Höjda studiemedel

Centerpartiet vill ge studenterna 500 Kr mer i månaden. ”Dagens studenter har 300 kronor mindre kvar i plånboken per månad när räkningarna är betalda, jämfört med 1989. Under samma period har unga som jobbar fått 4 100 kronor mer att röra sig med”. (SvD) Högskoleminister Lars Leijonborg tycker också att beloppet bör höjas, men finansminister Anders Borg håller inte med. Han anser att Sverige har världens mest generösa studiefinansiering och att studenterna ska tjäna mer pengar genom att jobba extra. (SvD) Svenska dagbladets läsare är splittrade

 

En student med fullt lån får i dag ut 7 492 Kr/mån under 10 månader, och ingenting de två återstående månaderna. Som exempel kostar en studentlägenhet på 27 kvadratmeter 4884Kr/mån i Malmö. Jag tycker att det är uppenbart att studiemedlen måste höjas! Att höja fribeloppet och pressa studenterna att jobba extra verkar vara en dålig lösning. Hur ska man orka med studierna? Vill vi ha studenter som genomför sina studier halvdant på grund av att de är utarbetade?

    En välutbildad befolkning är Sveriges enda konkurrensmöjlighet i dagens globaliserade marknad!
Länkar till andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Annons

Om ChristerMagister

Bloggande lärare med fotointresse.
Detta inlägg publicerades i Debatt och politik, Student och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Höjda studiemedel

 1. Björn Fridén skriver:

  Man kanske inte ska hoppas för mycket, detta löfte man nu lägger fram fanns med i exakt samma utformning i valrörelsen.

 2. metabolism skriver:

  Jag förstår inte riktigt hur man samtidigt kritisererar högskoleutbildningar i allmänhet och lärarutbildningar i synnerhe – samtidigt som man tycker att fribeloppet ska skrotas. Menar de på fullt allvar att utbildningen blir bättre om fler studenter arbetar MER.
  Själv undrar jag emeallanåt om inte studierna skulle vara så mycket bättre kvalitetsmässigt om många studenter inte jobbade så förbaskat mycket. Några fler studenter skulle iaf vara pålästa till seminarierna så diskussionerna blev mer givande. Och lärosätena skulle aldrig frestas att sänka kraven ”pga att många jobbar och inte hinner med”. Tänker jag, surt, emellanåt. Inte för att jag vet om jag har alldeles rätt eftersom jag generaliserar, men ändå. /Janis

 3. Ja, jag håller med. Det var faktiskt en som på ett introduktionsseminarium frågade hur de som jobbade skulle klara av schemat… Jag säger det… snart kommer universitetet få börja beakta sådant också…

 4. Patrik skriver:

  När jag pratade med en moderat ute vid valstugorna lovade han att:

  MODERATERNA LOVADE ATT HÖJA STUDIEMEDLEN MED 300 kr/mån.

  Precis som sossarnas 100 kr bidrag + 200 kr lån.

  Vi studenter har inte ens fått se röken av de korvörena. Istället satsar man pengar på de som redan klarat sig till jobb, och som har fått en stadig inkomst.

  Går man på ett civilingenjörsprogram så går man på knäna med hemuppgifter, arbetsuppgifter, labbar, tentastudier osv. Att moderaterna sedan spred lögnerna om att vi har det för lätt i högskolan är ett tecken på det ultimata sveket.

  De vill att den lilla fritid vi har kvar ska vi jobba. Moderaterna är i mitt tycke de värsta kräk som existerat. Jag kan inte ens skriva vad jag skulle vilja göra med denna ”herr” Borg.

  Om jag har tid över jobbar jag gärna, men alla okvalificerade jobb som vi kan tänkas söka är överhopade med ansökningar av folk som saknar jobb.

  Om det inte finns jobb så vill Anders Borg att du som student SKA svälta.

  Tyvärr är det så att om du svälter så blir även ditt skolarbete lidande. För att inte tala om de studenter som är föräldrar.

  Jag hatar Anders Borg, och kräket Littorin!

 5. Rutger skriver:

  Vi måste komma ihåg detta till nästa val. Det är viktigt i en demoktrati. Låt oss inte luras nästa gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s