrarna verkligen få total makt över lärarens anställning?
Ni som intresserade er för mitt inlägg ”Hyresrätt vs Bostadsrätt vs Bostadslös…” borde också läsa artikeln ”Snart blir Stockholm ett reservat för rika”. Hur kan alliansen tro att omvandlingen från hyresrätter till bostadsrätter ska leda till minskad segregation?! Tänk om, tänk rätt!
Länkar till andra bloggar om: skola, skolan, lärare, utbildning, betyg, skolpolitik, politik, samhälle, Ilmar Reepalu, hyresrätt, bostadsrätt, bostadspolitik, segregation, alliansen, regeringen, Jan Björklund,
Hmmm, väldigt mycket betyg hit och dit.
Vad har hänt med hela idén om att se den enskilda eleven?
Åkte den ut när borgerliga regeringen klev in?
Intressant att det äldre femgraderade betyget, som förkastades för rätt många år sedan är så starkt på väg tillbaka.
Men så länge politiken får styra skolan kan det bara gå snett. Kan vi inte tillsätta en Pedagogisk Överstyrelse som får totalt ansvar om skolan och lärandet och den framtida goda skolan.
Kan det inte införas ett maxtak på femton elever per lärare. Då skulle tiden räcka till att se varje enskild elev (lite) i alla fall!
Intressant med effekten av skolpengen… när den dök upp var det väl få som anade hur det skulle gå..?
Att klappa alla medhårs och låtsas att Benny trivs, ja det kan aldrig sluta lyckligt!
Tack för ordet.